Katolikus hittel kapcsolatos alapvető kérdések?
1) Mi értelme a gyónásnak? Úgyis Istennel beszélsz, ha magadban bánod meg a bűneidet,ugyanannyira van lelkiismeretfurdalásod, ugyanannyira szeretnéd ha megbocsátana. Minek oda egy pap? Tudom hogy közvetít,de Isten elvileg mindig figyel rád.
2) Miért tiltják a papoknak,hogy feleségük legyen?
Elvileg a legnagyobb szeretet a házastársi szeretet... Ezt mégis elveszik tőlük.
3) Miért bűn,ha lefekszem valakivel? Csak a szeretetemet fejezem ki,ezzel senkinek nem teszek rosszat. Ide sorolnám még az önkielégítést vagy a hasonló "bűnöket".
4) Nekem a szentáldozás csak egy jelkép. Hiába mondják,hogy benne van ténylegesen Isten stb... Most akkor hogy van ez?
5) Mi biztosít arról,hogy van Isten,van túlvilág, vannak szentek? Sosem lehetünk benne biztosak, így nagyon nehéz nekem hinni benne,mert én alapvetően racionális embernek tartom magam.
Örülnék ha válaszolnátok,és megpróbálnátok meggyőzni,mert szeretnék visszatérni a 4 évvel ezelőtti állapotomba,amikor még mindent elhittem,amikor még nem voltak kérdéseim, és igazi katolikusnak mondhattam magamat. Köszönöm :)
Nulladik pontként egyezzünk meg a biblia fennhatóságában-ha nem gond ! :)
1. Bibliában nem szerepel,hogy pap közbenjáró lenne-egyetlen közbenjárót említ csak: Jézus :)
2. Pálon kívül akinek az élete különleges módon be volt "havazva" a többiek házasok voltak-igen furcsa ezért a nőtlenség :) (Jézus megint speciális eset-őt ne számoljuk)
Nem túl bibliai,egyezzünk meg ebben.Ha Isten nem akarná a házasságot,nem teremtett volna nőt :)
Már az ószövetségi tízparancsolat megemlíti a paráznaságot, ez nem ellened van,hanem a védelmedben-egyszer majd lehet megérted. isten soha nem megfoszt valamitől,hanem jót akar, kedvezni és elárulja az összes titkot,ami egy boldog élethez kell. Ha mégsem úgy csinálod,ne csodálkozz ha mégsem működik :)
4: Valóban, a biblia nem említi a katolikus szentáldozást-ez valaminek a torzulása :)
5. Megtérés előtt, Istennel személyes találkozás előtt az ember így gondolkodik ,-viszont utána helyére kerüllnek a dolgok :)
Nem gondolnám vissza kellene térned valamihez, sokkal inkább legyenek kérdéseid-az sosem árt-és egy új kezdet kellene inkább,mint a régi naívság megújjítása. :)
"Tanulj a tegnapból, élj a mának és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést" /Albert Einstein/
Én is nagyon fontosnak tartom ezt a mottót. Az a bunkó, aki nem válaszol, ha tudna válaszolni és segíteni vele!
A gyónás egy, jóval a Biblia megírása utáni időkben kialakult egyháza szokás.
A pap megszólításának módja
A még ma is gyakran használt hagyományos gyónási formula így hangzik: „ Áldj meg, Atyám, mert vétkeztem. Utoljára (időpont megjelölése) gyóntam” (U.S. Catholic című folyóirat, 1982. október, 6. o.).
Máté 23:1, 9, Kat.: Jézus ezt mondta: „ Atyának se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei.”
A megbocsátható bűnök
„Az egyház mindig is azt tanította, hogy minden bűn megbocsátható, bármilyen súlyos legyen is az” (The Catholic Encyclopedia.)
Héberek 10:26, Kat.: „Ha ugyanis azután, hogy az igazságot felismertük, szándékosan vétkeztünk, nincs többé áldozat a bűnért.”
Márk 3:29, Kat.: „aki a Szentlelket káromolja, nem nyer bocsánatot mindörökké, bűne örökre megmarad.”
Hogyan történik a vezeklés?
A gyóntató a vezeklővel penitenciaként gyakran bizonyos számú „miatyánkot” vagy „üdvözlégyet” mondat el.
Máté 6:7, Kat.: „ Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót [vagyis ne ismételgessetek értelmetlenül], mint a pogányok, akik azt hiszik, hogy ha ömlik belőlük a szó, nyomban meghallgatásra találnak!”
Máté 6:9–12, Kat.: „Ti így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy . . . bocsásd meg a vétkeinket.”
A Biblia sehol sem utasít arra, hogy Máriához vagy Mária közbenjárásával imádkozzunk. Sőt! Ez nem megengedett.
Róma 12:9, KNB: „ A szeretet legyen tettetés nélkül. Utáljátok a rosszat, s ragaszkodjatok a jóhoz.”
Mi a Biblia álláspontja a gyónásról?
Ha Isten ellen vétkezünk
Máté 6:6–12: „amikor imádkozol, menj be a szobádba, és miután bezártad az ajtódat, imádkozz Atyádhoz, aki rejtve van . . . »Égi Atyánk, szenteltessék meg a neved . . . bocsásd meg bűneinket, miként mi is megbocsátottunk az ellenünk vétkezőknek.«”
Zsolt 32:5: „Bűnömet végül megvallottam neked [Isten], és nem takargattam vétkemet. Ezt mondtam: »Megvallom törvényszegéseimet Jehovának.« Te pedig megbocsátottad bűneim gonoszságát.”
1Ján 2:1: „ha valaki mégis bűnt követ el, van segítőnk az Atyánál: Jézus Krisztus, aki igazságos.”
Ha valaki a felebarátja ellen vétett, vagy ha őellene vétett valaki
Máté 5:23, 24: „Ha tehát ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott eszedbe jut, hogy a testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott az ajándékodat az oltár előtt, és menj el; előbb békülj ki a testvéreddel, és amikor visszajöttél, akkor ajánld fel az ajándékodat.”
Máté 18:15: „ha a testvéred bűnt követ el, menj, tárd fel a hibáját négyszemközt.”
Luk 17:3: „Ha a testvéred bűnt követ el, dorgáld meg, és ha megbánást tanúsít, bocsáss meg neki.”
Ef 4:32: „Legyetek pedig egymás iránt kedvessé, gyöngéden könyörületessé, készséggel megbocsátva egymásnak, mint ahogy az Isten is készséggel megbocsátott nektek Krisztus által.”
Ha valaki súlyos helytelenséget követ el, és szellemi segítséget szeretne kapni
Jak 5:14–16: „Beteg valaki köztetek [szellemileg]? Hívja magához a gyülekezet véneit, és imádkozzanak fölötte, megkenve őt olajjal Jehova nevében. És a hitből való ima meggyógyítja a gyengélkedőt, és Jehova felemeli őt. Ha bűnöket követett is el, megbocsáttatik neki [Isten által]. Valljátok meg azért egymásnak nyíltan bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok.”
Péld 28:13: „ Aki elfedezi törvényszegéseit, nem lesz sikeres, aki viszont megvallja és elhagyja azokat, irgalomra lel.”
Kedves Kérdező!
Kérlek szépen, míg le akarod tisztázni a hiteddel való kételyeidet, ne itt tedd. Ugyanis ez a honlap látogatói 99%-ban "eretnek" (a neoprotestantizmustól a neognoszticizmusig) (ti. elvált, különvált) nézeteket vallanak, egy db buzgó katolikus van rajtam kívül, amely a hitét védi; és sajnos a "démosz" üzeneteit nem igen favorizálja.
Tehát kérlek látogasd meg a depositum oldalt, de keress minél több katolikus hitben átszellemült blogot (pl. ez [link] kérdéseidet - kérlek! - ne itt tedd fel, mert sajnos sokan vannak, amelyek - katolikus hit szempontjából - félrevezetik a tévelygő katolikusokat, és a Bibliában levő igehelyeket össze-vissza asszociálgatják, míg az Egyházról fogalmuk sincs. A döntés a tied, ha azonban szeretnéd a kételyeidet megfogalmazni, akkor fogadd meg - kérlek - a tanácsomat.
1, Az alapvető gondalat az, hogy létezik egyfajta létrend, amelyben te neked, nekem is, minden embernek szerepe van. Az embernek van méltósága, amit Isten önmaga teremtett az embernek, hogy olyan legbelső céljait, mint pl. az Istennel való kapcsolatot elérje. Ez az oka (szeretet), amiért Isten megteremtette a világot. Viszont valódi vágyunk (Isten) torzképei - a 'bűnök' - megakadályozzák, hogy ezt a célt elérjük. Ezt azzal értük el, hogy természetünk a bűnüök folytán megromlott. Isten nem egyfajta olyan abszolút tökéletesség, amelynek az a célja az ember felé, hogy utasítgasson (mert az utóbbit az alul taglalt cél érdekében teszi); hanem az, hogy Istent teljes szívünkből szeretni tudjunk. És ez a legfontosabb parancsolat, amely a "mások felebaráti szeretete", és "törvény betartása" felett van (ettől még az utóbbi kettő megannyira fontos!). Ez az, amely az embernek leglehetettlenebb, amelyet Istentől kell kérni. Istent szeretni, amiképp a katekizmus első sorain le van írva. Az Isten szeretete pedig a megváltás nélkül elérhetetlen - eddig az összes felekezet egyetért. Azonban ezt a megváltást Krisztus az un. 'szentségekkel' nyerte el, amelyek a megváltás kincseit, amit Krisztus az Atyától elnyert, az őskereszténységtől a világ végéig a szentségeken keresztül megnyilatkozik. Ezek a szentségek KRISZTUSI rendelésüek, mindegyiknek van biblikus alapja, csak azt a többi felekezet nem akarja úgy értelmezni, mint az Egyház. Az fent említett isteni kapcsolat a liturgiában érvényesül, csak a Szentlelket kell segítségül hívnod. A szentségeket azért rendelte el Krisztus, mert az teljes mértékben objektíven működik, és nincs önbecsapás, a Szentlélek elleni bűnök egyik legsúlyosabbika;
2, A papság Krisztus rendelése, tehát az, ami miatt elkülönítette a tanítványokat az apostoloktól. Az egyházi rend a 'házasság' másféle megnyilvánulása. A nő elcsavarja a férfi fejét, ez már a Teremtés könyvében is szépen tárgyalva van.
3, Nem bűn, sőt, házasság után KÖTELESSÉG, minél többet. De a törz megnyilvánulásai tiltottak.
4, A szentáldozás egy teljesen másféle szentség, mint a többi; ez Isten imádásának a legfontosabb formulája, mert Isten lejön kenyér és bor accidensein belül hozzánk; ez az első pontban tárgyalt cél legmeghittebb formája. Szintén Krisztus így akarta. ("Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek" Jn 6.54)
5, Ez a legalapvetőbb Krisztus által elrendelt tanítás, hogy az embert megváltása által megdicsőíti testben és lélekben azokat, akik ezt akarják; De előtte, míg el nem jön az ítélet napja, addig az ember több helyre kerül.
PAXDOMINISITSEMPERTECVM.
Kedves PAXDOMINISITSEMPERTECVM!
Sok mondandóm lenne hozzád, de most csak egyet hagy kérdezzek.
Ha ennem kell a testét, és innom a vérét, hiszen szegről-végről ezt szó szerint vetted, akkor a misén a pap miért csak a kis ostyácskából ad és miért nem ihatok vele együtt? Akkor nekem a pap miatt kámpec? :)
Na, minden jót!
Kedves 'én lászló'!
Mindkét szín alatt ugyanaz a Jézus van; Krisztus önmaga nem a bor és a kenyér egységéből jön létre, hanem mindegyikben benn van. Azonban az átlényegülés csak is csak bibliai formában történhet meg. Ha megnézed a korai Egyház történetét, látni fogod, hogy az Eucharistia milyen fontos szerepet töltött be az apostolok életében, amelyet nem vehetünk mi "szimbolikusnak", ha azt valljuk ráadásul, hogy "ne higgyél semmiféle egyháznak, győződjél meg saját magad szerint", ld. Didachéban levő korai liturgikus leírásokat és Szent Tarzíciusz esetét, akit emiatt tiportak halálra.
Jézus Krisztus Istenként jött közénk, és a népnek ezeket a kincseket szó szoros értelmében kinyilatkoztatta;
Gondold végig ezt a bevezetőm tekintetében!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!