Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia csak az Ó és ÚJ...

A Biblia csak az Ó és ÚJ Szövetséggel teljes, vagy az se baj, ha valaki csak egyiket vagy másikat olvasta?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Sok embertől olvasom facebookon, hogy csak az ÚjSzövetséget olvasta Jézus történetét,Apostolok tanitását stb. Azzal érvelnek az Ó Szövetség néhol nagyon bonyolult, esetleg "erőszakos", és pl az ÚjSzövetség nem. Én is az ÚjSzövetséget kezdem el olvasni, mert elsőre nem ment az ÓSzövetség de ha kiolvastam az ÚjSzövetséget elolvasom az ÓSzövetséget is. A Zsidók meg pl csak ÓSzövetséget olvasnak ha jól tudom. Most hogy van ez az "baj" ha valaki csak az egyiket olvassa el? köszi.
jan. 11. 14:30
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
61%

A kereszténység számára az Újszövetség a fontosabb, mivel ebben van a keresztény tanítás legtöbb lényegi eleme. Nyilván a Biblia akkor teljes, ha ott van mind a 72 könyv, de nem baj, ha te csak az Újszövetséget olvasod.

Amúgy szokták mondani, hogy aki rendszeresen jár templomba, az a teljes Szentírást hallja, mivel minden misén olvasnak fel mind a két részből, s ezt 3 évre felosztva.

jan. 11. 14:34
 2/14 A kérdező kommentje:
Köszi , ebből azt is levontam, ha valaki azt mondja csak az ÚjSzövetséget olvassa, nem kell vele "harcolni" tegye ahogy neki jó. (én szeretném majd az ÓSzövetséget is legalább 1szer elolvasni)
jan. 11. 14:46
 3/14 tgt ***** válasza:
29%
Az Ószövetség nélkül nem érthető az Újszövetség.
jan. 11. 14:53
 4/14 anonim ***** válasza:
48%

Igen, sőt mondok neked jobbat. A Szentírás, mint könyv, csak a 4. század legvégén keletkezett, a Római Zsinaton hozták létre. Olvasni pedig a legtöbb ember még több, mint ezer évig nem is tudta, mert egyrészt az emberek többsége nem tudott olvasni, másrészt nem létezett könyvnyomtatás, így könyvek se nagyon forgalomban. Így ezeket a történeteket csak hallották, vagy képek (pl. freskók, domborművek, mozaikok) mesélték el nekik.

Ettől függetlenül hasznos és jó dolog olvasni a Szentírást, különösen az Újszövetséget, de nem üdvösség kérdése.

jan. 11. 15:00
 5/14 anonim ***** válasza:
23%

Nyugodtan olvasd el, először az Újszövetséget ajánlom, az vonatkozik elsősorban a keresztényekre, a Jézus Krisztus által kötött Új szövetségre az emberiséggel. Ezért is kapta az Újszövetség nevet.

Az Ószövetség elég hosszú, lehetnek benne olyan részek, amik nem annyira érthetőek. Mondjuk az Újszövetségben is vannak ilyenek, legalábbis akiknek még nem nyilatkoztatta ki Isten a bölcsességet.

jan. 11. 15:07
 6/14 anonim ***** válasza:
20%
#4 Történelmileg bizonyított, hogy mikor keletkeztek. Csak mert a gonosz meg akarja hazudtolni a keletkezési időket, még nem szabad elhinni. Elfogadott, hogy mikor keletkeztek. Isten megőrzi a keresztény egyházakat. És az abban elfogadott írások pontosak, és a pontos idejük is ismert, és az írójuk is.
jan. 11. 15:09
 7/14 anonim ***** válasza:
0%
Mért zavar, hogy valaki hisz Istenben? Ne zárd el a lehetőséget, hogy higgyenek Istenben, inkább hagyd őket, és te is higgy Istenben. És Jézus Krisztusban is, hiszen Jézus Krisztus maga Isten. Fő a békesség, az Istenben való hit, és hogy legyünk jók egymáshoz. Higgyetek Istenben, imádkozzatok Istenhez, kövessétek Jézus Krisztus szavait, és olvassátok az Újszövetséget!
jan. 11. 15:13
 8/14 A kérdező kommentje:
tgt igen, ez gyakori érv, de én pl értem.....
jan. 11. 15:44
 9/14 A kérdező kommentje:
"Mért zavar, hogy valaki hisz Istenben? " ilyet hol olvastál,?
jan. 11. 15:47
 10/14 tgt ***** válasza:
25%
8-as: Ha már most érted az Újszövetséget, ha megismered az Ószövetséget, még mélyebben fogod érteni. Olyan értelmezések nyílnak meg majd előtted, amikre most még nem is gondolsz.
jan. 11. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!