Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Én katolikus, barátnőm reformá...

Én katolikus, barátnőm református, hogyan házasodhatunk össze, ha egyikőnk sem akarja lemondani a hitét és mindegyik a saját szertartása szerint szeretné?

Figyelt kérdés
2011. febr. 18. 15:05
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
91%

Szia!

Kerestek egy olyan papot vagy lelkipásztort, aki ismeri a másik katolikus papot vagy református lelkészt és partner abban, hogy közösen vezessék le a szertartást.

Üdv. Péter

2011. febr. 18. 16:52
 2/21 A kérdező kommentje:

És azt ki dönti el, hogy melyik templomban?

Olyat nem lehet, hogy mindkét templomban összeházasodunk?

Az én szüleimnél is ez volt (ott anyukám volt a katolikus, apukám a református), és anyukám azt mondta, hogy apukámmal közösen kellett járniuk néhány órára egy katolikus paphoz, és hogy apukámnak alá kellett valamit írnia, hogy ha gyermek születik, akkor az katolikus templomban lesz megkeresztelve, de már nem emlékszik egész pontosan, hogyan volt.

2011. febr. 18. 17:08
 3/21 anonim ***** válasza:
Ez így volt édesanyáméknál is. Így apu nem mondott le a református vallásáról (nem keresztelkedett át), viszont katolikus szertartás volt, és fogadalmat kellett tennie, hogy amennyiben gyermekük születik, mindenképpen katolikusnak kell őket keresztelni. Nem tudom ez él-e még, valószínűleg igen. Kérdezzetek meg egy papot, hogy hogyan is lehetséges ez, viszont kérdés, hogy a férj tudja e vállalni, hogy a hitéről/vallásáról nem mond le más vallás kedvéért, de a gyerekeid majd abban a hitben neveli, amit a párja vall. Szerencsére katolikus és református vallás között olyan nagyon egetrengető különbség nincs, de én úgy gondolom, hogy ha már valamelyikőtök tesz egy fogadalmat, annak illik eleget tenni.
2011. febr. 18. 23:14
 4/21 anonim ***** válasza:

Ehhez keresnetek kell 1-1 lelkészt mindkét felekezetből, aki ebben hajlandó együttműködni veletek és egymással. Velük kell a részletekről megállapodni. Létezik már közös, ökumenikus esküvői liturgia.

Érdemes elgondolkozni, hogy mennyire tisztességes a katolikusok által gyakorolt eljárás, miszerint vegyes vallású pár esetén is fogadalmat tetetnek velük, hogy minden gyermekük katolikus lesz. Ez történt szüleid esetében is. Ha leendő feleségednek is meg akarod adni ugyanazokat a jogakat vallása gyakorlásához, amit magadnak is, akkor ilyen fogadalmat nem tesztek le. Bevett és elfogadott szokás, hogy a gyermekek a nemük szerinti szülők vallását kapják. Esetetekben: fiúgyerek katolikus, lánygyerek református lesz.

Nem egyszerű egy vegyes vallású házasság, de ismerek rá jó példákat. Lehet, hogy egyik héten egyik templomba mentek együtt, másik héten a másikba. Vagy külön-külön ki egyikbe, ki másikba.

2011. febr. 19. 01:17
 5/21 anonim ***** válasza:
Unakatesóméknál is így volt. Ők mind két templomban összeházasodtak,és egyikük sem mondott le a vallásáról. hol református ,hol katolikus templomba járnak.
2011. febr. 20. 14:43
 6/21 anonim ***** válasza:
100%
és működik az ilyen házasság?
2011. febr. 20. 20:43
 7/21 A kérdező kommentje:
Én igazából kislányt szeretnék... De nem tudom elképzelni, hogy ne katolikus legyen. Mint ahogy azt is nagyon szeretném, hogy a barátnőm az legyen. Nem azt mondom, hogy ha református akkor elkárhoznak, de én úgy érzem, teljes meggyőződésem, hogy így lennének közelebb Istenhez és az igaz egyházhoz. És úgy érzem akkor követnék el bűnt ha nem így gondolnám.
2011. febr. 21. 18:05
 8/21 anonim ***** válasza:
de akkor miért veszed el?
2011. febr. 21. 18:36
 9/21 A kérdező kommentje:
Hát mert nagyon szeretem. <3
2011. febr. 21. 19:04
 10/21 anonim ***** válasza:

Igen, ez a gond a vegyes házasságokkal.

Mi van, ha ő is ugyanígy gondolja, csak fordítva. Ha szerinte a református az igaz hit, és szeretné, ha majd te is meg a gyermekeitek is reformátusak lennének majd. Hogy lesz ebből működő kapcsolat?

Vagy a békesség kedvéért az egyikőtök enged a hitéből, de az nem fogja jól érezni magát, mert nem meggyőződésből engedett. Vagy mindketten engedtek.

Elárulom, hogy az igazi szeretetkapcsolatnak az a lényege, hogy úgy szeretem a másikat, ahogy van. Úgy nem szabad belemenni egy kapcsolatba, hogy majd én megváltoztatom a másikat. Hiszen, egy olyan kapcsolatban nem egyenrangú a két fél. Persze, majd idővel mindkét fél változik, de nem azért mert a másik akarta megváltoztatni. (Jó esetben.)

És hogy Jézus szavait idézzem: "Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük" Mt.7,12 Tehát ha azt szeretnéd, hogy a barátnőd ne várja tőled, hogy majd református leszel, és az összes gyereketek is az lesz, te se várd tőle, hogy megtagadja a hitét.

2011. febr. 21. 22:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!