Hogyan érjem el, hogy legyen hitem?
Nem hiszek Istenben. Gyerekkoromban jártam templomba, tanultam hittant, de már akkor sem hittem igazán. Felnőttként meg főleg.
Az utóbbi időben azonban felmerült bennem, hogy jó lenne hinni. Egyfelől, mert a környezetemben mindenki büszkén vallja, hogy hisz, amire eleinte csak legyintettem, de mostanra elég kellemetlen lett. Másfelől, mert kolléganőm állítja, hogy az életük minden szerencséje (főleg az anyagi jólét) Isten áldása a hitük miatt. Én ugyebár ebben sem hiszek, de ha mégis neki lenne igaza, ezen ne múljon. Mert tény, hogy minket nem sok szerencse ért ezidáig.
Próbáltam beszélgetni vallásos emberekkel, még Jehova tanúival is, mert nekik mindenre van válaszuk, hogy hátha meggyőznek, de semmi. Voltam templomban, meghallgattam, odafigyeltem, de nem éreztem, hogy igaz, amit mondanak.
Miért van, hogy egyeseknek nem sikerül hinni, míg mások meg kérdés nélkül elhisznek mindent?

Sajnálom, hogy meghalt a babád Kérdező!
Azt, hogy ilyen dolgokat az Isten miért enged meg, pontosan nem tudhatjuk, de ha az Isten jó, akkor sejthetjük. Ilyenkor csak arra tudok gondolni, hogy valamiért ez mégis jó. Nem neked, nem a babádnak, hanem valakinek, aki talán még meg sem született, de emberek életét teszi így jobbá.
Nekem is haltak meg ismerőseim, van, hogy a halál felteszi a dupla pengét a kaszájára és arat. Azt tudom, hogy a halottainkra én úgy gondolhatok, mint akik élnek. Persze, a testük jelenleg a sárga földben bomlik, de a lelkük mégis szabad és amikor majd az én lelkem is felszabadul, akkor újra találkozunk.
Volt már olyan velem is, hogy egy olyan tapasztalat segített, melynek megléte 20 évvel ezelőtt borzasztó nagy teher volt, de később mégis hasznát vettem. Nem tudhatod, hogy a te negatív tapasztalataid lesznek pont azok, amik meglétével hitelesen vigasztalhatsz meg egy elvetélt anyát, hogy érezhesse, nincs egyedül.
Az Istenbe vetett hit egy kaland. Az ember képes rácsodálkozni a szürke hétköznapok közt arra, amit máskülönben észre sem venne.
Van az Isten és szeret téged. Csak most még ezt nem látod, ma még nem ennek van az elrendelt ideje, hanem csak a vágyakozásnak a hitre. De ez egy jó kezdet.
Viszont csak azért hinni, hogy ne lógj ki a sorból? Az nem tűnik túl őszinte viselkedésnek.
A hitnek nincsen köze másokhoz, az csak rád és Istenre tartozik. Még a papnak sincs köze ahhoz, hogy te mit mondasz el az Úrnak.

Ha azert akarsz hinni, mert mindenki hisz es kilogsz, akkor nem kell. Nyugodtan legyel nem hivo.
Azert az sem ugy van, hogy aki hisz, annak mindenben szerencseje lesz.(Bar vannak kozossegek, akik ebben hisznek) Eljuk az eletunket mindannyian, neha rossz, neha szornyu, es vannak jo idoszakok.
Az istenhit nem azt jelenti, hogy amit kerunk, megkapjuk. Az imak nem mindig teljesulnek, ahogy sajnos te is tapasztaltad. De biztatast, remenyt vagy vigaszt adhat az istenhit.
Szerintem ne eroltesd. Imadkozhatsz Istenhez, hogy adjon hitet. Vagy majd egyszer eljon egy pillanat, amikor tortenik veled valami, vagy mond valaki valamit, ami megszolit. Vagy kerdezz meg egy par szimpatikusab istenhivot, vagy olvass utana, hogy o miert hisz, hatha lesz egy erdekesebb tortenet.
Azert mi sem hiszunk el mindent kerdes nelkul. En sem hiszek el mindent, amit az egyhaz mond, vagy a papok / lelkeszek.
Nagyon faraszto lehet a kolleganod, ha allandoan errol beszel, elhiszem, hogy idegesit! Szerintem mi mind tudjuk, hogy vannak, akik nem hisznek Istenben es ez igy van es kesz. Nem beszelek rola olyanoknak, akikrol tudom, hogy nem erinti es nem erdekli.

Én a helyedben nem nagyon erőltetném ezt a makacs hinni akarást.
Ha létezik Isten, neked is megmutatta egy apró morzsáját "véghetetlen jóságának". 😛
És ha leveted a HIT maradék szemellenzőjét, KÖRÜLNÉZEL e K* világban, akkor fog csak igazán tágra nyílni a szemed!

A hit vagy jön, vagy nem.
Erőltetni azt nem lehet, és az isten nem is örülne neki, ha csak úgy tennél, mint aki hisz.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!