Miért "kell" a keresztényeknek templomba járni?
A hívő közösség összetartása miatt. Ha nincs templomba járás, a közösségi érzet is nagyon gyorsan kifakul, lévén az élet más területein nem feltétlenül találkozol keresztényekkel - és így nem is nagyon ismersz meg újabbakat. És bár sokan önmagukban is elvannak a hitükkel, a legtöbbeknek mégis kell a közösség folyamatos megerősítése, mert ennek hiányában fokozatosan kikopnának a dolgok az egyénből, így a végére már szinte csak névlegesen lenne keresztény. A hitét talán megőrizné (vagy nem), de az egyháztól mindenképpen eltávolodna.
Ami, és ezt már csak személyes megjegyzésként teszem hozzá, szerintem kimondottan jót tenne sokaknak, ha felfedez(het)nék maguknak a vallást, de mivel azt az egyház is jól tudja, hogy ebben az esetben az ő befolyásuk is rohamosan elapadna, hát mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hívőket újra és újra visszacsábítsák a templomba.
És ezzel tényleg nem gyűlölködni akarok, meg semmi ilyesmi, de jelenlegi formájában a kereszténység sajnos sokkal inkább szól magáról az egyház intézményéről, mint a hitről és a helyes életvitelről.
Én katolikus vagyok, így ilyen szempontból a templom azt is jelenti (számomra), hogy ott találkozok Jézussal valóságosan.
A másik ok, hogy a hit nem magánakció, hanem közösségben élem meg.
Az utolsó ami eszembe jutott, hogy a szeretetet, elfogadást, türelmet csak közösségben lehet megtanulni.
Én is a közösségi szempontokra gondoltam :) Csak mi van akkor, ha nekem van egy közösségem, akivel rendszeresen találkozunk, programokat csinálunk, vallásról beszélgetünk, stb.? Akkor végülis van közösségem a templomon kívül is. Nem kötözködni akarok, csak szeretném megérteni!
Köszönöm a válaszokat!
16:43: a kereszténység nem klub, hanem életszemlélet. Lehetsz te akármilyen nagy templomba járó, ha nem élsz keresztényi életet és nem cselekszel keresztényként, se a szentségek, se maga Jézus nem fog téged kereszténynek elismerni. Míg ellenben ha valaki életében be nem teszi a lábát templomba, de abszolút a keresztényi elvek szerint él, az máris sokkal több jót tett.
Ajánlom mindenkinek a "Legyetek jók, ha tudtok" c. filmet, nagyon tanulságos ilyen szempontból (is).
Egy ismerős pap mesélte(megtörtént eset).Egy hivő rendszeresen járt temploba, többé-kevésbé eleget tett keresztényi kötelezettségeinek, de a templomon kivül,családi körben, emberi közösségben, bizony elég összeférhetelen és gonosz volt sokszor.Mikor valaki szóvá tette, hogy nincs konkordancia a templombajárás és embertársaival való kapcsolattartása között, azt válaszolta; Még ennél is rosszabb lennék, ha nem járnék misére.
Szerintem már csak ezért IS érdemes - ha úgy tetszik, kell - templomba járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!