Miért jár ugyanolyan szertartás egy jó és egy rossz embernek?
Pl voltam katolikus temetésen... a pap ugyanúgy temette el azt aki gyilkos volt, mint azt aki a légynek nem artott soha életében, áldott jó ember volt.
Ez fair?
Hogy ugyanaz jár mindenkinek? Legyen az gyilkos, erőszaktevő, pedofil, rabló vagy mintapolgár?
Személytelenség az egész legalábbis a katolikus szertartáson. Más egyháznál nem tudom hogy van...
Milyen gyilkos temetésén jártál? Azért nem gyakori.
"Más egyháznál nem tudom hogy van..."
Igen, más egyház is megadja az embernek a végtisztességet függetlenül korábbi életétől.
Kb 10 éve lehetett az ominózus gyilkos temetése, akinek családi nyomás hatására jelentem meg a temetésén... önszántamból sosem tettem volna tiszteletemet.
Azért vetődött fel ez a kérdés, mert most pedig egy végtelen jó ember temetésén voltam akit ugyanugy temetett el a pap....
És ez a megrázó, rideg valóság vetette fel bennem a kérdést: miért??!
Mit várnál el, hogy temesse a pap a gyilkost és hogy az általad jónak tartott embert? A jó emberre szenteltvizet hintsen és szép imákat mondjon, a rosszra meg ráhugyozzon és átkokat szórjon? Vagy sír helyett valami dögkútba dobják? Nem lenne kicsit groteszk hozzáállás a pap részéről?
#3-4:
Ezalapján véleményt se formálhat az ember senkiről sem életében?
Ha így lenne bíróság se lenne se törvény, mert nincs joguk bíráskodni senki felett.
#5 nyílván nem, de akkor legalább ne lehessen egyházi temetése az ilyennek. Szerintem ez a legalapabb.
"Ezalapján véleményt se formálhat az ember senkiről sem életében?
Ha így lenne bíróság se lenne se törvény, mert nincs joguk bíráskodni senki felett."
Véleményed miért ne lehetne? A törvénykezés pedig ma ugyan már az államé, de korábban az Egyház értelemszerűen a Biblia azaz a hitük szerint Isten szava alapján alkotta a törvényeket.
"az ilyennek"
Milyen az az "ilyen"? Mi alapján állapítod meg? Vagy kérjék ki minden temetés előtt a te véleményed, s majd meghatározod, hogy az illető részesülhet-e végtisztességben vagy sem?
Kedves kerdezo, nem tudom, feltunt-e neked, milyen ostoba vagy.
A hatramaradottak rendelik es fizetik a szertertast, olyan szegenyes/fennhejjazo lesz, amire futja a penzukbol.
A pap tudja, hogy o maga nem jogosult itelkezesre, sem foldi, sem egi itelkezesre. Olyan temetest celebral, amilyenre felkerik. A porhuvely, amit eltemet, az bizony buntelen. A lelek feletti itelkezes nem mas, mint az Ur dolga.
Lehet velemenyed, legyen is! Csak ne vard el, hogy
1. a te velemenyed szerint mukodjek a vilag (jelen esetben olyan temetest kapjon az elhunyt, amit te "igazsagosnak" tartasz)
2. az eretlen velemenyed barmiben is figyelembe vegyek.
Ha nem tetszik a jelenlegi temetesi-megemlekezesi rendszer, akkor batran alapits egy olyan egyhazat, ami a te vilaglatasodon alapul. Vagy vallalj tarsadalmi temeteseket, es utasitsd el bizonyos emberek bucsuztatasat, ha mar ilyen finnyas vagy.
Ui. Meg kell nyugtassalak. Jelenlegi tudasunk szerint -bar nem te vagy a legelesebb kes a fiokban- az Ur szemeben ugyanolyan ertekes vagy, mint a most elvesztett ket szeretted. Legyen nekik konnyu a fold.
Ez azért már egy kereszténytől is borzasztóan kicsinyes.
Ha az ember meghal, akkor már nincs különbség. Életükben még lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!