Református keresztelőn lehetnek a szülők katolikusak? Vagy csak református keresztszülőt választhatunk?
Szia!
Elméletben nem, gyakorlatban igen, ahogyan az első is leírta. Az elmélettel kapcsolatosan a következő miatt nem: a szülők és keresztszülők vállalják, hogy úgy nevelik a gyermeket, hogy az felnőttként a konfirmáció alkalmával önként vallást tegyen az ő hitéről. Mivel a katolikusok nem abban hisznek, mint a reformátusok, így ezt értelemszerűen nem vállalhatják tiszta lelkiismerettel. Mivel azonban ez a gyakorlatban csak egy megszokott szöveg, amit csak nagyon kevesen vesznek komolyan, azt csináltok, amit akartok...
Üdv. Péter
(ej-ej Péter, Péter.. a katolikusok és a ref-ok Őbenne hisznek.Hiszik, hogy Jézus, a Krisztus. És ez a lényeg, nem?)
-anna
A "katolikus", "református" jelzők a lakosság 85%-a esetében már csak címkék tartalom nélkül, mivel szinte mindenki a maga módján vallásos és úgy válogat, mixeli a hiteket, eszméket, ahogy neki tetszik.
Szóval ha csak nem kell papírral igazolni, hogy ki-honnan-miféle, azt választasz akit akarsz, lényegi jelentőség úgy sincs :)
ezen én is gondolkodtam mostanság.
van egy nagyon jó barátnőm, akire felnézek, egyfajta példaképem. ő katolikus vallású, de ami a legfontosabb, hogy gyakorolja a keresztényi elveket, tanításokat.
én református vagyok, a gyermekemet is szeretném erre a vallásra keresztelni.
remélem a lelkész nem lesz túl keményvonalas, és tesz egy ilyen engedményt.
nagyon szeretem ezt a barátnőmet, és tudom, hogy jó útravalót tudna adni a gyermekemnek...
A keresztfiam református, én római katolikus vagyok, a keresztmama pedig görög katolikus, szal lehet. :)
Egyébként, ahogy Péter is leírta, nem lehetne, hiszen eltér a két vallás, de mivel -sajnos- ma már csak egy üres formaság a keresztelő a legtöbb embernél, ezért megengedett.
Sziasztok!
Kedves Anna, talán tapasztalhattad a hozzászólásaimból, hogy én minden keresztényt testvéremnek tekintek, így teljesen egyetértek veled a lényegben. Azonban én is konfirmáltam, így tudom, hogy mit jelent a keresztségkor vállalt kötelezettség. Egy katolikus nem vallhatja azt tiszta szívből, hogy református hit szerint neveli a keresztgyermekét, mert ő nem azt a hitet vallja amiről a gyermeknek a konfirmáció alkalmával vallást kell tennie.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!