Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova az Isten neve?

Jehova az Isten neve?

Figyelt kérdés

Petőfi: Készülj hazám! versét olvastam és a következőt találtam:"Isten Jehova ugyse'

Elkergetik!"

2010. nov. 12. 16:23
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
29%

egy pár igazoló biblia vers:

Én vagyok Jehova ez a nevem és senki másnak nem adom dícsőségemet ,sem dícséreteemet a faragott képmásoknak (ézsaiás 42:8)

Hogy megtudják az emberek hogy te akinek a neve Jehova , egy magad vagy a legfelségesebb az egész föld felet.(zsoltárok 83:18)

így szolj izrael fiaihoz: jehova, a ti ősatyáitok istene ,ábrahám istene ,izsák istene és jákob istene küldött hozzátok ez az én nevem idötlen időkig és erről fognak emlékezni rám nemzedékről nemzedékre. (2mózes 3:15)

remélem elég bizonyíték ez jah és ez az eredetí biblia fordításból van !!! ebben nincs átírogatva semmi ez az eredeti fordítás !

2010. nov. 28. 10:36
 32/46 anonim ***** válasza:

jól írod, de látom, felfogni már nem vagy képes: ez FORDÍTÁS, és nem az eredeti szöveg!

óriási különbség, ugyanis a Biblia eredeti szövegében sehol nem olvashatod a jehova szót, hiszen az egy középkori kitaláció

2010. nov. 28. 11:53
 33/46 anonim ***** válasza:

Az Őrtorony Társulat nevű csak utólag és feleslegesen megalakult amerikánus szekta, amely semmiképp sem Isten szervezete, gyakran hozza elő azt a vádat, hogy "a Katolikus Egyház tiszteletlenül kezeli Isten nevét, mert nem használja".

Jehova Tanúi nem egyszer esnek a másik végletbe. Jókívánságaikba, köszönésükbe és beszédjük sok-sok elemébe felveszik a Név általuk támogatott formáját (pl.: Istenem! felkiáltás helyett: Jehovám!; ha Isten is megsegít helyett ha Jehova is megsegít, stb.). Ez nem egy Jehova Tanújában is felvetette azt a kérdést, hogy vajon ez már nem Isten nevének hiábavaló használata? Másfelől prédikálási módszereikkel, világ vége dátumaikkal nem éppen szégyent hoztak erre a Névre? Az emberek általában a tevékenységük miatt áldásra vagy szitkozódásra használja a JHVH nevet?

Ezekre azért tértünk ki, hogy a Jehova Tanúiért küzdők figyelmét felhívjuk egy fontos tényre. Jehova Tanúinak nagyon sokat lehet azzal segíteni, ha megmutatjuk nekik a saját kiadványuk mércéjét amit más vallásokra alkalmaz, saját magára alkalmazva.

Az isteni név témaköre már több tanulmányt is szült a magyar (!) kritikusok tollából. Az érvelés alapjai nem stabilak. A Társulat érvelése (ahogyan arra nemrégiben egy tanulmány rámutatott) néhány feltételezésen alapul. Ezeket a feltételezéseket azonban könnyen észre lehet venni. Egy párat szeretnénk kiemelni.

Az egyik feltételezés, hogy a keresztények által idézett Septuaginta (LXX) fordítás használta az isteni nevet. Erre nincs elegendő bizonyíték. A függelék tartalmaz 12 töredéket, de ezek azt bizonyítják: voltak olyan LXX változatok, melyek az isteni nevet magukban foglalták. Azonban sok más LXX töredék nem használja. Amikor az újszövetségi írók idézik a LXX–t, többféle változatot is használtak, nemcsak egyfélét. De az eredeti Írásokban valóban benne van a JHVH név, így e mellett a feltételezés mellett még el lehet menni.

A fő kérdés, hogy Jézus tanítványai használták–e a Nevet?

Egyetlen korai másolat sem tartalmazza a Nevet, ez kemény tény. Vajon miért nem? Egyetlen keresztény író, egyetlen korai keresztény csoport fennmaradt írásai sem tartalmazzák a Nevet. Miért?

A függelék szerint egyesek meghamisították az újszövetségi írásokat. Ez azonban csak elmélet, ahogyan a 413. oldalon a Társulat el is ismeri (bár egy elméletet történelmi tényként nem lehet kezelni...). George Howard alkotta meg az elméletet, de ő maga sem merte tényként kijelenteni. Miért nem? Mert nincs mellette bizonyíték. Egy ilyen jelentős lépéshez (az evangéliumok átszerkesztése) közös határozat, közös összeesküvés kellett volna. Ennek nyomai maradtak volna, a zsidó vallási vezetők egyből támadtak volna. De semmi hasonló.

Kevés Jehova Tanúja tud utánanézni a felhasznált görög alapszövegnek, pedig a Társulat 1985–ben kiadta. Még abban sincs benne az isteni név!!! Úgynevezett 'J forrásokra' hivatkozik az Őrtorony Társulat. A gond az, hogy a 'J források' mind késői (1385–1979) fordítások, nem pedig görög szövegről készített másolatok.

2010. nov. 29. 06:49
 34/46 anonim ***** válasza:

A válasz írója 72%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: 11-25 22:24

Kedves vita társam! Mivel eltértünk a témától, csak röviden válaszolnék. Amit te írsz a Jelenések könyvével kapcsolatban,logikusnak tűnik, ám mi van akkor, ha ez az információ nem csak itt fordul elő? Mert ugyanezt idézhetném neked az 5Mózes 4,2 ből is. "Semmit se tegyetek az Igéhez, amit én parancsolok néktek, és el se vegyetek abból (..)" Nyilván ez a törvényekre vonatkozott, nem arra, hogy több könyvet, levelet senki se írjon. És Jézus is azért feddte meg a farizeusokat, mert az Isten rendeléseit elvetették, az emberi rendeléseket megtartották. A zsidó hagyományok, amelyeket Jézus megtartott, egytől egyik az Írásból származtak, az emberi rendeléseket megvetette.

Tisztelettel,

Freya

2010. nov. 29. 12:54
 35/46 anonim ***** válasza:
29%

én mindent értek és a legnagyobb baj az hogy te nem értesz semmit !!! nagyon sajnálak !!!! jézus elfog jönni a felhőkel nagy dicsőségel !!! és akkor jehova megtudatja minden emberel hogy ő az egyetlen isten kinek neve jehova !!!

majd akkor jussak eszedbe !!!! és tudom hogy eztsem érted éés nem is hiszed el !! de akkor a nap nagyot fogsz nézni hogy hoppá tényleg igazam volt

2010. nov. 29. 15:15
 36/46 anonim ***** válasza:

Freya, Jézus nem vetette el a zsidó hagyományt egészében. Ő konkrétan megmondta, hogy miket kifogásol, és miben kell az Ő szavát követnünk. Sőt, a kereszténység sok szempontból a zsidóság farizeusi hagyományából származott. A szadduceusok ezzel szemben sokkal „eretnekebbek” voltak: elutasították a leendő feltámadást és a lelket, a túlvilágot, a jutalmat és a büntetést, a démonokat, az angyalokat, és a kiválasztottság tanát. A szadduceusok az akkori kor teológiai liberálisai voltak. Keresztény farizeusokra van utalás az ApCsel 15,5 és a Fil 3,5-ben, de keresztény szadduceusokat nem említ a Biblia. A szadduceusok elutasították az összes tekintéllyel bíró szóbeli tanítást is, és lényegében a sola Scriptura elvében hittek. Tehát sem az (orthodox) ószövetségi zsidókat, sem a korai Egyházat nem a sola Scriptura alapelve irányította. A farizeusok voltak (romlottságuk és túlzásaik ellenére) a zsidó hagyomány főárama, és ezt mind Jézus, mind Pál elismerte.

Mt 15,3; Mk 7,9; Kol 2,8 – CSAK a hibás, az isteni Törvénnyel ellentétes emberi hagyományok elvetése („a ti hagyományotok” – Mt 15,3; „emberi hagyományok” – Mk 7,9; Kol 2,8), de nem maga „a” hagyomány elvetése, amelyet Krisztus és az apostolok hagytak ránk („átadott hagyomány” – 1Kor 11,2; „kapott hagyomány” – 2Tessz 2,15; 3,6)

2Tessz 2,15 – Meg kell őrizni a kapott krisztusi és apostoli Hagyományt.

1Kor 11,2 – Ezeket az apostoli hagyományokat, amelyeket átadtak nekünk, meg kell tartani.

2Tessz 3,6 – és őrizkedni kell azoktól, akik nem élnek ezen apostoli Hagyomány szerint. (vö. Róm 16,17)

2010. nov. 29. 16:55
 37/46 A kérdező kommentje:

Már bocsánat, de nem az a lényeg, hogy még egy oldalon lehessen katolikusozni vagy szektáskozni!

Engem az lepet meg,hogy Petőfi és Ady is használja teljesen természetesnek véve.

Jóval az előtt, hogy J.T. Magyarországon sőt a világon megjelentek volna.

Márpedig, ha nélkülük is használtuk a múltban akkor most mért utálkozunk ennyire ellen?

2010. nov. 29. 18:50
 38/46 anonim ***** válasza:

Mert a költők nem teológiai megfontolásból használták, és eszükbe sem jutott ebből hittani kérdést csinálni. Pláne nem állították, hogy ez lenne Isten egyetlen és kizárólagos neve. A szektások viszont ezt teszik.

(Károlit sem szidja senki mert le merte írni, hogy "Jehova" - egyszerűen betudjuk tévedésnek és tudatlanságnak)

2010. nov. 30. 08:42
 39/46 anonim ***** válasza:

A probléma az hogy problémát csináltak belőle. 1. A név:JHVH. Ezt csak a főpap mondhatta ki különleges alkalmakkor. Kiejtése: Jahveh.

2. A Jehova középkori teológiai műszó. Nincs vele baj, csak ha már név-kultuszt csinál valaki, akár az eredetihez is ragaszkodhatna.

3. Az üdvösség kulcsa nem egy név,ez nem pin kód vagy mennyei kapucsengő. Gondolod, hogy Isten nem hallgat meg, amikor imádkozol hozzá, és Atyának hívod, ahogy azt Jézus is tette?

4. A saját édesapádat hogy hívod, Józsinak vagy apunak? Jézus pontosan ahhoz nyitotta meg az utat, hogy mi is Atyának hívhassuk Istent. Erről a pontról a Jehovázás visszalépés. Hívhatod persze így is, de ez nem lényeges.

5. Minek kell megkülönböztető név az EGYETLEN Istennek? Nem is olyan ez a név, mint a Zeusz vagy a Thor, hanem ez egy kijelentés: Én VAGYOK. Szemben az egész világgal, ami csak itt és most létezik, én VAGYOK. Ez nem egy olyan név, amin érdemes megszólítani Őt. Ez egy útbaigazítás volt a kérdezőnek. Az összes többi hamis bálványistennel szemben, akik az emberi ész kitalációi, én VAGYOK.

6. A zsidók a törvényt: Nevemet hiába szádra ne vedd! Nagyon szigorúan veszik. Talán túlzásba is viszik, de azért a tanúk úton-útfélen jehovázása még rosszabb, mert így a Név (ha shem) elcsépelt lett és rossz szájízt ad neki, mert mindenki a tanúkkal hozza összefüggésbe. Ezt nem bántásból mondom, de ez a helyzet manapság.

Freya

2010. dec. 5. 20:58
 40/46 anonim ***** válasza:
33%

1.JEHOVA NÉV

A JEHOVA NÉV SZEREPELT AZ EREDETI HÉBER

ÉS GÖRÖG IRATOKBAN TÖBB MINT 7000 SZER!!

VAGYIS A TETRAGRAMA! AMI NEM JHVE AHOGY A MELÉKLETBEN

SZEREPELT HANEM JHVH!!!!!!!! JELENTÉSE: AZÁ VÁLOK AMIVÉ VÁLNI AKAROK

ÉS EZ TÖRTÉNELMILEG IGAZOLT!

MIVEL A HÉBEREK NEM HASZNÁLTAK MAGÁNHANGOZKAT AZ ÍRÁSBAN

EZÉRT NEM LEHET TUDNI HOGY HOGYAN EJTETÉK KI AZ OKORI IZRAELITÁK!

SOK TUDOS A JAHVE FORMÁT RÉSZESITI ELÖNYBEN DE NEM BIZTOSAK HELYESÉGÉBEN

ÉS NINCS IS KÖZÖTÜK EGYSÉG.UGYANAKOR A MAGYAR NYELV HASZNÁLATBAN

ÉVSZÁZADOK OTA A JEHOVA ALAK TERJEDT EL JEHOVA TANUITOL FÜGGETLENÜL!!!!!!

TÖBBEK KÖZÖTT KÁROLI GÁSPÁR

BIBLIA FORDITÓ IS EZT A NEVET HASZNÁLTA SZÁMOS HELYEN AMI A LEGELTERJETEBB

AZ EMEREK KÖZÖTT.EZEKNEK ÉRDEMES TÖRTÉNELMILEG UTÁNAJÁRNI,ÉS FOGHATÓ

BIZONYITÉKOKAL AZ IGASÁGROL MEGBIZONYOSODNI!

I ATYÁNK..........SZENTELTESÉK MEG A TE NEVED.......(JHVH)

(Máté 6:9)

EZ IS BIZONYITJA HOGY ISTENEK VAN NEVE!!!!!!!!!!!! ÉS AZ

HOGY NEM TUDJUK PONTOSAN HOGY HOGYAN EJTETÉK KI AZ OKORBAN

AZ NEM JELENTI AZT HOGY NEM IS KELL HASZNÁLNI!

PL: A SOGOROMAT ZSOLTNAK HÍVJÁK ÉS MIVEL EZ EGY

MAGYAR NÉV EGY KÜLFÖLDI SZÁMÁRA LEHETETLEN,VAGY

NAGYON NEHÉZ A PONTOS KIEJTÉSE!TÖBBNYIRE " SHOLTNAK,,

VAGY " ZOHTNAK,, EJTIK!!ATOL FÜGGETLENÜL TUDJA

HA HOZÁ SZOLNAK VAGY A NEVÉT MONDJÁK!HA MI EMBEREK

FONTOSNAK TARTJUK A TULAJDON NEVÜNKET AKOR

MINÉL INKÁBB FONTOSNAK KELL TARTANUK AZ ISTEN TULAJDON

NEVÉT!

2011. ápr. 27. 17:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!