Mit gondoltok a pápák régi cselekedetiről, amikor sokakat kivégeztek, mert más nézeteket valltak?
Ahogy a 3. (?) írta tényleg létezett simónia, vagyis az egyházi jogok megvásárlása. Ha jól tudom klerikusok, vagyis egyházi végzettségű emberek vették meg ezeket a jogokat, illetve az uralkodó nevezte ki őket erre a posztra, aszerint, hogy neki éppen mi az előnyös.
Azért is volt az invesztitúra háború, mivel az NRCS beleszólt a pápaválasztásba, és a püspökökébe is. Ez ellen kötötték a wormsi konkordátumot, ami különválasztotta a világi és egyházi beiktatást.
Én katolikus vagyok, és egyébként nagyon szomorú dolognak tartom az egyházi személyek akár régi, akár mai tévelygéseit.
Viszont abban is biztos vagyok, hogy minden jó eszme nevében követtek el az emberek mocsokságokat. Most akkor semmi jóban ne higgyek, mert valakik rosszat követtek el a nevében?
Ne higgyek a demokráciában amiatt, amit az Egyesült Államok művelt Hirosima és Nagaszaki lakosságával a demokrácia nevében? Ne higgyek a szabadságban amiatt, amit a francia forradalom idején a nevében elkövettek?
Ha így gondolkodnék, akkor arra jutnék, hogy csak gonoszság van a világon, és nem volna értelme jónak lenni.
De én hiszek ezekben a dolgokban, mert tudni vélem, hogy maga az idea jó. Az egyház ideája önmagában nagyszerű, ahogy a demokrácia is, meg a szabadság is, és megannyi dolog a világon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!