Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért tanítja számos felekezet...

Miért tanítja számos felekezet, hogy Krisztus eltörölte a tízparancsolatot?

Figyelt kérdés

Máté 5,17-20

"Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.

Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.

Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.

Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképen sem mehettek be a mennyeknek országába."

2011. jún. 16. 23:13
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

A szombatistáknak is igazuk van ,az ő szemszögükből.És mind azoknak akik a törvény álltal akarnak meg igazulni,ha csak azokat az igéket olvassák ami ezekre vonatkozik,ezekszerint nemlátják a fátol az erdőt.Az utolsó napokban élünk,amikor nem igazán számít,hogy megtartassz e bizonyos napokat,vagy eszel e vagy nem eszel,bizonyos ételeket.

A hitéletben vannak csecsemők,kicsinyhitűek,és felnőtt gondolkodásúak,akiknek már a kemény eledelsem gond.

olvassátok tanúlmányozzátok az igét felnőtt módjára,és nem lovagolni,részeken tanításokon.

2011. jún. 18. 12:47
 12/27 A kérdező kommentje:

"Az utolsó napokban élünk,amikor nem igazán számít,hogy megtartassz e bizonyos napokat,vagy eszel e vagy nem eszel,bizonyos ételeket."

Az evést nem tartalmazza a kőtábla, viszont a nyugalom napját igen. Hol tartalmaz ilyat a biblia, hogy teljesen mindegy, hogy milyen napot tartasz meg, illetve egyáltalán megtartasz-e bármilyet is?

2011. jún. 18. 13:12
 13/27 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Ha bele gondolsz, éppen te teszed azt, amivel engem vádolsz. Kiragadsz egy, magában félreérthető részt a bibliából, amivel minden egyéb Írást cáfolni akarsz. Ez nem megy!

A 11:19-től, a 11:25-ig írt három válaszomban lényegileg összefoglaltam a kérdésről a tudnivalókat. Te először is megkérdezted, hogy mikorra fog vonatkozni a Törvényszövetség eltörlése, MERT TAGADHATATLANUL ERRŐL VAN SZÓ?! Hát Jézus mikor vezette be az "új" szövetséget?

Te azt állítod, hogy "félremagyarázzuk" a Róma 7:6, 7-et és más fontos bizonyítékot erre vonatkozóan, mert a Róma 3:30-31 ezt mondja:

"ha valóban e g y az Isten, aki igazságossá fog nyilvánítani körülmetélteket a hit eredményeként, és körülmetéletleneket a hitük által. Akkor tehát eltöröljük a törvényt a hitünk által? Sose legyen úgy! Ellenkezőleg, megerősítjük a törvényt."

Itt szerinted megcáfol a Biblia minden erre vonatkozó világos kijelentést? A Törvény, vagy annak - szerinted egy bizonyos része még "érvényben" marad, úgy, ahogy azt az Ókorban tartották? Vagy át kéne értékelni az egészet?

A 11:25-ben a két bekezdés összefoglalja az egészet, át kéne nézned. Cáfold meg azt, hogy "nem nem úgy van az", de pontosan indokold meg, hogy miért!

2011. jún. 18. 18:16
 14/27 anonim ***** válasza:

Foglalkozzunk egy kicsit Jakab levelével.

Ne gondoljuk, hogy Jakab „a törvény cselekedetei nélkül” való igazságosság tanítása ellen érvelt. Ezt a tanítást Pál világosan megfogalmazta a Rómabeliekhez írt levél harmadik és negyedik fejezetében (Róma 3:28) "Mert úgy vélekedünk, hogy hit által nyilvánítják igazságossá az embert, törvény szerinti cselekedetektől függetlenül."

Jakab mondanivalója és tanácsa a keresztényi magaviselettel kapcsolatban mindig „a mi Urunk Jézus Krisztus hitére épül (Jakab 2:1). Jakab semmiképpen sem azt mondja, hogy a cselekedetek önmagukban képesek megmentést hozni. Nem tudunk ugyanis olyan megfelelő szabályt vagy szervezetet felállítani, amelyen keresztül kieszközölhetnénk megmentésünket. Elsősorban hitre van szükség. Amint Jakab világosan kihangsúlyozta, a jó cselekedetek önkéntelenül jönnek majd a szívből azzal a helyes indítékkal, hogy szeretettel és együttérzéssel segítsünk másoknak. Jó példa erre Jézus élete. A keresztények a „szabad nép törvényét” követik, nem pedig egy mózesi törvényhez hasonló törvénygyűjteményt (Jakab 2:12; Róma 2:29; 7:6; 2Korinthus 3:6). Ez pedig a keresztények szívébe írt isteni törvény (Jeremiás 31:33; Zsid 8:10).

(Róma 2:29) "hanem az a zsidó, aki belsőleg az, és az ő körülmetéltsége a szív körülmetéltsége szellem által, nem pedig írott törvénygyűjtemény által. Az ilyennek dicsérete nem emberektől, hanem az Istentől jön."

Az igazi keresztény nem megszokásból cselekszik, és nincs szüksége részletes szabályokra. A jó cselekedeteket sem azért teszi, hogy az emberek tetszését nyerje el. Ha tehát valakinek valódi, élő hite van, azt feltétlenül követik a jó cselekedetek. Ezek közé tartozik a Királyságról szóló jó hír hirdetése és tanítása (Máté 24:14; 28:19, 20). Ezek olyan jó cselekedetek lesznek, melyekért Isten jutalmat ad, mivel azok belső önátadásból származnak. Aki viszont aprólékosan meghatározott parancsok és tilalmak rendszeréből akar igazságot nyerni, kudarcot vall. Az ilyen „igazságosság” emberektől van, nem pedig Istentől.

Igen, a Törvény, köztük a Tízparancsolat nagyon értékesek voltak. De tudtad, hogy a felkent keresztényeknek valami sokkal értékesebb tulajdonuk van a kőbe vésett törvényeknél? Jehova előre megmondta, hogy új szövetséget hoz létre, nem olyat, mint amilyen az Izrael nemzetével kötött Törvényszövetség volt. „Törvényemet bensőjükbe helyezem, és a szívükbe írom” (Jeremiás 31:31–34). Jézus, az új szövetség Közvetítője, személyesen nem adott át írott törvénygyűjteményt a követőinek. Ő a szavai és cselekedetei által véste tanítványai elméjébe és szívébe Jehova törvényét.

Ez határozottan más!

Ezt a törvényt ’Krisztus törvényének’ hívják, és nem a Jákob leszármazottaiból álló, test szerinti Izrael nemzetének adták, hanem egy szellemi nemzetnek, ’Isten Izraelének’ (Galácia 6:2, 16; Róma 2:28, 29). Isten Izraelét a szellemmel felkent keresztények alkotják.

A test szerinti izraelitáktól eltérően, akik születésük folytán voltak alárendelve a Mózesi Törvénynek, a keresztények saját elhatározásukból maradnak a Krisztus törvénye alatt, az olyan tényezők pedig, mint a bőrszín vagy a születési hely, teljesen lényegtelenek. Jehováról és az útjairól tanulnak, és vágynak teljesíteni akaratát. Miközben Isten törvénye a ’bensőjükben’ van, jelképesen szólva a „szívükbe” írva, a felkent keresztények nem csupán azért engedelmeskednek Istennek, mert ő megbüntetheti azokat, akik ellene szegülnek, és nem is csak azért, mert kötelességtudat hajtja őket. Engedelmességük valami sokkal alapvetőbb és jóval erőteljesebb dologban gyökerezik.

Azt kéne megérteni, ami most következik!!!

2011. jún. 18. 18:36
 15/27 anonim ***** válasza:

Szereteten alapuló törvények

Jehova összes törvényének és rendelkezésének a lényege egy szóval foglalható össze, ez a szó pedig a szeretet. A szeretet eddig is elengedhetetlen része volt a tiszta imádatnak, és ezután is az lesz. Amikor Jézustól megkérdezték, hogy melyik a Törvényben a legnagyobb parancsolat, ő így felelt: „Szeresd Jehovát, a te Istenedet egész szíveddel, egész lelkeddel és egész elméddel.” Másodikként pedig ezt jelölte meg: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat.” Majd hozzátette: „Ezen a két parancsolaton alapul az egész Törvény és a Próféták” (Máté 22:35–40). Ezzel Jézus jelezte, hogy nemcsak a tízparancsolatot magában foglaló Törvény, hanem az egész Héber Iratok a szereteten alapult.

Valamint ebből az is világosan kitűnik, hogy a Törvényből a Tízparancsolat-i része sem maradt olyan értelemben érvényben, ahogy azt korábban alkalmazták! Ha egyesek ragaszkodnak a tízparancsolat megtartásához (5Móz 5:6–21), mondván, hogy a Törvény többi részével ellentétben ezeket kötelesek betartani a keresztények, valójában nem éppen azt vetik el, amit Jézus a két legnagyobb parancsolatnak nevezett (az 5Mózes 6:5-öt és a 3Mózes 19:18-at idézve)?

A 2Mózes 31:14 és a 4Mózes 15:32–35 szerint ha valakit a Mózesi Törvény alatt bűnösnek találtak a sabbat megszentségtelenítésében, azt az egész gyülekezetnek halálra kellett köveznie. Sokan, akik a sabbat megtartása mellett érvelnek, örülhetnek tehát, hogy nem állnak e Törvény alatt. A Kol 2:13–16 írásszövege rámutat, hogy az Izraelnek adott sabbat megtartására vonatkozó követelményre már nincs szükség ahhoz, hogy helyeselt állapotban legyünk Isten előtt.

Vajon a keresztények szívében levő törvénynek is az Isten és felebarát iránti szeretet az alapja? Teljes mértékben! Krisztus törvénye magában foglalja az Isten iránti szívből jövő szeretetet, sőt egy új parancsot is: a keresztényeknek önfeláldozó szeretetet kell tanúsítaniuk egymás iránt. Úgy kell szeretniük, ahogy azt Jézus tette, ő pedig készségesen az életét adta a barátaiért. Arra tanította a tanítványait, hogy szeressék Istent, és szeressék egymást is, úgy, ahogy ő szerette őket. Az elsődleges azonosító tulajdonság, amely által az igaz keresztények felismerhetők, az egymás iránti kimagasló szeretetük (János 13:34, 35; 15:12, 13). Jézus még olyan utasítást is adott nekik, hogy szeressék az ellenségeiket (Máté 5:44).

Szeretni annyi, mint engedelmeskedni Jézusnak!

2011. jún. 18. 18:50
 16/27 A kérdező kommentje:

40%-os tanú!

"Itt szerinted megcáfol a Biblia minden erre vonatkozó világos kijelentést? "

A kérdésem most is pont ez! Hol cáfolja meg a törvény eltörlését? Amit felhoztál idézeteket, azok kiragadások, félremagyarázások, mint ahogy le is írtam. Nézz utánna te magad. Nem ismétlem magam.

"A 11:25-ben a két bekezdés összefoglalja az egészet, át kéne nézned. Cáfold meg azt, hogy "nem nem úgy van az", de pontosan indokold meg, hogy miért!"

Megtettem, nézz utánna.

A tízparancsolatban van az is, hogy egy az isten és csak őt imádjuk. Eltörölte? Miért tartjátok be? Az ószövetség tartalmazza a JHVH teragrammát, amit elmagánhangzósítottatok, ellenben az újszövetségben nem szerepel ez, hanem az úr, az atya, stb kifejezések. Eltörölvén az ó, miért hivatkozol rá? Krisztus így tanított: miatyánk... Nem mi Jehovánk. Mi a problémátok a bálványimádással, hiszen a tízparancsolat része. Miért szedtek tizedet, miért szed sok felekezet tizedet, mely eltöröltetettnek véli a tízparancsolatot, hiszen az újszövetség nem tartalmaz tizedbeszedést, hanem a teljes vagyon felajánlását és elosztását szorgalmazza. Miért elmíti többször is a tízparancsolatot Krisztus, soha nem eltörölve?

Amit te hoztál fel idézetek, azok a szövegkörnyezetből kiragadott idézetek, melyeket szóvá is tettem, melyeket én írok, azt nyugodtan elolvashatod az egész könyvet hozzá, mert abból idézek, melyről a szövegben szó van.

A hit által cselekszünk, és nem a cselekedetből születik a hit. Ez nem jelenti a törvény eltörlését.

Amit te írsz, azok mellébeszélések.

Én ehhez csak ezeket írom:

"Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem."

"Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik."

"Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.

Ez az első és nagy parancsolat.

A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.

E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták."

"Épen így ti is, kívülről igazaknak látszotok ugyan az emberek előtt, de belől rakva vagytok képmutatással és törvénytelenséggel."

És hidd el, sorolhatnám, de úgy sem olvasnád.

Végűl:

"De ha szinte mi, avagy mennyből való angyal hirdetne is néktek valamit azon kívül, a mit néktek hirdettünk, legyen átok."

2011. jún. 18. 18:52
 17/27 anonim ***** válasza:

"Hol cáfolja meg a törvény eltörlését?"

Igazad van, sehol! A törvény SZELLEME, az ALAPELVEK a fontosak, nem a betűje. Ez az, amit Jézus a szívedbe akar vésni - nem pedig egy LISTÁT akar a szívedbe vésni.

"A tízparancsolatban van az is, hogy egy az isten és csak őt imádjuk. Eltörölte?"

Ezek hamis érvek a Törvény betűjének a betartása mellett. Mellesleg Jézus volt az élő példa, hogy kit kell imádni. Tán csak nem valami másféle "Atyát" említ, mint aki a Héber Iratokban le van írva JHVH néven?

"Az ószövetség tartalmazza a JHVH teragrammát, amit elmagánhangzósítottatok, ellenben az újszövetségben nem szerepel ez, hanem az úr, az atya, stb kifejezések."

Nem csak negatív érveket kell ismételgetni, hanem válaszolni kéne hitelesen a nyilvánvalóan felmerülő kérdésre is: miért van ez??? Vannak rá tudományos és ésszerű válaszok. Mellesleg ez sem cáfolja meg az írott törvény betűje helyett követni való, "szívbe írt törvényt".

"Eltörölvén az ó, miért hivatkozol rá?" A Törvény betűje van eltörölve, nem az "Ószövetség".

"Mi a problémátok a bálványimádással, hiszen a tízparancsolat része."

Ezek alapigazságok, mint ahogy a Mindenható Isten Jehova! És meg van ismételve a keresztényeknek a bálványimádás tiltása. Ellenben a szombat abban a formában, ahogy eredetileg gyakorolták, nincs.

"Miért szedtek tizedet, miért szed sok felekezet tizedet, mely eltöröltetettnek véli a tízparancsolatot, hiszen az újszövetség nem tartalmaz tizedbeszedést, hanem a teljes vagyon felajánlását és elosztását szorgalmazza."

Jehova Tanúi nem szednek tizedet. A teljes vagyon felosztását? Nem, az nem általános szabály volt, hanem egy szükséghelyzet.

"Miért elmíti többször is a tízparancsolatot Krisztus, soha nem eltörölve?"

Akkor olvasd vissza, amit írtam, de még van egyéb kétségtelen bizonyíték is éppen elég.

"A hit által cselekszünk, és nem a cselekedetből születik a hit."

Ezt is világosan kifejtettem pl. Jakab levelével.

""Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.""

Kérdésem: "betöltötte" Jézus és a "fára szegezte" avagy nem??

"Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik."

Beteljesedett?

Jézus túlzó kifejezéseit egyébként sem szó szerint értette. Például még:

„Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim semmiképpen el nem múlnak” (Lukács 16:17; 21:33; Máté 5:18; vö. Zsidók 1:10–12). A betű szerinti égről és földről tudjuk, hogy sohasem múlnak el (Zsoltárok 78:69; 104:5; Prédikátor 1:4). Jézus azt is mondta: „Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak bejutni Isten királyságába” (Márk 10:25). Jézus biztosan nem azt értette ezen, hogy egyetlen gazdag sem lehet az ő tanítványa; egyes gazdagok ugyanis az első században felkent keresztények lettek (1Timótheus 6:17–19). Jézus, amikor túlzó kifejezéseket használ, azt akarja kihangsúlyozni, mennyire nehéz a gazdag embernek Istent tenni az anyagi gazdagság és kényelem elé (Lukács 12:15–21).

2011. jún. 18. 19:33
 18/27 A kérdező kommentje:

Vitatkozni nem fogok, mivel már megintettelek így veled nem foglalkozom ezzel kepcsolatban többet, mivel az már tudom, illetve eddig is tudtam, hogy a JT-k nem értelmezik saját életükre a parancsolatokat, és azt is tudom, hogy miért.

Most már az érdekelne, hogy más felekezet mit mond erről. Érdekel katolikus hívő, Hit gyülekezet hívője, stb.

Nem érdekel, kedves tanú a vitatkozásod, mert nem úgy tettem fel a kérdést, hogy miért nem tartjátok be, indokoljátok, majd én megtérítelek titeket, megmagyarázom, hogy miért kell. A 17 válaszolóból, melyben magam is benne vagyok, 7-szer te válaszoltál bizonygatva igazadat.

Olvasgasd a Bibliát, szerintem a tiedben is benne van Titushoz írt levél 3. részéből ez:

"A balgatag vitatkozásokat azonban és a nemzetségekről való tudakozásokat, és a civakodást és a törvény felől való harczokat kerüld; mert haszontalanok és hiábavalók.

Az eretnek embert egy vagy két intés után kerüld;"

Ezt betartva tovább érdeklődnék más felekezetek, egyházak ezirányú egyéni magyarázatával kapcsolatban, a harcot kerűlve, mivel igen hiábavalók. Neked 40%-os tanú, köszönöm az eddigi válaszaidat, hogy időt szántál a kérdésem válaszolására. Most már kerűlnélek, ha nem haragszol...

2011. jún. 18. 20:57
 19/27 anonim ***** válasza:
A katolikus Egyház szerint Krisztus nem törölte el a tízparancsolatot, hanem a szeretet parancsával megújította, összefoglata.
2011. jún. 18. 21:05
 20/27 anonim ***** válasza:

"Vitatkozni nem fogok..."

Te a kérdést világosan tetted fel, ugye? Ezek szerint a válasz miértje már nem érdekel? Értelmes és konstruktív vita lenne, ha őszintén felelnél és nem csinálnál hiúsági kérdést belőle. Szerintem te egyszerűen vitatkozni nem tudsz..., de ez hagy ne az én bajom legyen már! Ne akard az én nyakamba varrni, hogy nem tudsz ellenérveket a Bibliai állításaim ellen.

"... hogy a JT-k nem értelmezik saját életükre a parancsolatokat, és azt is tudom, hogy miért."

Ugye a magukat kereszténynek valló felekezetek közül, nem sokan mondhatják el magukról, hogy Krisztus törvényéből a legfontosabbat, az igazi SZERETETET olyan szembetűnő módon és nemzetközi szinten gyakorolnák? Itt is nagyon zavaró módon megkérdezném tisztelettel, hogy MIÉRT IS VAN EZ ÍGY???

Érdekes, a Törvény általuk hitt érvényessége nem hozta közelebb őket egymáshoz? Vagyis kihez is kellene nagyon közel kerülniük először is annak érdekében, hogy egymást krisztusi szeretettel szeretni tudják? Ahhoz az Istenhez, akit Jézus is imádott! Akkor valami hiba van...

"A 17 válaszolóból, melyben magam is benne vagyok, 7-szer te válaszoltál bizonygatva igazadat."

Ez miért is baj? Fogy a papír? A tartalmával kellene foglalkoznod, amit mindenféle mellébeszéléssel kerülsz el!

"A kérdések felőli bolond vitákat, a nemzetségtáblázatokban való kutatgatást, a viszálykodást és a Törvény körüli harcokat ellenben kerüld, mert haszontalanok és hiábavalók." (Titusz 3:9)

Ha te felhatalmazva érzed magad arra, hogy másokat "megints", szíved joga! De amikor az általad megválaszolatlan Bibliai hozzászólásomat minősíted a kiragadott idézeteddel, hát elgondolkoztató...

Persze, igazad lehet. Veled valóban csak "bolond vitát" lehet folytatni, bocs!

2011. jún. 18. 22:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!