Keresztény katolikusok nem szoktak misét tartani Advent
alatt?
Dehogynem. Még hajnalban is, azt roráténak hívjuk.
dec. 16. 21:33
2/18 A kérdező kommentje:
Én is azt hittem, hogy tartanak. Hétköznap talán még többet is, igaz, annyira nem értek hozzá. Csak gondoltam megnézem. És azt mondta az ott lévő hölgy, hogy Advent alatt nem szoktak misét tartani. Anyukám is azt mondta itthon, hogy Advent alatt nincs mise a katolikusoknál. Ráadásul este 6 óra körül volt, és azt hittem, hogy azért egy nagyobb városban lévő templom kicsit tovább nyitva van, de olyan este 6 óra körül be is zárták. Nem tudom az okát, hogy mért zártak be, azt sem tudom, hogy általában egy templom meddig van nyitva. Lehet, hogy templomonként változik, és nem felekezettől függ, hogy katolikus-e vagy sem, hanem templomtól. Nem tudom.
Az valami helyi sajátosság lehet akkor.
dec. 16. 22:55
Dehogy. Kötelező minden vasárnap misére járni.
dec. 17. 06:48
Maximum akkor nincs mise, ha nincs pap, aki bemutassa a szentmise-áldozatot.
De természetesen van mise, jobb esetben egy pap minden nap misézik. Ahogy írták, kifejezetten adventi időben vannak a hajnali misék, a roráték. És természetesen minden vasárnap kötelező a szentmise látogatás katolikusknak.
A Katolikus Egyház az évben egyetlen nap nem mutat be szentmisét: nagypénteken.
dec. 17. 09:08
Megnyugtatlak:
Az évben egyetlen nap van, amikor nincs szentmise: Ez a nagypéntek!
A harangok Rómában gubbasztanak, az orgona megkukul, az oltár dísztelen.
Létezik ugyan egyfajta nagypénteki liturgia, és még áldozni is lehet...
dec. 17. 09:32
7/18 A kérdező kommentje:
Ráadásul este 6 körül lehetett, amikor zárhatták, vagy legalábbis nem lehetett sokkal több. Amin csodálkozok, azt gondoltam kicsit tovább nyitva van.
8/18 A kérdező kommentje:
Én hétköznap voltam, nem tudom, hogy hétköznap milyen gyakoriságban vannak misék a katolikusoknál.
"Én hétköznap voltam, nem tudom, hogy hétköznap milyen gyakoriságban vannak misék a katolikusoknál."
Naponta.
De mondom, ez akkor van, ha van pap, aki be tudja mutatni a szentmisét. Falvakban, ahol több falut lát el egy pap, nem szokott minden hétköznap mind a 6 faluban misézni.
dec. 17. 10:48
10/18 A kérdező kommentje:
Én városban voltam, csodálkozok is, mert viszonylag sokan laknak arrafelé, és mégsem volt pap. Azt sem értem, hogy egyházi személy, aki a templomban dolgozik, mért nem mond igazat, és mért mondta, hogy Adventkor nincs mise. Talán úgy értette, hogy ott náluk, abban a templomban, nem tudom. Nem értem mért mondott ilyet, azt sem értem, hogy mért zárta be ilyen korán a templomot, csodálkozok, hogy 6 óra után már zárnak hétköznap.
Kapcsolódó kérdések: