Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az olyan, itthon kisebbnek...

Az olyan, itthon kisebbnek számító vallási közösségek, mint például a pünkösdiek, adventisták, metodisták, nazarénusok stb. tagjai és elöljárói mennyire aktívak közéleti szempontból?

Figyelt kérdés

Ugyebár a nagyobb egyházak szoros kapcsolatot tartanak fent jellemzően a kormányzattal, az elöljáróik sokszor kifejezetten aktívak politikailag és amellett, hogy megnyilvánulnak egyes aktuálpolitikai kérdéeksben (ez néha persze elkerülhetetlen talán), nem ritkán a híveiket is buzdítják a politikai részvételre stb.

Tudom hogy az általam említett egyházak nagyon különbözőek, de aki mélyebben ismeri valamelyiket: ezekben ez mennyire jellemző? Ezekben egyáltalán szoktak járni pl. szavazni a hívek, vagy a világi állampolgárságuk és az azzal járó jogok kevésbé fontosak számukra, mint a nagyobb egyházak híveinek? Ha nem tabu számukra a politika, akkor az egyházi elöljáróik mennyire befolyásolják ilyen téren ezekben a felekezetekben a híveket?

Azt tudom, hogy Jehova tanúi nem politizálnak, őket nem is kérdezem ezért.

Azt is tudom, hogy a baptisták jellemzően nem fordulnak el a közélettől, ideológiailag én liberálisnak ismertem meg őket. Egyikük nagyon büszke is volt úgymond erre, hogy a baptisták milyen toleránsak úgy általánosságban.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a Hit Gyülekezete már a kilencvenes évek óta erős politikai kötődésekkel rendelkezik, ami gondolom valamilyen szinten a tagok politikai preferenciáit is meghatározza.

Így inkább a fönt felsorolt gyülekezetek érdekelnek.

tegnapelőtt 08:14
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
A Nazarénusok tipikusan nem politizálnak, vagy ha igen, az tabunak számít, de azért ha egy magát kereszténynek valló, nagycsaládokat támogató kormány regnál, akkor nem csoda, ha mégis értékelik a jelenlegi vezetést, ha csak szóban is.
tegnapelőtt 08:48
 2/17 A kérdező kommentje:
1-es. Köszi a választ. Azt tudom, hogy hangsúlyozzák, hogy ők különválnak az államtól. Szavazni szerintem mondjuk szavaznak, különben Szentantalfán, ahol nagy arányban élnek, nagyon alacsony lenne a részvétel. De persze ezt csak feltételezem.
tegnapelőtt 08:53
 3/17 anonim ***** válasza:
74%

Igen, Szentantalfán én is úgy tudom, hogy szavazni "kényszerülnek", de egyébként szerintem nem jellemző a szavazásokon való résztvétel. Persze nincs megkövezve senki, ha mégis elmegy szavazni :D

Az alap felfogás a Római levél 13. részéből ered.

tegnapelőtt 08:58
 4/17 A kérdező kommentje:

3-as. Bocsánat. Teljesen hasznos a válaszod, véletlenül félig hasznosat nyomtam.

Hogy érted, hogy kényszerülnek?

tegnapelőtt 09:05
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
Ezt én is csak hallottam, ezért mérget nem vennék rá, de úgy tudom, hogy azért, hogy érvényes lehessen a helyi szavazás, részt kell venniük azon - a nagy arányú nazarénus lakosság miatt.
tegnapelőtt 09:11
 6/17 A kérdező kommentje:
Szerintem a választás akkor is érvényes, ha egyetlen érvényes szavazat van. Márpedig élnek ott mások is, de persze lehet a többiek felől egy nyomás feléjük, hogy vegyenek részt+ talán ők se akarnak kívülállónak tűnni ilyen szempontból. Egyszer elmennék oda amúgy, érdekel a történetük.
tegnapelőtt 09:14
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
Biztosan szívesen fogadnak :)
tegnapelőtt 09:20
 8/17 anonim ***** válasza:
Változó, például a hitgyüli egy pünkösdis felekezet, de vezető lelkésze politikailag rendkívül aktív. De a magyar metodistáknál is előfordul politikai aktivitás.
tegnapelőtt 18:07
 9/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod 8-as. Metodistákat nem tudtam. Az Iványi féle egyházra gondolsz? Vagy a hivatalos metodistára is?
tegnapelőtt 18:26
 10/17 anonim ***** válasza:
Ők is hivatalosak és rájuk gondoltam.
tegnapelőtt 18:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!