A keresztényeknek helyes vagy helytelen a fizikai hadviselés?
Szerintem is szép dolog "a Bibliából idézgetni". Hát még aszerint is élni! Szomorú lenne, de ha fegyvert fogsz Isten alapelvei ellen támadsz, aztán kapsz egy golyót a fejedbe-melyre igen nagy eséllyel pályázol azáltal hogy "hazavédelem" álcímen fegyvert fogsz,addig ugyanúgy "a feleségemet megerőszakolták, a gyerekemet elvitték, az anyámat lemészárolták."
Nem a fegyver jelentett volna védelmet ebben az esetben sem, hanem Isten. Jézus megmondta, hogy aki fegyvert fog, fegyver által veszik el. Illetve az Írások arról beszélnek, hogy Isten szolgái csinálnak fegyvereikből kapákat. A Biblia Istene, a béke Istene. Az első század óta hogy Isten fia megalapította a keresztény gyülekezetet, Isten nem helyeslését szenvedi el az, aki felrúgja alapelveit, törvényeit, mert az emberi nézőpontból helyesnek látszik...Aki a világ barátja akar lenni, az az Isten ellenségévé teszi magát, jelenti ki a Biblia.
NA jójó, persze, vegyi üzemek, atomerőművek, meg minden. Oké, nem ragadok fegyvert. Tegyük fel, hogy jön egy kevésbé békés vallású arab hadsereg... mit csinálsz? Várod, míg lemészárol? Neki van fegyvere, neked nincs. Rábök, hogy neki kell a földed amin kaját termelsz, a pénzed, az állásod, a lakásod... mit csinálsz? Átadod a lakáskulcsokat? Mit fogsz enni? Imát? Eddig se jött be. Gondolod hogy Isten majd nagy hirtelen megbünteti őket, míg te az utcán az utolsó rongyaidban fagysz épp halálra?
És ha minden keresztény így tesz, akkor eltűnik a kereszténység... biztos ez Isten célja.
Előzőnek: marhára nincs igazad, ugyanis az ő bibliájukban, a Koránban valahogy nincsenek benne az orcát odatartó részek, de benne van pár passzus a szent háborúról. Tehát ha mindenki a maga szent könyve alapján cselekszik, akkor az arab háborúzhat. És egyébként mit csinálsz a kínaiakkal? Azok milyen vallásúak is? Mi van, ha valahogy meggyőzöd az arabokat, hogy ők is legyenek békések...
Tudod a világban ez marhára nem úgy működik, hogy te letett fegyverrel győzködöd a többieket, hogy ők is tegyék le.
14:51-es: Nem is mondtam, hogy benne van. Azt mondtam, hogy ugyanaz az istenük. A szentírás már más tészta.
Szent háborúk terén meg a kereszténységnek sincs miért szégyenkeznie, legalábbis ami a gyakorlati megvalósítást illeti. És vezetett valahova? Igen, káoszba, nyomorba, szenvedésbe, pusztulásba. Épp ez a baj az egész kib...ott világgal, hogy mindenhol mindenki mindenkivel mindig csak keménykedni akar, folyamatosan alátenni a másiknak és gáncsoskodni, és nem veszik észre, hogy így senki nem jut sehova.
Mert mi lesz, ha minden így megy tovább, ahogy eddig (egyébként sajnos túlságosan is valószínű, hogy így fog)? Megyünk tovább a lejtőn, a problémák nem oldódnak meg, hanem tovább súlyosbodnak, és jobb esetben "csak" nyomorgunk és szenvedünk, amíg végre túl nem lépünk valahogy ezen a gyermekded szakaszon, rosszabb esetben meg... nos, erről szólnak a közeljövőben játszódó katasztrófafilmek.
Szintúgy nem mondtam azt se, hogy mindenki a szent könyve szerint cselekedjen (főleg azok, akiknek nincs is). A kérdés a keresztényekről szól, róluk beszéltem. De amúgy tény, hogy nagyon sokat segítene a világon és az emberiségen úgy általában, ha szent könyvek helyett mindenki az emberségesség és a józan belátás egyetemes elvei szerint cselekedne.
"Tudod a világban ez marhára nem úgy működik, hogy te letett fegyverrel győzködöd a többieket, hogy ők is tegyék le."
Igen, és ahogy fentebb kifejtettem, épp ezért van sz..ban a világ, mert mindeddig ez volt a helyzet, és sajna jó eséllyel eztán is így lesz legalább egy darabig még mindenképp. Pedig valakiknek valamikor el kell kezdeni a fegyverek félretételét, ha még hosszabb ideig szeretnénk itt élni.
Hasznos volt számodra ez a válasz? Hasznos Félig-meddig hasznos Nem hasznos
A válasz írója 91%-ban hasznos válaszokat ad.
Értékeld a választ plusz pontokért!
A válasz megírásának időpontja: ma 14:51
Én amíg jártam hittanra anno, felvetődött a kérdés. Képzeld csak el a helyzetet: kitör egy háború, lerohanják a pirézek a hazánkat. Megtagadhatod a katonai szolgálatot, de ettől még a háború folytatódik. Maradhatsz a nőkkel, gyerekekkel, idősekkel, harcképtelenekkel. Ha minden keresztény ezt tenné, biztos, hogy a pirézek nyernének a túlerő miatt.
Ha fegyvert fogsz, szintén hasonló a helyzet. Odaraknak egy pontra a város/falu mellett, hogy neked ezt kell védened. Odaáll eléd a piréz katona. Vagy Te lövöd le őt, vagy ő Téged, és megy a családod, szeretteid után. Az még nagyobb bűn lenne. Ha megölöd a pirézt, az is bűn, de szükséges bűn, hogy megvédd a békés lakosságot.
És szerintem is így van, akár vallásos, akár ateista valaki. Kötelességed kiállni a Hazádért, családodért, barátaidért, ha megtámadják.
Sajnos nem értem a kérdést."Kérdés
A keresztényeknek helyes vagy helytelen a fizikai hadviselés?"Mit jelent az, hogy"fizikai hadviselés"?
Ha viszont fizikai agresszióra vonatkozik a kérdés a Megváltó erre válazolt amikor a főpap poroszlója arcul ütötte;"Ha rosszul szóltam, bizonyítsd be a rosszat, de ha jól, miért ütsz engem?" (Jn 18,23-24)
13:28-as: Sajna ez sem semlegesíti Jézus pacifizmusát. Bár amit írsz, azt még éppenséggel úgy-ahogy meg lehet védeni addig, amíg az ellenség nem keresztény, de akkor már végképp bukik az elgondolás, amikor viszont az (márpedig a történelem java részében a keresztény országok leginkább más keresztény országokkal háborúztak). Mert akkor ugyan melyik oldallal van Isten, ha állítólag mindkettő őt imádja?
Nem szolgálhatsz két urat. Vagy Isten, vagy haza, de nem a kettő együtt. Ha Isten az atyád, akkor az egész Föld a hazád, és mindenki a testvéred.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!