Kik irtak a Bibliat? Es mikor? Es mi alapjan?
Szia!
A Biblia két fő részből áll: Ó- és Újszövetségből. Az Ószövetség az Izráel népével kötött szövetség keretén belül adott kinyilatkoztatásokat (Isten cselekedeteit és prófétái által közölt üzeneteit) örökíti meg. Az Újszövetség a keresztény egyházzal kötött szövetség keretén belül közölt kinyilatkoztatásokat (Jézus életét, az ősegyház tapasztalatait, az apostoli tanításokat, az egyház további útjára vonatkozó jövendöléseket) tartalmazza. Az Ószövetség 39, az Újszövetség 27 iratot tartalmaz, amelyek mintegy 1500 esztendő folyamán, az i. e. XV. századtól kb. i. e. 400-ig Izráel népe körében, és az i. sz. I. században az őskeresztény egyház körében keletkeztek.
A Biblia tanítása szerint Isten kiválasztott "szent embereit", a prófétákat használta fel arra, hogy az emberiségnek szóló üzenetét tolmácsolják. A prófétai írások megőrzését és minden néppel, emberrel való megismertetését pedig egyházára bízta.
Üdv. Péter
Az izraeli vagyok
Egyetertek Peterrel.
A "mi alapjan" kerdesre hozzafuznem, hogy az O-szovetsegi resz alapja TORTENELEM. A zsidoknak nem csak a vallasi, kulturalis hagyomanyait, hanem a tortenelmet is leirja. Jigal Jadin, egy hires regesz azt mondta, hogy kutatasai soran "egyik kezemben a regesz-aso, masikban a Biblia".
Az Uj-szovetseg tortenelmi hitelessegerol - bar itt nyilvan nem vagyok autentikus - annyit megjegyeznek, hogy Jezus alakjanak es kornyezetenek leirasa a korabeli zsido tarsadalmat teljes hitelesseggel tukrozi.
Az izraeli vagyok
Mi az a "Biblia kodja"?
Szia!
A Biblia kódja - véleményem szerint - elmisztifikálása a Bibliának, ami az Isten megváltási tervét mutatja be az ember számára. A Biblia nyilvánvaló próféciákat tartalmaz, amik a teljes Írás ismerete alapján tökéletesen azonosíthatóak, és minden fontos esemény - ami az Isten megváltási terve szempontjából lényeges - megtalálható bennünk azért, hogy az Isten követői ne legyenek bizonytalanságban. Ehhez nem kell semmilyen misztikus kód!
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!