Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem tekintett Isten...

Miért nem tekintett Isten Kain áldozatára, és miért volt/lett Kain gonosz?

Figyelt kérdés
Mitől lesz valaki gonosz? Kain, Ézsau, Saul, Júdás stb hol rontották el? Vagy Isten "teremti" azzá az embert, ami, van akit gonosszá teremt és van, akit nem?
2011. júl. 31. 21:33
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Hát akkor hozzájárulok én is egy kicsit az ismeretek bővítéséhez, ha már egyesek ilyen szorgalmasak... :)

Ralph Edward Woodrow vallástörténész könyvéből készítettem jegyzeteket pár évvel ezelőtt. Címe:

Babilon misztériumvallása régen és ma.

Épp az imént másoltam be egy részt a jegyzetből egy másik kérdéshez; most ide is másolok egy részt, ami Jézus születéséhez kapcsolódik.

"20. fejezet: A tél ünnepe

Az angol Christmas (Krisztus + mise) szó már önmagában ellentmondásos, mivel Jézus élete és szolgálata nem volt ritualizált.

Jézus nem születhetett a földre december 25-én, mert:

- A pásztorok a születéskor a mezőn tanyáztak a nyájaikkal (Lukács 2:8), ez Palesztinában is legfeljebb októberig szokás.

- Jézust bizonyosan tavasszal feszítették keresztre, a páska idején, szolgálata 3 és fél évig tartott, így ősszel kellett kezdődnie. Jézus 30 éves korában kezdett szolgálni, ez az Ószövetség idején a hivatalos szolgálat megkezdésének ideje. Betlehemben született a népszámlálás és adófizetés miatt, ami valószínűtlen, hogy télen lett volna, inkább aratás után, ősszel.

- Mária valószínűleg azért tartott Józseffel, mert ebben az időszakban szokott lenni a sátoros ünnep Jeruzsálemben. Ez lehetett az oka a szálláshelyek zsúfoltságának is. Josephus szerint Jeruzsálemnek 120.000 állandó lakója volt, de az ünnepek alatt 2 millió ember is összegyűlhetett, akik a környéket is megtöltötték (Betlehem 8 km-re van a fővárostól).

- A korai keresztények az úrvacsora vételével Jézus haláláról emlékeztek meg, a születéséről nem. Így az időpont nem elengedhetetlenül fontos. Ám a 4. sz. 2. felétől hivatalossá váló dátum (12. 25.) egy ősi római, ill. görög ünnepnap volt: a napisten születése."

2011. aug. 3. 09:56
 22/26 anonim ***** válasza:
51%

Ha már ennyire eltértünk a témától, bátorkodom megkérdezni, hogy honnan veszik azt az adatot, hogy Jézus 3,5 évig működött? Meg hogy a pásztorok csak októberig voltak kint a mezőn?

Mellesleg hatalmas csúsztatás azt mondani, hogy a karácsony egy pogány ünnep átvétele. Miért ne lehetne egy korábbi ünnepnappal egy napon ünnepelni azt, aminek amúgy sem tudjuk a pontos napját? Egyébként nem csak ez vezette az egyházat a dátum kitűzésében.

A zsidó elképzelések szerint minden próféta vértanúhalált halt, ráadásul földi életének kezdete és vége napra pontosan egybeesik (akár a fogantatás, akár a születés napjával). A korabeli hagyomány szerint Jézus március 25-én halt meg -- minő véletlen, pont ezen a napon Jézus fogantatásának (Gyümölcsöltő Boldogasszony) ünnepe. Ha ehhez hozzáadunk kilenc hónapot, akkor pont december 25-ét kapunk. Ezt sem árt tudni.

2011. aug. 4. 02:16
 23/26 anonim ***** válasza:

Előzőnek:

Nem tudom, honnan számolták ki a 3 és fél évet. Ehhez a kérdéshez nem írtam le, de a könyvet, amiből a jegyzeteket készítettem, több évvel ezelőtt kölcsönbe kaptam egy ismerősömtől. Tehát nem tudok utánanézni, hogy jött ki ez a szám.

Az októberi időpont indoklása: Utána már ott is hűvösebbre fordul az idő éjjel, majd egészen hideg lesz, tehát az időjárás alkalmatlan a szabad ég alatt való éjszakai tartózkodásra. Lehet, hogy még volt más is, de nem emlékszem többre.

Ki mondta azt, hogy a karácsony egy pogány ünnep átvétele?

Az előző válaszomban ezt írtam: "...a pogány vallásokból került át a december 25-e a kereszténységbe; így lett az a nap Jézus születésnapjának ünnepe. A biblai idők keresztényei nem ünnepelték a Megváltó születésnapját, legalábbis nincsenek erre utaló írások. Viszont a haláláról, feltámadásáról rendszeresen megemlékeztek."

A legutóbbiban pedig: "...a 4. sz. 2. felétől hivatalossá váló dátum (12. 25.) egy ősi római, ill. görög ünnepnap volt: a napisten születése."

Tehát a dátumot vették át, azaz dec. 25-ét nevezték ki Jézus "születésnapjává", vagy "a születéséről való megemlékezés napjává", ahogy tetszik.

Felőlem pedig lehet azonos a nap, csak a nagy többség nem tudja, hogy ez nem valós tényeken alapszik.

Nem lehet, hogy pont fordítva történt: a hagyomány ismerete miatt lett márc. 25-e kinevezve Gy. B. ünnepévé a katolikusoknál?

Nem vitatkozni akarok, csak kérdezem.

2011. aug. 4. 20:20
 24/26 anonim ***** válasza:

A GYB ünneplése az első nyom a VI. századból való, de az elv attól még ugyanaz. A könyvet - melynek a szerzőjét, címét korrektul megadtad - nem ismerem, és nem hiszem, hogy be tudnám szerezni, csak érdekelt volna, hogy mely bibliai adatokból következik ez a számolás. Egyedül Lukács beszél arról, hogy Jézus mintegy 30 éves volt, amikor elkezdte működését (évszak/hónap nélkül), de semmi más.

Az akkori és ottani időjárásról sokat nem tudok (mindig gyenge voltam földrajzból), de az, hogy a pásztorok kint vannak a pusztában éjjel a nyájjal, az nem szokatlan. Főleg azért nem, mert a pásztorok itt a kitaszított és legszegényebb réteget jelzik. Ezeknek meg még egy barlang se jutott, ahova behúzódhattak volna. A szabad ég alatt alvás a magyar pásztoroknak is szokása volt még talán a múlt században is.

Mindezzel nem akarom azt állítani, hogy Jézus december 25-én született, de továbbra sem értem azokat, akik acsarkodnak ellene (és ezzel megint nem állítom azt, hogy ti ezt teszitek). A karácsony ünnepe teológiailag nagyon fontos, mert a megtestesülést állítja elénk, Jézus istenségét és emberségét (a máz ellenére, ami ráragadt).

2011. aug. 17. 00:53
 25/26 anonim ***** válasza:
amugy ja káin hogy lett gonosz hisz éva se volt meg ádam se attol h be rahaptak a bűnbe attól még gonoszak nem lesznek
2015. márc. 24. 19:55
 26/26 anonim ***** válasza:

isten senkit se útál káin tiszteletlen volt

mindenkit szeret bünösöket is ha valaki muttatt bünbánatot emberséget isten meg bocsát

2015. márc. 24. 20:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!