Hogyan érjem el, hogy legyen hitem?
Nem hiszek Istenben. Gyerekkoromban jártam templomba, tanultam hittant, de már akkor sem hittem igazán. Felnőttként meg főleg.
Az utóbbi időben azonban felmerült bennem, hogy jó lenne hinni. Egyfelől, mert a környezetemben mindenki büszkén vallja, hogy hisz, amire eleinte csak legyintettem, de mostanra elég kellemetlen lett. Másfelől, mert kolléganőm állítja, hogy az életük minden szerencséje (főleg az anyagi jólét) Isten áldása a hitük miatt. Én ugyebár ebben sem hiszek, de ha mégis neki lenne igaza, ezen ne múljon. Mert tény, hogy minket nem sok szerencse ért ezidáig.
Próbáltam beszélgetni vallásos emberekkel, még Jehova tanúival is, mert nekik mindenre van válaszuk, hogy hátha meggyőznek, de semmi. Voltam templomban, meghallgattam, odafigyeltem, de nem éreztem, hogy igaz, amit mondanak.
Miért van, hogy egyeseknek nem sikerül hinni, míg mások meg kérdés nélkül elhisznek mindent?

Pedig hinni kell, mert van miben. Abszolút reális ember vagyok, ráadásul reál szakos tanári végzettséggel.
Ha nem éltem volna át olyan dolgokat, amiről mesének hinném,ha hallanám, akkor nem írnám ezeket.
Jób könyve,érdekes része a Bibliának...átéltem nagyjából.De hittem és bíztam !
F

"kolléganőm állítja, hogy az életük minden szerencséje (főleg az anyagi jólét) Isten áldása a hitük miatt. "
Isten nem ígért anyagi jólétet.
Ilyen ígéretei vannak:
6,31 Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjunk?
6,32 Mert mind ezeket a pogányok kérdezik. Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mind ezekre szükségetek van.
6,33 Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.
6,34 Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja.
27Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. NEM ÚGY adom nektek, ahogy a VILÁG adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek, s ne csüggedjen.
(nagybetűs kiemelés tőlem)
stb.
Hinni úgy lehet, ha elolvasod először is, hogy miről van szó. Az Újszövetséget ajánlom. Nem kell mindent elsőre megérteni vagy megcselekedni akarni belőle. Az is elég amennyit elsőre fel tudsz fogni.
Van pár hasznos kiegészítő olvasmány kezdőknek:
John Maisel: Iste-e Jézus? neten is fenn van
A vak hiten túl
Rózsa Huba: Mi a Biblia? (Jel Kiadó)
Ha részletesen szeretnéd kivesézni a témát, és rászánsz 1-2 évet az életedből, itt egy teljes ajánlott lista (nem olyan sok):
www.forrasok.org
De úgy is elkezdhetsz alapozni, hogy Jézus előttről elolvasol pár görög írást, ami beindítja a gondolkodást, és ad egy visszatekintést 2400 ezelőttre:
Platón: Szókratész védőbeszéde
Platón: Phaidón
Platón: Gorgiasz
Ezek garantáltan beindítják a gondolkodást, és előkészítenek Jézus tanításaira, mely nyilván sokkal magasabb szintű.

Én is sokat küzdök a vallásommal, és amik nekem segítettek:
Naplót vezetni, és leírni hogy miért vagyok hálás.
Nem olyan formában várni Isten segítségét hogy mondjuk ketté tudod választani a tengert, hanem az apró dolgokban.
Minden nap imádkozni a szeretteimért, és olvasgatni a Bibliát.
Egészségesen élni az életem stb...
Szép lassan vedd fel a Bibliai szokásokat, és először lehet hogy nehéz lesz, de hosszú távon érzékelni fogod. Például mióta követem Isten szavát azt vettem észre hogy kevesebbet aggódok, és jobban kezelem a dühömet. Én először az Újszövetséget ajánlanám, és aztán az Ószövetséget. Ja és lehetőleg a Bibliára/lelkészekre (én Református vagyok ezért nekem lelkész, de nyilván ez lehet pap stb) támaszd a hited ne random emberekre youtubon vagy tiktokon (igen bele futottam ebbe a hibába) Tanulj és olvass sokat a hitről. Ez egy olyan dolog amit nem tudsz sürgetni. Jön ha jönnie kell, ne erőltesd túlságosan magadra, ne helyezz magadra túl nagy nyomást, és ne akarj mindent egyszerre és tökéletesen.

Most muszáj neked is megbolondulni, mint a többi beteg szerencsétlennek a környezetedben?
Örülj neki, hogy egészséges vagy!

Mondjuk imádkozz a magad módján és kérj hitet az Istentől.
Volt egy ismerősöm és neki ezt javasolták. 1-2 héten belül azzal jött, hogy ez működik, érzi, hogy Isten hallgatja az imákat.
Mondjuk én is hasonlóképpen voltam, mint te. Nekem másképpen jött meg a hit. Olyan helyzetbe sodortam magam a materialista, anyagi gondolkodásmódommal, hogy öngyilkos akartam lenni. De nem akartam, hogy szomorúak legyenek azok a halálom miatt, akik szeretnek. És akkor némi Biblia ismerettel a hátam mögött térdre rogytam és egyenesen Jézushoz imádkoztam, hogy segítsen, adjon erőt a folytatáshoz, mert nem akarok meghalni, de az életem vállalhatatlan terheket rakott rám.
Nekem abban a pillanatban jött meg a jelenlét. Hogy nem vagyok egyedül, hogy sosem voltam egyedül, mert Isten végig velem volt. Csak arra várt, hogy megszólítsam őt. Ehhez pedig az kell, hogy az ember el is higgye, hogy akihez szól, ő létezik.
Elvonási tünetektől reszketve pokoli élmények után az ember meglepően könnyen képes elhinni, hogy létezik az Isten. Viszont ami a csoda, hogy ezek az érzések szinte azonnal megszűntek , miután kegyelemért könyörögtem Jézushoz és tudtam, hogy hall.
Az én utam a fájdalmas út. Nagyon fájdalmas, nem is ajánlanám senkinek, hogy csak azért váljon drogfüggővé, hogy megtalálja az Istent. Sokan ugyanis a helyzetemben öngyilkosságot követtek el. Nekem pedig szerencsém volt, mert jókor került a szemem elé egy keresztény kiadvány " Érted halt kereszthalált, hogy te élhess" vagy valami hasonló szöveggel.
Szóval én azóta vallom, hogy Jézus az Isten.

Azért, mert azt tapasztalom, hogy ma már az emberek többsége hisz és kívülállónak, kb hülyének néznek, hogy én nem. Sajnos nem tudok úgy tenni, mintha...
Ezt a naponta imádkozást próbáltam egyszer. 23 hetes terhes voltam, amikor befeküdtem a kórházba visszatartásra. Sajnos 26 hétre megszületett a kisfiam, és hat nappal később meg is halt. Abban a 4 hétben én nagyon sokat imádkoztam, kértem. Nem magam miatt, a gyermekem miatt. Én nem azt éreztem, hogy bárki meghallgat. Szóval ez az imádkozás nem vált be.
Hálát adni sem nagyon van miért. Az elmúlt 2 évben 3 hozzám közel álló ember halt meg. Hónapról hónapra élünk. Szóval sok jó nem ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!