Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mennyire hitték el az ókori...

Mennyire hitték el az ókori görögök, hogy az istenek az Olümposzon laknak?

Figyelt kérdés
Már én is voltam az Olümposzon. Igaz, busszal mentem, és nem is a tetejéig, de azért nem olyan nehéz oda felgyalogolni. Nyilván az antik görögök közül is sokan fel tudtak oda menni. Látták, hogy nincs ott Zeusz. Akkor ők bekussoltak, nehogy istentagadóva váljanak, mint Szókrátész?

dec. 17. 13:38
 1/5 UlfOrmson ***** válasza:
100%

fel sem merült bennük, hogy felmásszanak oda. Ennek 2 főbb oka volt:

1. féltek az istenektől

2. nem ismerték akkoriban még a mai értelembe vett kirándulást

Ha fel is másztak néhányan oda, és nem látták az isteneket, azt azzal magyarázták, hogy az istenek csak az arra méltók előtt jelennek meg. Valószínűleg az ógörögök közel 99% azt sem tudta, hogy ki volt Szókratész (vagy bármelyik athéni filozófus)

dec. 17. 13:52
 2/5 Metionin ***** válasza:
51%
Szerintem nem fizikailag gondolták, hanem mivel az Olümposz volt a legmagasabb pont, amit ismertek, az vált a "fenti világ" szinonimájává is. Kb. annyira hihettek benne, mint a keresztények abban, hogy az istenük a Mennyben lakik, pedig járt az ember az űrben is, láthatta, hogy nincs ott Isten.
dec. 17. 13:53
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

"Kb. annyira hihettek benne, mint a keresztények abban, hogy az istenük a Mennyben lakik, pedig járt az ember az űrben is, láthatta, hogy nincs ott Isten."

Az űrben vagy a mennyben járt? A kettő még a Biblia ókori világszemlélete alapján se ugyanaz. Meglepő, hogy a tudásodat még az ókori ember ismerete is meghaladja ilyen téren.

dec. 17. 14:54
 4/5 Metionin ***** válasza:
50%
#3. Az tök mindegy, írhattam volna azt is, hogy "az égben". Azt sem szó szerint hiszi, aki hiszi, hogy az égben lévő halott szerettei tényleg ott lebegnek x kilométer magasan. Az ég, menny, stb. szimbolikusak, a fenti világ gyűjtőhalmazai. Ugyanígy az alvilágot sem szó szerint hiszik, hogy ott van a föld alatt, inkább egy másik síkként vagy másik dimenzióként jellemzik.
dec. 17. 15:01
 5/5 anonim ***** válasza:
Hármas szinten.
dec. 17. 19:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!