Mondanátok olyan bibliai neveket mondani, amiket ma is használunk?
Hú nagyon szépen köszönöm mindenkinek, hogy ilyen gyorsan válaszoltatok. Természetesen igen, igazad van
A válasz megírásának időpontja: ma 18:17
Én úgy gondoltam, ami teljesen megszokott, és hétköznapinak számít EBBEN a kultúrában. Egyébként sajnos tényleg sok szép bibliai eredetű név van kár, hogy ezeket mellőzzük névválasztásnál. pl az Izmael is nagyon szép név :) De szerintem biztos van ezeknek a neveknek mai megfelelője is. Például láttam, hogy valaki írta a Gábrielt, (ami szerintem elég ritka név) de az lehet, hogy a Gábor, vagy a Gábriel is ezekből fejlődött? Mert akkor olyanokat is szívesen várok, amik szószerint nincsenek benne a bibliában, de lefordítva, vagy magyarosítva esetleg utalnak egy bibliai szereplőre. És mégegyszer kösz mindenkinek!
Elírtam:Gábor, vagy a Gabriella
1.válaszoló: jó kis oldal ez, átnéztem pont ilyet kerestem...de nincs ennek az oldalnak magyar nyelvű változata is? Nem azért mert nem értem, csak itt a legtöbb névvel nem tudok mit kezdeni, magyarba nincs. Próbáltam google fordítóval is de a neveket sajna nem fordítja le:)
Ami viszonylag gyakran előfordul Magyarországon is: Ádám, Éva, Sára, Rebeka, Áron, Ábel, Anna, Hanna (bár ez egy név, egyik fordításban így van, a másikban úgy), Eszter, Noémi, Dávid, Dániel, Abigél, Lea -ezek ószövetségiek. Tapasztalataim szerint aki "bibliai" nevet szeretne adni a gyerekének, főként ezekben gondolkodik.
Az Újszövetségből rengeteg: István, János, Péter, Pál, András, Bertalan, Máté, Márk, János, Mária, Márta, Erzsébet, stb. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy szinte minden újszövetségi név bekerült a névkincsbe, a negatív szereplőktől eltekintve (Júdás, Kajafás, Heródes), nem is iagzásn "bibliaiak". Kivétel ez alól a Barnabás, annak van egy ilyen hangulata.
Viszont a Bibliában sem Szent Anna, sem Veronika nem szerepel.
Szia!
Az én nevem is bibliai: Péternek hívnak, ami követ jelent. A kőszikla a Petra, nem összekeverendő a kettő.
A fiaimat is bibliai nevekkel illetük, a nagyobbik Benjámin, ami azt jelenti: jobb kezem fia, ő az elsőszültött, a kistestvére Jonatán, ami azt jelenti Isten ajándéka, és valóban az volt.
Ha érdekelnek a bibliai nevek, akkor ajánlom figyelmedbe:
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!