Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A vallás a nép ópiuma?

A vallás a nép ópiuma?

Figyelt kérdés

Szal mért hisznek az emberek vakon? Ki igazolta, mi rá a bizonyíték pl. h volt tudás fája v. lélekvándorlás stb.? A hit az "csak" hit és nem tudás, nem meggyőződés?!

Vagy csak a remény fontos? Az, h könnyebben vegyék a halált az emberek?

2011. ápr. 10. 22:41
1 2 3 4
 21/33 Tyler913 ***** válasza:

Utolso: hat igen,nagyon szepen leerveltel.

Ahogy valaki a Putyilov-gyaras poennal utalt ra,ez az opium-szoveg pont olyanoktol szarmazik,akiknel nagyobb nephulyito nem sok elt a vilagon (a kommunistak).

"Opium" a tomegek szamara barmi lehet,barmilyen ideologia alkalmas lehet arra,hogy az embereket behulyitsek vele.Igen a vallas is,ahogy a tudomany,a "haladas","humanizmus",barmi.

Mivel a tomegeknek mindig kell valami,ami utat mutat,amiben hinni lehet.Manapsag sokaknak a "Tudomany" tolti be ezt a szerepet,es altalaban pont ezek azok az illetok,akik a vallasosokat birkaknak gondoljak,mikozben ok is ugyanabban a cipoben jarnak.

Mindettol fuggetlenul a "vallas" mint olyan,nem tesz birkava.Birkava az tesz,ha szo nelkul beveszed,amit mondanak neked,nem tajekozodsz a vilag dolgairol es nem gondolkozol.Ezt pedig ateistakent is megteheted,csak raadasul meg be is csapod magad.

2011. ápr. 12. 22:43
 22/33 anonim ***** válasza:
35%
Ha ezzel a párhuzammal élünk, akkor igen, azt kell mondanom, hogy a vallás, vagy inkább az Istennel való kapcsolat az emberek ópiuma. Isten szeretete sokkal nagyobb fless mint bármelyik drog, ha pár napig nem élek Vele elvonási tünetek jelentkeznek, élni pedig nem tudnék Nélküle, mert az az élet egyszerűen nem kell. A különbség az, hogy a drogok csak pillanatnyi örömöt okoznak, sivárságot hagyva maguk után, Ő viszont nem.
2011. ápr. 12. 23:16
 23/33 anonim ***** válasza:
64%

22:43

Kissé félre értettél, nem kellett volna belekeverni a közkedvelt hit-hinni szó kifacsarását, ugyanis azt írtad "olyan dolgokat ad" ide pedig nem csak a behülyítés értendő, kösz, hogy hozzá tetted helyettem:) De én a szertartásokra vagy hogy nevezik-re gondoltam, mint az első oldalon egyszer leírtam. Olyan rángást, fura mozdulatokat, elájulást, miegymást keltenek magukban, hogy olyat én egyszerű alkoholtól nem is tudok produkálni. Az utánad író nem tudom komolyan gondolta e de neki is igaza van. Ez egy kábítószer, kinél enyhébb kinél erősebb hatásokkal.

2011. ápr. 13. 12:44
 24/33 anonim ***** válasza:

"Ahhoz, h ilyen legyen vki nem kell vallásosnak lenni. Tehát ha vki lelkiismeretes, törvénytisztelő és igaz ember, ehhez nem feltétlen kell a vallás. ennek evidensnek kéne lennie. (Vagy minden templomba járó és hívő jó ember?)

Én nekem 2 rokonom is van aki igaz ember pedig sose volt hívő."

Kedves kérdező: jól látod a dolgokat. Mi abban hiszünk, hogy Isten úgy teremtette az embert, hogy a lelkiismerete segíti ebben, éspedig minden embert.

A különbség csak az, hogy mi abban hiszünk, hogy a morál objektív, nem az embertől ered, nem a társadalom ésszerű része, hanem isteni eredetű. Hadd hozzak fel erre példát.

Ha te indián lennél, a saját társadalmadnak megfelelően élnél, de ugyanúgy könyörtelenül megskalpolnád az ellenséget, és ez nem állna ellentétben a "saját" morális értékrendeddel. Amikor a rabszolgatartás bevett szokás volt, nagyon "morális" emberek is tartottak rabszolgákat. Persze emberségesebben bántak velük, de akkor is voltak rabszolgáik.

Vagy kérdezd meg a zsidókat, mennyire volt objektív a harmincas évek beli német morál.

A Biblia pontosan arra tanít meg, hogy ne sodorjon el bennünket az uralkodó politikai, társadalmi hatás, hanem ki tudjunk állni örök igazságokért, és TUDJUK mi a jó. Nem azért, mert aki nem úgy él, azt megbünteti Isten. Hanem mert aki nem úgy él, az saját magát és a szeretteit bünteti, a környezetét, a társadalmat, a világot.

A vallás nem tesz jó emberré. A vallás megmutatja, hogyan legyél jó. Aki meg vallás nélkül is úgy él, annak nagy bónuszpont. Csak sose felejtsd el, hogy a saját morális értékeink nem mindig és mindenben azonosak a valódi, objektív moralitással.

Ha érdekel a vallásos és nem vallásos emberek moralitása és gondolkodásmódja és szereted a science fictiont, ajánlok egy nagyon jó könyvet, egy magyar írónő írta álnéven. Raana Raas: Csodaidők. Űrháború a jövőben, hozzá jó sok morális kérdés, nagyon elgondolkodtató, egyben izgalmas olvasmány.

2011. ápr. 13. 13:16
 25/33 anonim ***** válasza:
0%

"Én nekem 2 rokonom is van aki igaz ember pedig sose volt hívő."

Ki ítéli meg, hogy ki az igaz ember? Ez egy jó kérdés?

Vallásos szempontból az ószövetségben található, talán Sodoma és Gomora város pusztulásával kapcsolatban: Ha igaz embert talál Isten, akár egyet is, nem pusztítja el a várost. De sajnos nem talált.

Az "igaz ember" megközelítés nagyon tág fogalom :)

2011. ápr. 13. 15:15
 26/33 Tyler913 ***** válasza:

ma 12:44-nek

"Rangasok,fura mozdulatok"- hat,ezt biztos,hogy nem a tortenelmi egyhazaknal lathattad.Egy-ket punkosdista szektara jellemzo,hogy az arra fogekony embereket kulonbozo eszkozokkel (zene,tomegpszichozis,stb.) olyan lelkiallapotba hozzak,hogy az ilyen viselkedest is kihozhat beloluk.

Ezt en is elitelem,de legalabbis furcsanak es gyanusnak talalom.Ezeknek a dolgoknak elegge mely pszichologiai hattere van,de kerlek,a vallasossagot ugy an block ne iteld meg par szektamokus viselkedese alapjan.

2011. ápr. 13. 15:51
 27/33 anonim ***** válasza:
100%
A vallás a maga idejében, amikor kitalálták helytálló volt, azonban igen rövid időn belül rájött pár ember, hogy tökéletesen vissza lehet vele élni, megvezetni vele a birkanépet. Milyen egyszerű is ezer embert egy tömegként irányítani, kiirtani egy másik népet Isten nevében. A felelősség elszáll, mintha soha nem is lett volna. Sajnos mostanra sokkal sokkal több a manipulációs szerepe a vallásoknak, mint a hasznos, közösség teremtő, támaszt adó, a "van miért élni" morál. Amúgy a tudomány előbb utóbb mindenre megadja a magyarázatot, ha nem irtjuk ki egymást addig. Ha valaki nem akar tagja lenni a birkanépnek, az legyen tudatos, higgyen önmagában, hiszen akkor legalább nem más irányítja.
2011. ápr. 17. 10:23
 28/33 anonim ***** válasza:

15:51

Nem olyan kis szekták azok... de mind1

2011. ápr. 17. 17:39
 29/33 anonim ***** válasza:
Lehet tényleg ópium. De te döntesz: Alkoholista leszel vagy vallásos. Nem jobb-e vallásosnak lenni? Sokan egyik sem és öngyílkos lesz...
2011. ápr. 18. 10:26
 30/33 anonim válasza:

A vallás egyidős az emberiséggel. Vallások voltak vannak lesznek. Biztos, hogy van különbség a "nyugati" vallások és a "keletiek" közt. Egy európai a kereszténységben hisz. Egy arab az iszlámban. De miért? Mert abban nőtt fel!!

De az, hogy melyik az "igazi" és van-e egyáltalán ilyen; arra senki sem tudja a választ... ( legfeljebb hiszi )

2011. ápr. 18. 18:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!