Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Református keresztelőn lehetne...

Református keresztelőn lehetnek a szülők katolikusak? Vagy csak református keresztszülőt választhatunk?

Figyelt kérdés
2011. márc. 29. 01:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Engem reformátusnak kereszteltek, 3 db katolikus keresztszülővel. Szóval igen. :)
2011. márc. 29. 01:58
 2/11 anonim ***** válasza:
46%
Válassz egy mormon és egy izraelita és egy buddhista keresztszülőt, onnantól a többi úgy is kaotikus lesz.
2011. márc. 29. 03:03
 3/11 anonim ***** válasza:
74%

Szia!

Elméletben nem, gyakorlatban igen, ahogyan az első is leírta. Az elmélettel kapcsolatosan a következő miatt nem: a szülők és keresztszülők vállalják, hogy úgy nevelik a gyermeket, hogy az felnőttként a konfirmáció alkalmával önként vallást tegyen az ő hitéről. Mivel a katolikusok nem abban hisznek, mint a reformátusok, így ezt értelemszerűen nem vállalhatják tiszta lelkiismerettel. Mivel azonban ez a gyakorlatban csak egy megszokott szöveg, amit csak nagyon kevesen vesznek komolyan, azt csináltok, amit akartok...

Üdv. Péter

2011. márc. 29. 08:12
 4/11 anonim ***** válasza:

(ej-ej Péter, Péter.. a katolikusok és a ref-ok Őbenne hisznek.Hiszik, hogy Jézus, a Krisztus. És ez a lényeg, nem?)

-anna

2011. márc. 29. 11:15
 5/11 anonim ***** válasza:
Református kisfiamnak katolikus keresztszülei vannak.
2011. márc. 29. 11:19
 6/11 anonim ***** válasza:

A "katolikus", "református" jelzők a lakosság 85%-a esetében már csak címkék tartalom nélkül, mivel szinte mindenki a maga módján vallásos és úgy válogat, mixeli a hiteket, eszméket, ahogy neki tetszik.

Szóval ha csak nem kell papírral igazolni, hogy ki-honnan-miféle, azt választasz akit akarsz, lényegi jelentőség úgy sincs :)

2011. márc. 29. 17:31
 7/11 anonim ***** válasza:

ezen én is gondolkodtam mostanság.

van egy nagyon jó barátnőm, akire felnézek, egyfajta példaképem. ő katolikus vallású, de ami a legfontosabb, hogy gyakorolja a keresztényi elveket, tanításokat.

én református vagyok, a gyermekemet is szeretném erre a vallásra keresztelni.

remélem a lelkész nem lesz túl keményvonalas, és tesz egy ilyen engedményt.

nagyon szeretem ezt a barátnőmet, és tudom, hogy jó útravalót tudna adni a gyermekemnek...

2011. márc. 29. 21:17
 8/11 anonim ***** válasza:

A keresztfiam református, én római katolikus vagyok, a keresztmama pedig görög katolikus, szal lehet. :)

Egyébként, ahogy Péter is leírta, nem lehetne, hiszen eltér a két vallás, de mivel -sajnos- ma már csak egy üres formaság a keresztelő a legtöbb embernél, ezért megengedett.

2011. márc. 29. 23:47
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2011. márc. 30. 12:30
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

Kedves Anna, talán tapasztalhattad a hozzászólásaimból, hogy én minden keresztényt testvéremnek tekintek, így teljesen egyetértek veled a lényegben. Azonban én is konfirmáltam, így tudom, hogy mit jelent a keresztségkor vállalt kötelezettség. Egy katolikus nem vallhatja azt tiszta szívből, hogy református hit szerint neveli a keresztgyermekét, mert ő nem azt a hitet vallja amiről a gyermeknek a konfirmáció alkalmával vallást kell tennie.

Üdv. Péter

2011. márc. 30. 12:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!