Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kik irtak a Bibliat? Es...

Kik irtak a Bibliat? Es mikor? Es mi alapjan?

Figyelt kérdés
2010. dec. 19. 19:59
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Szia!

Jövőre leszek 40, a kereskedelemben dolgozom, de végeztem teológiát, hogy a Bibliát eredeti nyelveken tudjam tanulmányozni.

16 évesen tértem meg egy református táborban, gyakorlatilag közel negyed évszázada élek keresztény életet, mindennap igyekszem Krisztussal járni. Naponta tapasztalom az Isten vezetését, szép családom van az Ő kegyelméből, és mindenben megsegített az életemben.

Üdv. Péter

2010. dec. 20. 17:10
 12/19 A kérdező kommentje:
Gratulalok hozza. Mindez jol hangzik. De ha vegzett/vegeztel(nem tudom hogy tegezhetem-e) teologiat,akkor biztos meg tudna nekem magyarazni,hogy miert van az,hogyha egy szkeptikus visszakerdez egy furcsa reszre a Bibliabol,akkor akar paptol,akar vallastanartol,egy elegge kodos es ertelmetlen valaszt kap. Peldaul...a teremtestortenet. A vilagossak az elso napon volt,a nappal es az ejjel is,de az egitestek,amelyek vilagitanak,azaz a Nap es a Hold(amirol tudjuk,hogy nem vilagit) csak a 3. napon lettek,hogy elvalasszakk a nappalt es a reggelt. Hogy is van ez?
2010. dec. 20. 17:23
 13/19 A kérdező kommentje:
az me mar csak hab a tortan hogy senki sem tudja megmodnani nekem,hogy Mozes honnan tudta mi tortent annyi millio eve,amikor keletkezett a fold;))
2010. dec. 20. 17:30
 14/19 anonim ***** válasza:

Szia!

A nappal és az éjszaka jelenléte a Nap teremtése előtt a valóságban csak egy látszatprobléma. A lehetséges megoldása az, hogy az első naptól kezdve létezett már fény, így a nappal és az éjszaka nem a Naptól, inkább a Föld tengely körüli forgásától függött. Ma is ez határozza meg a napok világosság-sötétség ritmusát.

Amikor Isten megteremtette a Napot, akkor temérszetes, hogy megemlíti, hogy a Nap feladata lett többek között az, hogy különbséget tegyen a világosság és a sötétség közt. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a Föld forgásától függ és nem attól, honnan jön a fény.

A Biblia megemlíti, hogy az újjáteremtés után már nem lesz szükség a Napra...

Hogy Mózes honnan tudta? Ha figyelmesen elolvasod Mózes II. könyvét, magad is meggyőződhetsz róla, hogy szemtől-szemben beszélt az Istennel...

Üdv: Péter

2010. dec. 20. 17:36
 15/19 A kérdező kommentje:
igen igen,olvastam,eleg figyelmesen,hogy eszrevegyem,hogy "megjelent az Ur angyala" es "Isten sozlt hozza" na most akkor ki? az angyal?vagy az Isten? es a teremtestortenet kapcsan meg szembetunt egy erdekesseg. az elso reszben Isten megteremtette az embert,a sajat kepere,kihangsulyozza,hogy ferfit es asszonyt,a masodik reszben pedig a ferfi maganyos volt,es utana teremtette meg a not. Mi erre a magyarazat?
2010. dec. 20. 17:46
 16/19 A kérdező kommentje:
Es azt sem ertem,hogy mia helyzet az oldalbordaval? szoval,allitolag,az asszony az oldalbordabol jott letre,ugye? de akarhany rontgen felvetelt megnezunk,a ferfiaknak nincs tobb bordajuk. Mondjuk ez az oldalborda-dolog kisertetiesen hasonlit a ferfit es not megkulonbozteto xx es xy kromoszomakra. De hol volt akkor meg a genetika?
2010. dec. 20. 17:51
 17/19 A kérdező kommentje:
Es meg azt szeretnem megtudni,hogy maga is ugy gondolja e,hogy Isten jo? mert Isten nagy pusztitasokat vegzett,amibol nyilvanvaloan latszik,hogy nem jo,hanem olyan,mint az ember,vagy,a teremtestortenetre visszatekintve,olyan az ember,mint Isten.
2010. dec. 20. 18:16
 18/19 A kérdező kommentje:
es az a Mozes aki irta az 5 fejezetet az tenleg az a Mozes akirol szo van benne? aki leirja a halalat,es azt ahogy vitatkoznak a teste felett,es azt hogy kesobb Mozes visszater?
2010. dec. 20. 18:35
 19/19 anonim ***** válasza:

Szia!

Nos akkor szépen sorjában... ;-)

Az angyal szó küldöttet jelent, az Úr anygala Isten küldöttét jelenti. Két igét idézek az azonosításhoz:

"Az Istent soha senki nem látta, az egyszülött Fiú, aki az Atya kebelében van, az jelentette ki őt." (Jn 1,18)

"És mindnyájan egy lelki italt ittak, mert ittak a lelki kősziklából, amely követi őket, e kőszikla pedig a Krisztus volt." (1Kor 10,4)

A két termetéstörténet magyarázata egyszerű hebraizmus. Herz professzor szavaival élve:

"A második fejezet nem ismétli a teremtés történetét. Hiszen nem is szerepel benne a szárazföld, a tenger, a nap, a hold és a csillagok megalkotása. Ez nem egyéb, mint az első fejezet folytatása. Az első fejezet az embert megemlíti a teremtés összes műveinek keretében, a második fejezet kiegészíti az ember teremtéséről szóló értesítést (I,27), amennyiben elmondja a férfi és a nő teremtését és leírja első tartózkodási helyüket – mint bevezetést a kísértéshez és az azt követő kiűzetéshez az Éden kertjéből (a III. fej.-ben). Csak olyan részleteket közöl, amelyek az esemény megértéséhez nélkülözhetetlenek."

A héber gondolkodásmódban gyakran találkozunk ilyennel, hogy először elmond valamit vázlatosan, majd annak egy fontos részletét kiemeli, és azt részletesen bemutatja. Ilyen például Dániel utolsó hete, amit sajnos sokan félremagyarázva a jövőbe helyeznek (Lásd. Dn. 9:26-27).

Az asszonyt Isten nem a föld porából alkotta, hanem az ember testéből. "Ebben a gyönyörű allegóriában a nemek viszonya egymáshoz erkölcsi és társadalmi vonatkozásban jut kifejezésre: az asszony függése a férfitól, rokoni kapcsolata vele, a természetes alap a kettejük közt fennálló kapcsolatok kimélyítésére. Az asszony a férfi testéből vétetett, tehát az asszony természetes kötelessége kéznél lenni, mindenkor késznek lenni férje támogatására, és a férjnek természetes kötelessége mindenkor szeretni és védeni feleségét, mint saját Énjének egy részét" (Driver).

Szerintem tegeződjünk! ;-)

Nem csak én gondolom, hogy az Isten jó, hanem a Biblia is erről tesz bizonyságot. A Szentírás határozottan állítja, hogy a rossz nem Istentől ered. Tőle csak "jó adomány és tökéletes ajándék származik" (Jakab 1:17). Isten számára teljességgel idegen és elfogadhatatlan a bűn: "nem lakhatik tenálad gonosz" – olvassuk Zsoltárok könyvében (5:5). Istennek nem állt szándékában az építés mellett a rombolás, a teremtés mellett a megsemmisítés! A búzáról és a konkolyról mondott példázatában Jézus Krisztus arról szólt, hogy Istentől csak a "jó mag" származik (Máté 13:24). Isten életet teremtett a vetés növekedésére és az örömért, amit a bőséges termés láttán érez a gazda. A rosszat – amit a példázatban a konkoly jelképez – "valamely ellenség" szórta a jó mag, a tiszta búza közé (Máté 13:28). Jézus ebben a példázatában arra utalt, hogy a rossz egy személy cselekvése által jött létre. (Érdekes megjegyezni, hogy a Bibliából ismerős "Sátán" héber szó is ellenséget jelent.) A Biblia másutt is szól Sátánról, avagy az ördögről, mint a bűn szerzőjéről. (Különösképpen: Ésaiás 14:12–20; Ezékiel 28:12–19; Jelenések 12:3–10; I. Péter 5:8; II. Korinthus 11:14–15; Jakab 1:13–15 stb.) A Szentírás ugyanis a bűn szerzőjeként egyetlen személyt tüntet fel, akinek gondolkodásában és életében legelőször jelent meg és gyökerezett meg a bűn.

Mózes teste feletti vitatkozás nem Mózes 5. könyvében olvasható. Logikus, hogy nem ő írta meg azokat a fejezeteket, amelyek a haláláról és az utána való eseményekről szólnak. Ezeket, valamint a fejezet utolsó részét Józsué tette hozzá.

Üdv. Péter

2010. dec. 21. 14:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!