Katolikusként mit becsülsz a protestánsokban? Protestánsként mit becsülsz a katolikusokban?
Csak hogy legyen egy ilyen kérdés is a sok vita között :)
Engem (lutheránus) protestánsként mindig is érdekelt, hogy mit gondolnak rólunk a katolikusok, mi az, amit értékesnek tartanak bennünk. A kérdés persze fordítva is áll, az is érdekel, hogy a protestáns társaim mit tartanak becsülendőnek a katolikus testvérekben, miben tanulhatnánk akár tőlük. A kérdés célja csupán ennek a kiderítése, kérem, hogy aki hergelni akar a másik ellen, az ne itt tegye. Köszönöm!
Reformátusként több mindent.
Ott van például a gyónás, ugyan itt nem arra gondolok, hogy én is azt gondolnám, hogy egy pap feloldozhat Isten helyett, de jó lehet megvallani valakinek a bűneinket időnként.
A katolikus liturgia is tetszik.
A katolikus monasztikus rendeket és a szerzeteseket pedig kifejezetten nagyra tartom.
Az olyan nagy katolikus teológusok írásaiból mint Szent Ágoston, Aquinói Szent Tamás vagy Eckhart mester pedig mindannyian tanulhatunk, nem csak a katolikusok.
Ugyanezeket el mondhatnám az ortodox keresztényekről is egyébként.
Én katolikusként ezeket becsülöm a protestánsokban (természetesen katolikusok közt is vannak ilyen emberek):
-A vért kerülik.
-Kerülik a csúcsa szavakat.
-Kerülik az erőszakot.
-Keresik az igazságot.
-A többségük próbál úgy élni, hogy ne a tisztítótűzbe, hanem a Mennyországba kerüljön.
-Sok protestáns honlap foglalkozik a Biblia hitelességének védelmével.
-Közülük is sokan vértanú halált haltak Jézusért.
Katolikusként becsülöm azt, hogy a protestánsok rávilágítottak arra, hogy a Isten Igéjének mélyebb ismerete mennyire fontos.
"Engem (lutheránus) protestánsként mindig is érdekelt, hogy mit gondolnak rólunk a katolikusok"
Bennetek azt becsülöm, hogy alapvetően Magyarországon egy kis létszámú felekezet, mégis nagyon jelen vagytok a szociális szférában, megmutatva ezzel a kereszténység igazi arculatát. Kevesebben vagytok, ezáltal kevesebb támogatással és anyagi lehetőséggel, mégis komoly szociális munkával, összefogottan, szervezetten. Fabiny Tamás püspök urat pedig szimpatikusnak tartom és sok mindenben egyetértek vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!