A Pápák katolikusak, ugye?
Igen, és valóban csak egy van egyszerre, ezalól csak egy bizonyos történelmi eset volt kivétel, amikor 3 pápa is volt bizonyos események miatt, de most nem tudom neked megmondani, hogy mikor, mert rég tanultam, meg nem is tartozik a kérdéshez.
Szóval mivel más egyház nem ismeri el vezetőjének a pápát, emiatt katolikus. De vallási fő-fő vezető más egyházban is van, máshogy nevezik, a "funkciója" kb. ugyanaz, mint katolikusoknál a pápának.
Talán hihetetlen, de ma is vannak ellenpápák, akiket a maguk szűk kis hívőserege a "hivatalosnak" ismer el.
De a kérdésnél maradva a pápa mindig csak katolikus lehet. A koptok pápája csak a pápa szó eredeti jelentésében nevezi magát pápának, ami atyát jelent. Így jelenleg több keleti püspök is használja a pápa szót, de nem olyan értelemben, mint ahogyan azt a kérdés feltevője gondolja.
A reformátusoknál a püspök a fő vezető. Az esperes az egyházmegyét vezeti, a püspök a sok egyházmegyéből álló egyházkerületet. És nem, ők nem ismerik el a pápát.
A három pápa esete: ha jól emlékszem, ez az avignoni pápaság időszaka volt, ezzel a kulcsszóval rá lehet keresni.
01:12 vagyok:
Köszi az útmutatást, tényleg azt hittem, hogy az esperes a fő mufti.
:)
Azért a mai ellenpápák és a régiek közt van egy lényegi különbség. A régieket mindig a korábban érvényesen kinevezett bíborosok egy csoportja választotta meg, tehát eljárásjogilag "törvényes" volt az eljárás, annyi volt a bibi, hogy már volt egy élő pápa. A mai "ellenpápák" viszont magukról jelentették ki, hogy őket Isten, Jézus Krisztus vagy Szűz Mária jelölte ki pápának. Tehát jogi szempontból még formailag sem lehetnének pápák.
A kopt pápa is a legfelsőbb vezetője a saját egyházának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!