Jehova az Isten neve?
Petőfi: Készülj hazám! versét olvastam és a következőt találtam:"Isten Jehova ugyse'
Elkergetik!"
senkinek nem volt természetes, hogy ez lenne Isten neve, mert nem az!!! és ezt akkor is tudták, most is tudjuk
természetesen ismerhette a Károli fordítást, innen vehette ezt a fantázianevet
olyanról hallottál, hogy költői szabadság?! na ez az a kategória
mint a francia király esete, amint az 1. válaszban írtam
(de bizonyos vagyok, hogy mindezekkel te is tisztában vagy, csak épp a kötelező hitterjesztésen görcsölsz...)
-nem lázadtak, mert 48-ban mindenkinek kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy egy huszonéves költő miket firkál
-nem vagyok meggyőződve Petőfi teológiai jártasságáról, tudod, az, hogy valaki nagy költő, meg szabadságharcos, nem jelenti azt, hogy jó keresztény
Kedves Pöszke! Először is leszögezném, hogy én mélységesen tisztelem azokat az embereket, akiknek erős a hite, és e szerint élnek. Igen, a Jehova tanúit is.
Viszont többször is beszélgettem már velük, és volt szerencsém meggyőződni arról, hogy a "biztos lábakon álló teológiai nézetek" sajnos pont nem jellemzőek rájuk. Olyan dolgokat ítélnek el, amit nem értenek (pl. Szent háromság) Olyan dolgokat írnak az Őrtorony című újságba, (amit egy kedves hölgytől rendszeresen kapok, és én elfogadom, mert nem akarom megsérteni, és természetesen el is olvasgatom.) ami enyhén szólva a Biblia alapos félre értelmezése. És volt szerencsém néhány igehelyhez a Bibliájukban, ami ékes bizonysága annak, hogy céljaik érdekében hajlandóak hamisítani is a Bibliát. Kár.
Azért kár, mert a tanúk rendes emberek, és el vannak tévedve.
De nem baj, az Űr a szíveket vizsgálja, és nem engedi, hogy az őt követők közül egy is elvesszen. Kívánok neked jó tanúskodást, áldást és örömöt az életben.
Freya
Kedves Pöszke,
miből gondolod, hogy engem nem érdekel az igazság? Engem annyira érdekel az igazság, hogy ha valami fontosat keresek a Bibliában, görögül is mindig utána nézek, hogy elkerüljek esetleges fordítási bakikat. És amikor tanulmányozom, nincs mellettem egy könyvecske, vagy füzet, ami megmondja, hogyan tanulmányozzam, hanem imádkozom és olvasom. Sola scriptura.
Mint írtam, szoktam beszélgetni tanúkkal. Nekem nincsenek megválaszolatlan kérdéseim, és ők aztán végképp nem tudták eddig megválaszolni a saját teológiájukból fakadó kérdéseket, amik felmerültek. Ezért mondom, hogy sajnálom őket, mert jó emberek és buzgó hívők, de valahogy távol állnak a valós teológiai megalapozottságtól. Túl sok légből kapott elméletet kezelnek tényként, amire se történeti se teológiai bizonyíték nincs, és túl sok teológiailag az írásokból levezethető dolog fölött siklanak el, ami esetleg fontos lehet. De hangsúlyozom, engem ez nem zavar, csak én nem értek egyet velük.
Én azt látom hogy ha valaki kizökkenti őket a gondolatmenetükből és más nézőpontból közelíti meg a problémát, nem gondolkoznak, hanem általában kihátrálnak, és megígérik hogy majd következő alkalomra utána néznek. De nem a Bibliában néznek utána,imádkozó szívvel olvasva, hanem egyházuk valamelyik kész teológiai válaszát keresik, esetleg "hoznak magukkal még egy embert." Aki persze ugyanolyan gondolkodású, tehát a számbeli fölény ellenére még mindig nem tudnak ésszerű választ adni. Ez engem a farkába harapó kígyóra emlékezetet. (ne sértődj meg a kígyó miatt, ez csak egy mondás. )
szóval, ha ti is annyira nyíltan állnátok Bibliai kérdésekhez, mint amennyire ezt az emberektől ti elvárjátok, akkor lehet hogy ti is megismernétek az igazságot.
További mély tisztelettel
Kedves utolsó!
A Bibliában hol olvasod a sola scriptura elvét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!