Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Felnőttként lehet (gör. Kat)...

Felnőttként lehet (gör. Kat) misén ministrálni? (25év. Lány)

Figyelt kérdés
És mik a feltételei?
2011. márc. 28. 13:14
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
a görög katolikus misén fiú,férfi ministrál, életkor megkötés nincs, úgy tudom. De mivel a pap segítője és helyettese. csak férfi lehet.
2011. márc. 28. 13:22
 2/10 A kérdező kommentje:
értem.köszi!csak mert római misén láttam már lányt is,olyan 15-16 évest.és gör.kat. misén is egyszer ministrált a 6 éves unokahúgom.(igaz h nálunk csak évente 2x van sajnos gör.kat.mise)
2011. márc. 28. 13:32
 3/10 anonim válasza:
100%
Nem is tudom...szerintem ezt egyházközsége (is) válogatja... Én gyereklányként szinte minden vasárnap ministráltam, rajtam kívül más lányok is. Egyáltalán nem volt szokatlan. A felnőtt ministráns sem " elfogadhatatlan" (... láttam már ilyet...) Mindenesetre kérdezz bátran a Tisztelendő Úrtól, biztosan szívesen segít! :)
2011. márc. 28. 13:54
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
A paptól függ, meg attól, hogy milyen szokások vannak az adott templomban. Én lány vagyok és ministráltam már római és görög misén is (római vagyok, de kiskoromban a falunkban csak görög mise volt), de volt már olyan is, hogy nyaralás alatt idegen helyen mentünk római misére, és mentem volna minisztrálni, de a pap azt mondta, hogy ott az a szokás, hogy csak fiúk ministrálnak.
2011. márc. 28. 15:31
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
A lányministrálás engedélyezése lényegében egy súlyos fegyelmi sértés, már többször felszólaltak ellene a pápák (II. János Pál is), azonban néhány liberális püspök és pap törvénytelen módon fittyet hányt ennek. Szóval attól, hogy valahol fizikailag lehet, attól még nem szabad és nem is helyes.
2011. márc. 28. 15:36
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Komolyan súlyos fegyelmi sértés?Én is lány vagyok és minden misén ministráltam.Miért tesznek különbséget fiúk és lányok között?Isten úgyan úgy szeret minket.
2011. ápr. 1. 21:30
 7/10 anonim ***** válasza:
71%
Igen, a lány-ministrálás fegyelmi sértés, azaz pontosabban bűn. Egy lánynak/nőnek nem szabadna az oltárnál tartózkodnia. A kat. egyházban a 2. vatikáni zsinat liberalizmusa után terjedt el mindenféle szentségtörés. Nálunk az ortodox egyházban az oltár közelébe csak idős szerzetesnők mehetnek, azok is csak rendet rakni, egyébként kint a helyünk. Én jól érzem magam így, nem akarok emancipálódni. Krisztus apostolai is csak férfiak voltak, pont. Így az világ vége előtt pár évtizeddel ennyire elszaporodott mindenféle bűn és az emberek már azt sem tudják milyen rossz irányba mennek!
2011. ápr. 2. 15:32
 8/10 anonim ***** válasza:
95%
Na hát én ezzel nem értek egyet de mindegy.Istent szeretem és nem az egyházat.
2011. ápr. 3. 10:12
 9/10 A kérdező kommentje:
Hát ez nekem is fura... :S Ennyire férfiközpontú minden.Jézus sosem tiltotta el magától a női nemet, nem tudom a későbbi időkben miért lett ekkora bűn, ha egy nőszemély az oltár közelébe lép...áhh...
2011. ápr. 3. 21:11
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

"Hasonlóképpen téves és kárhozatos a keresztény nevelésre az ú. n. koedukáció rendszere, amely szintén az eredeti bűnt tagadó naturalizmuson alapszik, azonkívül, hogy e rendszer összes követői az eszmék siralmas összezavarásában a törvényes emberi együttélést összetévesztik a különbségeket eltüntető egyenlőséggel. A Teremtő rendelte a két nem tökéletes együttélését, de csak a házasság egységében és fokonként lefelé a családban és a társadalomban. Továbbá magában a természetben, amely szervezetben, hajlamokban és képességekben különbözőkké teszi őket, semmi bizonyíték sincs arra, hogy a két nem kölcsönös felcserélődése vagy pláne egyenlővé tétele lehetséges vagy szükséges volna. A Teremtő bölcs tervei szerint az a hivatásuk, hogy egymást kölcsönösen kiegészítsék a családban és a társadalomban éppen különbségük által, amelyet ezért fenn kell tartani és előmozdítani a nevelésben a szükséges megkülönböztetéssel és a megfelelő elválasztással az életkor és körülmények szerint.

Ezeknek az. elveknek kell érvényesülniük megfelelő időben és helyen a keresztény okosság szabályai szerint az összes iskolákban, különösen a zsendülő növekedés legkényesebb és legdöntőbb korában, amilyen éppen az ifjúkor; úgyszintén a tornagyakorlatokban és játékban, különös tekintettel a keresztény illemre a leányifjúságban, amelynek súlyosan visszatetsző minden kiállítás és nyilvánosság.

Megemlékezvén az isteni Mester félelmetes szavairól: «Jaj a világnak a botrányokért» (Máté 18, 7.), kérve kérünk titeket, Tisztelendő Testvérek, hogy éber figyelemmel kísérjétek e veszélyes tévelyeket, amelyek széles körben terjednek a keresztény nép között az ifjúság végtelen kárára."

(XI. Pius pápa)

2011. ápr. 4. 00:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!