Ha megtértem akkor már keresztény vagyok vagy csak az után leszek az, ha bemerítkeztem?
"De aki azt gondolja, hogy "Oh, én meg vagyok keresztelve, sőt Húsvétkor meg Karácsonykor templomba is járok, persze, hogy a Mennybe jutok.", akkor van gond.
A bemerítésnek az a lényege, hogy az illető saját maga döntsön róla."
Nyilván, ha csak szokásból járunk templomba és nem hitünk Krisztusban való kibontakozásáért, akkor gond van. De a katolikusoknak a templomban is teljesen más dolog történik, mint egy protestáns istentiszteleten, és akkor a fent említett állítás csak az én általam megszabott feltételek keretében nyer értelmet.
Nem kell, hogy felnőtt legyen. Döntésképesnek kell lennie. Valaki már 10-12 évesen eljut olyan szintre.
De hogyhogy mi lesz vele? A bemerítkezés nem feltétele az üdvösségnek.
A "keresztség, a mi nem a test szenyjének lemosása, hanem jó lelkiismeret keresése Isten iránt, a Jézus Krisztus feltámadása által;"
Lehet valaki megkeresztelve (gyerekkénet) és ha felnő Istentagadó és Istent káromló ember is válhat belőle, akkor minek a gyerekkorban történő keresztelés?
Önszántunkból kell (kellene) megkeresztelkednünk (szerintem). Ha valaki Krisztuskövető életetet él az a keresztény ember. De vajon tudjuk-e hogy mi a Krisztus követés?...
Hiába (minek?) a csecsemő korban keresztelés, ha utána nem azt az utat választjuk?
Ha valaki nem lesz gyerekkorban megkerszetelve és még gyerekkorban meghal akkor vele mi lesz?
Isten mindenható! Isten tudja, hogy milyen (felnőtt) ember lett volna belőle, igaz keresztény, vagy nem!
Keresztény vagy ha Krisztust követed...
Ha még be is merítkezel akkor az biztos, hogy erőt fog adni...
"Lehet valaki megkeresztelve (gyerekkénet) és ha felnő Istentagadó és Istent káromló ember is válhat belőle, akkor minek a gyerekkorban történő keresztelés?"
Mert ha kereszteltlenül meghalna, csak a feltámadáskor üdvözülhetne (addig az úgynevezett lymbus puerorum-ban helyezkedik el, nem szenved, de az istenlátást nem nyerheti el).
"Önszántunkból kell (kellene) megkeresztelkednünk (szerintem). Ha valaki Krisztuskövető életetet él az a keresztény ember. De vajon tudjuk-e hogy mi a Krisztus követés?..."
Ez még kevés. Krisztust követni, ha valaki csak úgy egyedül végzi, az a hit nem lesz több, mint félreejtett mag. Ehhez kellenek a többletkegyelmek, amelyeknek teljességét a Kat. Egyház bírja.
"Hiába (minek?) a csecsemő korban keresztelés, ha utána nem azt az utat választjuk?"
Annak nem a keresztelkedés, hanem a liberális társadalmi berendezkedés az oka.
"Ha valaki nem lesz gyerekkorban megkerszetelve és még gyerekkorban meghal akkor vele mi lesz?
Isten mindenható! Isten tudja, hogy milyen (felnőtt) ember lett volna belőle, igaz keresztény, vagy nem!"
Isten igazságosságának alap-pilére az, hogy nem ítélhet annál többet, amelyet életében ténylegesen megtett.
"Keresztény vagy ha Krisztust követed...
Ha még be is merítkezel akkor az biztos, hogy erőt fog adni..."
Az erőadásnál sokkal többet jelent a keresztség...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!