Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek a cölibátusr...

Mi a véleményetek a cölibátusról? Tudtok nekem válaszolni?

Figyelt kérdés

Volt szerencsém keresztény gimnáziumban tanulni 3 évig, úgyhogy mondhatni elég sok mindent tudok az egyház tanításairól, egyebekről. Isten, haza, család. Rengeteget beszéltek a házasság szentségéről, sulykolva annak fontosságát.

A papok isten szolgái. De kérdem én, hogy tudná szolgálni valaki úgy istent, hogy nem él teljes életet. Főleg ha férfi. Hogy tud segíteni úgy az embereken, ha nem érzi azoknak problémáit. Mert érteni lehet... De hogyan tud azonosulni velük, ha fogalma nincs az élet ezen oldaláról? Tanításaik szerint ádámot és évát az isten azért teremtette, hogy benépesítse a földet, etc. Akkor miért pont "isten szolgái" a kivételek ez alól?? Kinek jó ez? Annyira ellentmondásos, hogy hihetetlen. Legalábbis szerintem. Valahogy nem áll össze a kép. Nem beszélve az ösztönökről. Fajfenntartási ösztönt nem véletlenül "teremtett isten".

Folyamatosan azt sulykolják, hogy fel kell használni az úr által adott 'tálentumokat'. Akkor??!

Kötelező lelkigyakorlatokat szerveztek a sulinkban, amire nekünk kellett meghívni embereket. Egyszer meghívtunk egy görög katolikus papot. Náluk nős ember lehet pap. Azt vettem észre, hogy míg ő teljesen közel tudott kerülni a diákokhoz, kötetlenül beszélgetve velünk, a mi pap tanárain meg.. Egyik mániás depressziós, szanatóriumban kezelték, a másik egy idegbeteg, aki úgy káromkodik meg ordibál, mint egy kocsis, a harmadik pedig egyszerűen nem beszél. Sérült emberek. Mert nem teljes az életük. Mennyivel lenne bűnösebb, vagy istenhez kevésbé közel álló élet az, ha hazaérve az asszony várja pár gyerekkel, mint egy sivár, szar paplak?

Na nem regélek ennyit, remélem azért valaki végigolvassa és válaszol, amit előre is köszönök :D

2011. aug. 1. 11:35
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
Ez egy nagyon általánosító érv, amely lazább témákban sem állná meg a helyét.
2011. aug. 3. 21:17
 22/23 anonim ***** válasza:
32%

Ezt a kérdést már olvastam néhányszor ezen a fórumon, egyre-kettőre válaszoltam is, úgyhogy nem akarom ismételni magam túlságosan.

Csak felhívnám a figyelmet arra a tényre, hogy Jézus maga is nőtlen volt, az apostolok otthagyták a családjukat, Pál nőtlen volt, és erősen ajánlja a nőtlenséget illetve szüzességet (1 Kor 7).

Különösnek tartom, amikor olyanoknak van problémája a cölibátussal, akik nem kötelezettek rá. Én nem szoktam hőbölögni azon, hogy a profi sportolóknak tilos a dohányzás. Ráadásul olyan érveket hoznak fel ellene, amelyek minimum kétségesek. Vagy mindenki számára egyértelmű, hogy a ha valakinek nem szabad megnősülnie, akkor gyerekeket fog megrontani?

Egyébként a cölibátust nem úgy kell felfogni, mint valami szigorú szabályt, mégcsak nem is úgy, mint szükséges áldozatot. Az Egyház fenntartja magának a jogot, hogy római rítusú pappá csak nőtleneket szenteljen. Ezt ki meri tőle elvitatni? A baj az, hogy szinte kivétel nélkül a papságot akarja mindenki, és emellé kénytelen-kelletlen bevállalja a cölibátust. Olyan férfiakra lenne szükség, akik önként lemondanak a házasságról az Isten országáért, akik közül az Egyház kiválaszthatná a papságra alkalmasakat. Akiket aztán különféle módokon lehetne szűrni, hogy egészséges fizikumú és személyiségű szolgái legyenek az Úrnak.

2011. aug. 4. 02:03
 23/23 A kérdező kommentje:

Említettem akár egyszer is, hogy problémám van vele?

Csak a véleményetek érdekelt.

2011. aug. 4. 21:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!