Ti, mint hívők (s most a keresztényekre gondolok, mindegy melyik csoport, lehetnek Jehova tanúi is) elítéltek, megvettek bármit, vagy bárkit e világon? Érzitek e két dolgot bármi/bárki iránt is?
csak nyugodtan, őszintén, érdekelne a hozzáállás.
válaszokat előre is köszönöm
1Ján 2:15 Ne szeressétek a világot, se azokat, amik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete.
1Ján 2:16 Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból.
1Ján 2:17 És a világ elmúlik, és annak kívánsága is; de aki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.
Jak 4:4 Parázna férfiak és asszonyok, nem tudjátok-e, hogy a világ barátsága ellenségeskedés az Istennel? Aki azért e világ barátja akar lenni, az Isten ellenségévé lesz.
Ján 14:30 Nem sokat beszélek már veletek, mert jön a világ fejedelme: és énbennem nincsen semmije;
Ján 15:18 Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt ti nálatoknál.
Ján 15:19 Ha e világból volnátok, a világ szeretné azt, ami az övé; de mivelhogy nem vagytok e világból, hanem én választottalak ki magamnak titeket e világból, azért gyűlöl titeket a világ.
Szia!
Én úgy gondolom, hogy aki más embert elítél, vagy megvet az nem Krisztust követi, mert ő minden embert szeretett, és ezt kifejezte minden ember iránt.
Azonban a bűnt, a gonosz cselekedetet, az önző kívánságokat mindig el kell ítélni, és meg kell vetni, kifejezve azt, hogy nem tudunk ezekkel közösséget vállalni, és azonosulni.
Egy keresztény tehát a bűnt elítéli és megveti, de a bűnöst, az embert szereti.
Üdv. Péter
Én hívő vagyok, de nem járok rendszeresen templomban. Igyekszem, hogy ne ítéljek el másokat, ez egyre gyakrabban sikerül, bár sokszor nem.
Három embertípus van, akit nem tudok nem elítélni:
1. gyerekverők
2. nőket megerőszakolók
3. gyilkosok
Ezeket az embereket megvetem, mert olyanokat bántanak, akik nem tudják megvédeni magukat. Ezen nem tudom, hogy tudok-e változtatni, mert ha ezeket a cselekedeteket/embereket el tudnám fogadni, erkölcstelennek érezném magam, és szégyellném magam miatta.
Az összes többi bűnre látom valamilyen szinten a motivációt vagy a kiváltó okot (még ha nem is helyeslem azt), ezekre nem.
úgy vagyok, ahogy Péter is írja: a bűnt itélem el, nem az embert, aziránt részvéttel viseltetem. De egy esetben Jézus sem bocsát meg: aki gyereket bánt, megront. Ez nem megbocsátható létrontás.
Mk 9,42 jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakára, és a tengerbe vetik.
-aki gyereket bánt. Az ő angyalaik mindenkor látják az Atya arcát!
üdv: AAnna
köszönöm az eddigi válaszokat, de kérdeznék még egyet, ha lehetséges, és bízom benne, még benéztek.
"Nem egyetérteni" ugyanazt jelenti e, mint elítélni, gyűlölni, megvetni?
Szia!
Ha nem értek egyet valakivel, attól még szeretem. Ha tehát személyről van szó, akkor egyértelműen nem a válasz. Ha egy konkrét cselekedetről beszélünk, például dohányzás, vagy kábítószerezés, azt természetesen lehet elítélni, vagy akár gyülölni.
Üdv. Péter
köszi a válaszokat. :)
na de akinek gyűlölet, megvetés, elítélés van a szívében bármi iránt is, az üdvözülhet e? Jézus nem e azt tanítja, hogy szeresd Istent(rosszal együtt, hiszen táptalajt biztosít annak, s belőle való az is), így az ellenséged is, vagyis a bűnt is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!