Miért ilyen férfi központú a világ?
Kezdem azzal, hogy Istent Atyának hívjuk és nem anyának,bár az a valószínűbb,hogy se nem férfi, se nem nő.
Ugyanez a helyzet az angyalokkal is akik szintén nemtelenek mégis többnyire férfiként ábrázolják őket.
Isten Ádámot, azaz férfit teremtett először és csak utána nőt. A világot uraló férfiakról meg már nem is beszélve.
Miért alacsonyabb rendűek a nők?
Értelmes, elgondolkodtató magyarázatokat, véleményeket várok,poénosnak vélt, bár valójában haszontalan hím soviniszta megnyilvánulások helyett.
A válasz írója 64%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 08:17
Én a probléma megoldását semmiképpen nem a kereszténység megszűnésében látom, sőt az még tovább rontana az amúgy sem rózsás helyzeten. Az igaz keresztény családokon belül még legalább érvényesül az egymásért élés, egymás tisztelete és nem alá-fölé rendeltség jellemzi, hanem az egymás támogatása. Szándékosan nem egyenrangúságot írtam.Mert egyetértek Imre_herceg megállapításával, hogy a nő maradjon nő, a férfi férfi, de azt azért hozzáteszem, hogy a nő ne elnyomva maradjon nő.
Ez azért elég relatív. Ha valaki így látja a "világot", ami maximum csak a bolygónk...azzal maximum annyit lehet tenni, hogy változtat az illető a hozzáállásán...az Istent alapban Istenek hívjuk. Az Isten a Biblia szerint, ha már Ádámot hozol fel, 3 aspektussal bír...Atya, Fiú és Szentlélek...az Atya az akarat és erőt képviseli(férfi)...a Szentlélek pedig a szeretetet és bölcsességet(nő). A Fiú a kettő elegye...itt nem látok elbillenést.
Ádámot sem férfiúnak hozta létre, ugyanis az Ádám embert jelent...akkor még fizikailag nem volt úgymond nő és férfi külön. Itt is megvan még az egyenlőség.
Az angyalok a feladatok végrehajtásaira vannak a történetek szerint...szóval az akarat és erő érvényes rájuk, ezért is szerepelhetnek férfiként. De én személy szerint, ha az angyal szót meghallom, akkor nekem egy nő jut eszembe, vagyis női lélek, ha szabad így mondanom. Egyébként ez teljesen mindegy. :)
A kérdésre válaszolva, és nem sértésnek szánva.
"Miért ilyen férfi központú a világ?"
Mert te személy szerint ilyennek ítéled meg, ilyennek értékeled, pedig nem biztos, hogy ez a valóság...lehet csak az emberek értik félre, de maga az univerzum biztosan nem különböztet meg, hanem egyenrangúnak tartja a létezőket. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
LastOne.Left:
Ádám alapból férfi volt és első nője az Lilit volt, csak valaki csúnyán kiedittálta. Több szerkesztési hiba is van a Bibliában.
én úgy vagyok értesülve, hogy az Ádám szó embert jelent, de lehet én vagyok félreinformálva. mindenesetre köszönöm a figyelmeztetést. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
"a nőknek ugyanolyan keményen kell dolgozni..." Az önkéntes, vagy kényszerű "férfiváválás" ezzel jár. A jellenel kapcsolatban sajnos odajutottunk, hogy aki nem csinál semmit, abban nincs hiba, a hiba mindig ott van, ahol csinálnak valamit. Mivel a világot a férfiak vették a nyakukba, hajdanán fizikai előnyökből kiindulva, igy az utolag jelentkező problémákat is ők idézték elő, nem is tagadom. Probálta volna előidézni az, aki nem foglalkozik a témával. Amért nem ugy néz ki a világ, ahogy szeretnénk, az nem azt jelenti, hogy akkor most le kell váltani a férfiakat, mert egyértelmuen a nők jobbak lennének benne. (habár a manipulálásokban tényleg nagyon profik a nők!) Egy példát mondanék. Tipikus, hogy a nőket (tisztelet a kivételnek) nem tartják jó sofőrnek. A pasi vezet, de belemegy a sáncba, mert csuszik az ut pl,mert ugye előfordul. A nő kijelenti, hogy igen, a pasik szar soforok, a nők tudnak vezetni igazabol, mert a pasi belement a sáncba. Ugy is fogalmazhatnék, hogy konnyu a készbe hibát kapni. Amugyis ez már gazdasági kérdés, nem pedig nemek kozotti kapcsolati kérdés, hogy jo-e igy a pénzugy, s ilyesmik. Persze, hogy nem. Csak nem ez az oka.
05:41
Szivembol szoltál, csak én nem akartam ilyesmibe belemenni, mert túl bonyolult elmagyarazni, ha esetleg valaki nem ért veled egyet.
10:16 "Arról pedig ne is beszéljünk, hogy inkább a férfiak nőiesednek, és nem mi férfiasodunk." Igen, ez a második lépcssője ennek az összemosásnak, amit emlitett az utánam szóló. A nők már ugy elférfiasodtak, hogy látod, fel sem tunik, hogy ez akár folyamat lenne. Szinte már-már kész van. Továbbá ha számodra a munka abbol áll, hogy pötyögsz, akkor az élet krémjével találkoztál te még csak eddig, és sok látnivalód van még.
Az univerzum a keleti filozofiak szerint ket tulajdonság szerint szemlélhető: a jin, és a jang (ezek a filozofiak amugy ahogy évezredeken át megállták a helyuket, ugy napjainkban is a megfelelő modon alkalmazva ugyanugy helytállóak, még akkor is, ha - ahogy nálunk mondják - vizslatnak, nyüvegelnek az emberek folyamatosan, mert érzik, hogy valami félresiklott) Tehát: a nő, és a férfi is besorolhato ebbe a két minosegbe, mint ahogy minden a világon. A filozofiák lényege, hogy akkor mukodik jol a világ (kicsiben, vagy nagyban) ha a ket minoseg kozott egészséges harmonia van. Figyelem! Nem egyensuly, nem kiegyenlitodes! Harmonia. Na ez az, ami elhigult, és kezdett összefolyni.
Őszintén sajnálom a kedves kérdezőt, hogy ilyen kellemetlen élethelyzetbe került, de ez nem a férfiközpontuság eredménye, simán a pénzközpontuság miatt kialakult (kialakitott) gazdasági helyzetnek köszönhető.
LastOneLeftnek igaza van, Ádám embert jelent.Ádám onnantól lett férfi hogy Isten nőt teremtett mellé. A bibilia azt írja: teremtett embert a saját képére és hasonlatosságára, férfiúvá és nővé teremtette őket. Sőt tovább megy, a nőről azt írja: annakokáért a férfiú (!) elhagyja atyját és anyját és ragaszkodik a feleségéhez és lesznek egy testté."
Tehát a Biblia nem hímsoviniszta alapból indul. viszont mivel mi szüljük a gyerekeket és fizikailag valamivel gyengébbek vagyunk, a történelem folyamán védelemre volt szükségünk. És a kedves férfiak ezt ki is használták, mégpedig a Bibliára hivatkozva. Szégyen.
Viszont a mai világban tényleg arra kényszerülünk hogy a család mellett munkát, sőt néha másodállást vállaljunk, és persze a vacsorát főzheti a férjem is, de az olyan is lesz.....szóval maradtunk rabszolgák csak most amiatt a nyomorult feminizmus miatt még szexbombának is kell lennie az egyre fáradtabb anyukáknak, különben apa lelép valami szingli kiscsajjal, akinek esze ágában sincs elrontani az alakját a szüléssel, és a családot fenyegető gondok nem ülnek ki az arcára....
Szóval sehogy se jó ez az egész. De én azért örülök hogy nő lehetek, mert így olyan élményekben volt, van részem, ami a férfiaknak nem adatott meg.
A régi társadalmakban a fiúk nagykorúvá válását egy beavatási szertartás jelentette. A lányoknak ilyen nem nagyon volt. Eleinte ezt hímsovinizmusnak találtam, aztán amikor megszültem a kislányomat, megértettem hogy a szülés maga olyan beavatási szertartás, ami végérvényesen megváltoztatja az embert. Ez megtiszteltetés és nem hátrány. Az meg a világ baja, ha nem úgy kezeli a dolgot.
Freya
A válasz írója 47%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 20:47
Na ja, pláne ha minden napját szórakozóhelyen tölti. Én speciel kb 8 éve nem jutok el még moziba sem, ahova nincs kedvezmény azért mert nő vagyok, Szóval, hol itt a spórolás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!