Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusként mit becsülsz a...

Katolikusként mit becsülsz a protestánsokban? Protestánsként mit becsülsz a katolikusokban?

Figyelt kérdés

Csak hogy legyen egy ilyen kérdés is a sok vita között :)

Engem (lutheránus) protestánsként mindig is érdekelt, hogy mit gondolnak rólunk a katolikusok, mi az, amit értékesnek tartanak bennünk. A kérdés persze fordítva is áll, az is érdekel, hogy a protestáns társaim mit tartanak becsülendőnek a katolikus testvérekben, miben tanulhatnánk akár tőlük. A kérdés célja csupán ennek a kiderítése, kérem, hogy aki hergelni akar a másik ellen, az ne itt tegye. Köszönöm!

tegnapelőtt 21:52
 1/8 anonim ***** válasza:
75%
Katolikusként... Semmit. Egy csomó emberről azt sem tudom az ismerettségi körömben, hogy milyen vallású. Az embert nézem.
tegnap 05:35
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Reformátusként több mindent.

Ott van például a gyónás, ugyan itt nem arra gondolok, hogy én is azt gondolnám, hogy egy pap feloldozhat Isten helyett, de jó lehet megvallani valakinek a bűneinket időnként.

A katolikus liturgia is tetszik.

A katolikus monasztikus rendeket és a szerzeteseket pedig kifejezetten nagyra tartom.

Az olyan nagy katolikus teológusok írásaiból mint Szent Ágoston, Aquinói Szent Tamás vagy Eckhart mester pedig mindannyian tanulhatunk, nem csak a katolikusok.

Ugyanezeket el mondhatnám az ortodox keresztényekről is egyébként.

tegnap 06:01
 3/8 Potyondi Gergely ***** válasza:
100%

Én katolikusként ezeket becsülöm a protestánsokban (természetesen katolikusok közt is vannak ilyen emberek):

-A vért kerülik.

-Kerülik a csúcsa szavakat.

-Kerülik az erőszakot.

-Keresik az igazságot.

-A többségük próbál úgy élni, hogy ne a tisztítótűzbe, hanem a Mennyországba kerüljön.

-Sok protestáns honlap foglalkozik a Biblia hitelességének védelmével.

-Közülük is sokan vértanú halált haltak Jézusért.

tegnap 06:32
 4/8 Potyondi Gergely ***** válasza:
100%
Meg azt is becsülöm bennük, hogy nagyon szigorúak a nem-keresztény vallásokkal, az okkultizmussal meg a mágiával.(Ez is jellemző a katolikusok egy részére.)
tegnap 06:41
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Én azt becsülöm hogy ők is hívők. Igazából ennyi. Én katolikus vagyok, de nem ítélem el a többi felekezetet csak azért mert kicsit mást gondolnak mint mi. A lényeg ugyanaz: Isten. És úgy gondolom hogy a mai világban hatalmas érték a hit és nem értem őszintén azokat az embereket akik csak azért nézik meg a másikat mert egy más felekezetű. Véleményem szerint ez nem Krisztusi. Szerintem pont hogy össze kéne tartani. Szóval nagyon tisztelem a reformátusokat, meg igazából tetszik hogy szigorúan veszik az egészet. Sokszor a katolikusoknál néhány helyen nem érzem ezt a szigort
tegnap 09:16
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Katolikusként becsülöm azt, hogy a protestánsok rávilágítottak arra, hogy a Isten Igéjének mélyebb ismerete mennyire fontos.

"Engem (lutheránus) protestánsként mindig is érdekelt, hogy mit gondolnak rólunk a katolikusok"

Bennetek azt becsülöm, hogy alapvetően Magyarországon egy kis létszámú felekezet, mégis nagyon jelen vagytok a szociális szférában, megmutatva ezzel a kereszténység igazi arculatát. Kevesebben vagytok, ezáltal kevesebb támogatással és anyagi lehetőséggel, mégis komoly szociális munkával, összefogottan, szervezetten. Fabiny Tamás püspök urat pedig szimpatikusnak tartom és sok mindenben egyetértek vele.

tegnap 09:17
 7/8 anonim ***** válasza:
80%
Az embert. A többi nem számít, feltéve, hogy az illető tényleg emberként viselkedik. Hogy egyáltalán vallásos-e és miben hisz, az magánügy.
tegnap 10:00
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
A protestánsok mintha arányokat nézve jobban próbálnák beépíteni mindennapjaikba a keresztény hagyományokat és életmódot. Sajnos a katolikusok ilyen téren lemaradásban vannak. Mintha nálunk több lenne az olyan, aki akar egy díszes esküvőt, esetleg egy keresztelőt, sokszor szülői, nagyszülői nyomásra, aztán messze kerül minden hittel kapcsolatos dolgot, vagy "maga módján hisz", azaz sehogy. Karácsonykor elmegy templomba, mert ugye olyan szép az éjféli mise (valóban az), de rendszeresen már egyáltalán nem jár.
tegnap 17:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!