Mi a véleményetek a cölibátusról? Tudtok nekem válaszolni?
Volt szerencsém keresztény gimnáziumban tanulni 3 évig, úgyhogy mondhatni elég sok mindent tudok az egyház tanításairól, egyebekről. Isten, haza, család. Rengeteget beszéltek a házasság szentségéről, sulykolva annak fontosságát.
A papok isten szolgái. De kérdem én, hogy tudná szolgálni valaki úgy istent, hogy nem él teljes életet. Főleg ha férfi. Hogy tud segíteni úgy az embereken, ha nem érzi azoknak problémáit. Mert érteni lehet... De hogyan tud azonosulni velük, ha fogalma nincs az élet ezen oldaláról? Tanításaik szerint ádámot és évát az isten azért teremtette, hogy benépesítse a földet, etc. Akkor miért pont "isten szolgái" a kivételek ez alól?? Kinek jó ez? Annyira ellentmondásos, hogy hihetetlen. Legalábbis szerintem. Valahogy nem áll össze a kép. Nem beszélve az ösztönökről. Fajfenntartási ösztönt nem véletlenül "teremtett isten".
Folyamatosan azt sulykolják, hogy fel kell használni az úr által adott 'tálentumokat'. Akkor??!
Kötelező lelkigyakorlatokat szerveztek a sulinkban, amire nekünk kellett meghívni embereket. Egyszer meghívtunk egy görög katolikus papot. Náluk nős ember lehet pap. Azt vettem észre, hogy míg ő teljesen közel tudott kerülni a diákokhoz, kötetlenül beszélgetve velünk, a mi pap tanárain meg.. Egyik mániás depressziós, szanatóriumban kezelték, a másik egy idegbeteg, aki úgy káromkodik meg ordibál, mint egy kocsis, a harmadik pedig egyszerűen nem beszél. Sérült emberek. Mert nem teljes az életük. Mennyivel lenne bűnösebb, vagy istenhez kevésbé közel álló élet az, ha hazaérve az asszony várja pár gyerekkel, mint egy sivár, szar paplak?
Na nem regélek ennyit, remélem azért valaki végigolvassa és válaszol, amit előre is köszönök :D
A válasz írója 50%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 12:34
Értem én. Azért szögeztem le az elején, hogy 3 évig szinte minden nap ezt hallottam. Egyszóval tisztában vagyok vele. És nem is a papírforma érdekelt. Ki is hangsúlyoztam, hogy SZÁMOMRA ez ellentmondásos. Az én véleményem ez. Ezt láttam, ennek alapján vontam le a (szerintem helytálló) következtetéseket. Tudom, hogy Krisztussal jegyezték el magukat, ezt is hallottam párszor. Csak az okot nem értem. A kérdésem kifejtésében benne van, hogy miért nem tudom felfogni/elfogadni. Szerintük Isten előtt mindenki egyenlő, az emberen múlik, hogy mennyire kerül közel hozzá... Érted mit akarok mondani..
Amúgy, azt érzem a szavaidból, hogy szerinted a az emberek segítése alacsonyabb rendű feladat. Akkor mit is jelent tulajdonképpen "Isten földi helytartójának" lenni? Imádkozni, misét bemutatni? Ítélj el, de szerintem sokkal fontosabb a "holmi" közösségszervező lelkipásztor szerepe!
Azért köszönöm válaszod.
A válasz írója 70%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 13:00
Igen, teljesen egyetértek. A rokonságunkban is van pap. Megkérdezték erről a cölibátus dologról. Ő őszintén megmondta, hogy rendszeresen maszturbál, nem tartja bűnnek, mert felnőtt férfi ember, szüksége van rá..
Akiket én ismerek katolikus papokat azok mind normálisak, sőt barátságosak, még ordítani se szoktak :).
Ha valaki pap akar lenni, Istennek akarja magát szentelni, akkor az helyénvaló ha hoz némi áldozatot, nem? Az ószövetségben is sok példa van erre.
Azt elhiszem hogy vannak rossz papok (amiket írtál is) de nem vagyok benne biztos hogy a cölibátus miatt lennének ilyenek. Sőt, ha valahol van egy rossz pap az elsősorban a hívők felelőssége, hiszen ez azt jelenti hogy nem imádkoztak érte eleget.
Szia!
A cölibátus egy latin kifejezés, ami nőtlenséget jelent. Csak a katolikus egyházban van jelen, méghozzá kötelező jelleggel. Ez is egy olyan katolikus "találmány" amit a Biblia félremagyarázásával alkottak meg.
Jézus Krisztus szavait idézem a Bibliából (katolikus fordítás):
Mt 19.12 "Van, aki azért képtelen a házasságra, mert úgy született. Van, akit az emberek tettek a házasságra alkalmatlanná. Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról."
A hangsúly az "önként" kifejezésen van. Ugyanis a cölibátus nem önkéntes, hanem elvárt!
Pál apostol írja a nőtlenséggel kapcsolatosan:
1Kor 7,7 "Mert szeretném, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; de kinek kinek tulajdon kegyelmi ajándéka vagyon Istentől, egynek így, másnak pedig úgy."
Vagyis a nőtlenség, vagy házasság nélküli élet egy "kegyelmi ajándék", amely nem mindenkinek adatik meg, de ettől még az illető lehet(ne) kiváló prédikátor, lelkész, ahogyan arra az előttem szólók írtak példákat!
AZ egyedül élők, ha szeretik Istent és felebarátaikat, akkor sok-sok előnyét fedezhetik fel ennek az életformának, mások szolgálatában teljes örömet nyújtó, megelégedett, gyümölcsöző életet élhetnek, ahogy Pál is írja: "Azt akarnám pedig, hogy ti gond nélkül legyetek. A ki házasság nélkül van, arra visel gondot, a mi az Úré, mimódon kedveskedhessék az Úrnak..." Nem helyes azonban emberi elgondolásból, vagy elhatározásból választani az egyedül maradást! Ez ugyanis azzal a veszéllyel jár amire
Pál is figyelmeztet:
"De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni."
Csak azoknak jó házastárs nélkül élni, akiknek ez "adatott", ez a "kegyelmi ajándékuk."
Ezért veszélyes és rossz tehát a cölibátus, mint elvárt kötelező papi nőtlenség.
Üdv. Péter
"Értem én. Azért szögeztem le az elején, hogy 3 évig szinte minden nap ezt hallottam. Egyszóval tisztában vagyok vele. És nem is a papírforma érdekelt. Ki is hangsúlyoztam, hogy SZÁMOMRA ez ellentmondásos. Az én véleményem ez. Ezt láttam, ennek alapján vontam le a (szerintem helytálló) következtetéseket. Tudom, hogy Krisztussal jegyezték el magukat, ezt is hallottam párszor. Csak az okot nem értem."
Krisztus jegyese azt jelenti, hogy a szentségek - a gyarlóságtól eltekintve - a szentmisén a pap által, mint Alter Chritus (Másik Krisztus), 'nemződnek' (ahogyan az Atya nemzi időtlen idők óta a Fiút), ezért nevezzük őket atyáknak, és ezért nem értik a protestánsok a lényegét a dolognak. Azon analógián, miképpen a férfi és a nő nemz életet, gyermeket, a férfi akaratából a nő által megvalósulva, úgy Krisztus akaratából a pap által valósul meg anyagban a szentség. Remélem most már érted.
"Azt elhiszem hogy vannak rossz papok (amiket írtál is) de nem vagyok benne biztos hogy a cölibátus miatt lennének ilyenek. Sőt, ha valahol van egy rossz pap az elsősorban a hívők felelőssége, hiszen ez azt jelenti hogy nem imádkoztak érte eleget."
Nehogy már a hívők legyenek a felelősek, ha egy pap elfuserált! Akkor a pedofil papokért is a hívek a felelősek? Nem imádkoznak eleget érte?
Köszönöm a válaszokat.
A válasz írója 50%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:52
Akármilyen nehéz is elhinni, értem, köszönöm..
"Valamit valamiért, kedves kérdező, és eléggé nem érted meg azt, hogy a papság az egy misztikus kapcsolat Krisztussal és nemcsak egy közösségszervező lelkipásztor. Krisztus kegyelme az egyházi rend szentsége által rászáll a papra, és ez a kegyelem erőt ad a lemondáshoz. Ez látszik a pap ruházatán is; a reverenda ezért fekete, mert a szomorúságot okoz neki a világiaktól való elfordulás, de a misén már ünnepi öltözékben van. "
Ez aranyos szöveg, de ha ezt tanítaná a Biblia, akkor minden egyházban cölibátus volna. Hogy még a katolikusok között sem egyértelmű, mutatja, hogy ez a felfogás egyedi és egyházi abberált nézeten alapul!
Sem Krisztus, sem a többi apostol nem tiltotta meg senkinek (vö. 1Kor 7:9; 1Tim 3:2), hogy házasságot kössön - annak ellenére, hogy a keresztény gyülekezet, mint élő kövek épülnek szellemi házzá, szent papsággá, tehát pap az összes elhívott szent. (vö. 2Pét 2:5) Hogy pedig a katolikus egyház megtiltja papságának a házasságkötést, mutatja, hogy semmi köze Krisztushoz! Ilyen egyszerű az egész.
Ennek ellenére az összes katolikus mégsem Krisztus és Péter álláspontján van, hanem a r.k. egyházvezetés álláspontján, köv.képpen ugyanolyan hamisak, mint a vezetőik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!