Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Itt mindenki ilyen ódivatúan...

Itt mindenki ilyen ódivatúan vagy fundamentalistán keresztény?

Figyelt kérdés

Én ateista vagyok, de vannak keresztény ismerőseim és ismerem a helyi katolikus papot is.

A keresztény ismerőseim a Biblia történeteit szimbolikusan értelmezik, a Tízparancsolatból azokat nem tartják be szó szerint amik egyértelműen középkoriasak és a modern életvitellel nem kompatibilisek, viszont hisznek Istenben, elfogadják, hogy ő a világ ura és hisznek a túlvilágban is. Egyébként életmódban semmilyen anti-modern dolgot nem csinálnak, meg nem mondod, hogy nem ateisták.

A helyi katolikus paptól egyszer kérdezte egyik ismerősöm, hogy mi is tulajdonképpen a Sátán. Azt mondta a pap, hogy Sátán nem létezik, csak a bennünk rejlő rossz dolgok átvitt értelemben vett szimbóluma. Ugyanígy a démonok, szellemek létezését is tagadta.

Minden keresztény ember akit a való életben ismerek egy ilyen felvilágosult, modern formáját vallja a kereszténységnek.

Ezen a fórumon viszont nagyon különös dolgokat olvasok időnként, volt például valaki aki azt vallotta, hogy a Mennyben mindenféle túlvilági lény él, angyalok, hírnökök, arkangyalok, és a Pokolban is ott él a Sátán akinek mindenféle démoni lényekből álló serege van. Succubusok, incubusok stb. és ezek a seregek háborúznak egymással.

Olyanokat is olvastam, hogy a házasság előtti szex főbenjáró bűn, meg hogy ilyesmiért simán beszólnak másnak, hogy ezért a pokolban fognak égni.

Akik ilyen tanokat vallanak azok honnan vették őket? A helyi pap vagy a szüleik ennyire régies formáját nevelték beléjük a kereszténységnek? Esetleg maguktól tértek meg a kereszténységre később és ennyire komolyan veszik a vallást?

Nem akarok senkit se megsérteni, de nemigazán tudom elképzelni, hogy sok ember van aki modern életvitelt él miközben abban hisz, hogy a túlvilágon angyalok és succubusok öldösik egymást, és hogy aki házasság előtt szexelt az elintézett magának egy örökké tartó sütést.

2011. febr. 9. 16:23
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
56%
Akkor nagyon sokan a pokolra vagyunk itélve,mert a hàzassàg elõtt nemi életet élünk.En nem hiszek ilyesmiben.Sem tulvilàgban,sem pokolban stb.
2011. febr. 9. 16:29
 2/19 anonim ***** válasza:
56%

Szia!

Őszintén szólva nagyon elszomorodtam, amikor elolvastam amit írtál. Sokan vallják magukat kereszténynek anélkül, hogy egyáltalában tisztában lennének azzal, hogy mit is jelent kereszténynek lenni.

A kérdésedre válaszolva: ezek az emberek csak vallásosak, de nem keresztények. A keresztények ugyanis hitük és életük zsinormértékének a Bibliát tartják, ami pedig csak azokon a helyeken érthető szimbolikusan, ahol valójában szimbólumokat használ. A történeti és tanítási részek éppen nem ilyenek. A tízparancsolat szövegéről azt olvashatjuk, hogy Isten a saját kezével írta fel azokat.

A házasság előtti szex a katolikus tanítások szerint is egyértelműen ütközik a tízparancsolattal, és szó szerint paráznaság.

A modern életvitel nem automatikusan bűnös életvitel. Attól, hogy számítógéped van, vagy autód, vagy mobilod, még nem kell paráználkodnod...

Üdv. Péter

2011. febr. 9. 17:27
 3/19 A kérdező kommentje:

"A kérdésedre válaszolva: ezek az emberek csak vallásosak, de nem keresztények."

Milyen jogon mondod meg másnak, hogy keresztény-e vagy nem? Vallásszabadság van, mindenki annak vallja magát aminek akarja. Nem hiszem el, hogy valaki attól lesz keresztény, hogy szó szerint értelmez meséket.

Ha jól tudom te hetednapi adventista vagy, neméppen a legmegszokottabb keresztény csoport, főleg Magyarországon.

Én úgy gondolom, hogy minél kisebb egy vallási csoport vagy felekezet a tagjainak száma, annál látványosabban gyakorolja a vallását az a csoport. Te adventistaként nyilván egy különlegesebb csoport tagjának érzed magad, mint a keresztény ismerőseim katolikusként és reformátusként, ezért nagyobb jelentőséget tulajdonítasz a vallásgyakorlásnak.

2011. febr. 9. 17:36
 4/19 A kérdező kommentje:

"A tízparancsolat szövegéről azt olvashatjuk, hogy Isten a saját kezével írta fel azokat."

Az egyetlen csoport akiktől ezt hallottam, azok az amerikai fundamentalista keresztények. Nálunk még a pap is azt mondja, hogy a tízparancsolatot és az egész Bibliát halandók írták néphagyományok alapján, nempedig "Isten a saját kezével".

2011. febr. 9. 17:38
 5/19 BenQs ***** válasza:
28%
Ember a vallás isten jézus stb mind kitaláció.Puszta Scifi.
2011. febr. 9. 18:03
 6/19 anonim ***** válasza:
78%

Szia.

Szerény meglátásom ,hogy a legtöbb ember azt veszi alapul,hogy mások,főleg híres,vagy magas beosztásban lévő személyek ,mit mondanak,hogyan viselkednel,stb..

Na de ez az etalon?Ha valaki ,legyen az ateista,vagy bármijen vallású,ha választ szeretne kapni,olyan dolgokra ami Istennel,Sátánnal,keresztyén élettel kapcsolatos ,a Bibliát kellene segítségűl hívnia,mivel ez az etalon!

Vedd elő,keress,kutass,benne ,hisz azért van hogy olvassuk.Ne másod,vagy harmad kézből kapott információ alapján itéld meg a dolgokat.

Sokmindent lehet olvasni ezen oldalakon,és sokszor ijeszgetik is az embereket,a házasság előtti szex,nem főbenjáró bűn,egyszerűen nem helyes.A bűn szó fogalmát kelle tisztázni: A bűn az hogy nem hisznek ÉNBENNEM, mondta Jézus Krisztus!!Minden ember hitetlenül születik,

de nem kell hitetlenül meghalni,vagy hitetlenül élni.

Ha csak negatív élet viteleket,példákat látsz, persze ,hogy nem lessz jó véleményed .Kívánom ,hogy ismerj meg valódi keresztyén embereket,de még egyszer mondom a Biblia az etalon ,hogy mi a helyes élet az ember számára.

A hívőember sem tökéletes ,de legalább elolvassa hogyan kell élni,és törekszik hogy minnél többet megvalósitson belőle.Ne a kritikákra építs, Járj utána a dolgoknak!

2011. febr. 9. 18:26
 7/19 anonim ***** válasza:
0%

18,03 as.

ezekszerint,teis ufóvagy ?

2011. febr. 9. 18:30
 8/19 BenQs ***** válasza:
44%
Ha nem a biblia agytompitásában élnél hanem egy kicsit szétnéznél a tudományos világban tudnád h az a feltevésed h mind idegenek vagyunk és h az élet csirája nem a földön keletkezett hanem késöbb került ide.Helyes! igen ugyananyira vagyok ufo mint te.
2011. febr. 9. 18:33
 9/19 anonim ***** válasza:
0%

[link]

"UFÓ" BARÁTOM

Egykis útba igazítás ,ha már annyira szereted a tudományos dolgokat

2011. febr. 9. 19:13
 10/19 anonim ***** válasza:

éééééés mlgy egy link az "Ufo" barátunknak:

[link]

2011. febr. 9. 20:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!