Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért válik sok vallásos...

Miért válik sok vallásos ember a kora előrehaladtával megszállottan bigottá?

Figyelt kérdés

Vallásos családban nőttem fel, a hétvégi mise, a hittan, a napi reggeli, esti, ebéd előtti-utáni ima kötelező volt. Ellenvéleményt, bizonyos kérdéseket nem lehetett feltenni, azért megtorlás (még több ima, játék tiltása, órákig tartó rettegtetés a pokollal) járt.

Mindezek ellenére időnként egész jól el lehetett beszélgetni anyuval és a mamával.

Ahogy idősödtek, először a mama már semmi más témát nem hozott fel, csak az imát, a Bibliát, a miséket. Meghalt és most anyum átvette a stafétát. Kérdez valamit felületesen és ha egy mondatnál bővebb választ adok, már rátér a szeretett vallására, hol lapozzam fel a Bibliát, mit imádkozzak. Nem is érdekli, amit mondok, én sem, olyan, mintha eltűnt volna a személyisége.

Nem tudom, lehet-e ez valami kezdeti demencia? (65 éves).

Nem érti, miért látogatom ritkán, hiszen milyen jó együtt imádkozni (és traktálni engem órákon át ezzel).

Félreértés ne essék, nem vagyok ateista, de ez a szintű fanatizmus bennem sosem volt. Az öcsém, aki vele él régebben normálisan állt a dolgokhoz, de újabban már ő is ilyen, pedig ő még csak 30 éves. Nem szekta, római katolikusok vagyunk.

#vallás #fanatizmus #Beszűkült tudatállapot #Nincs más téma
tegnap 21:50
 1/4 anonim ***** válasza:
29%

1. Vannak kérdések, amiket nem a szülőknek kell feltenni.

2. A Biblia valóban sok mindenre választ adhat, ahogyan az ima is.

3. Meg van írva (Jézus mondta):

"Azért jöttem, hogy tüzet bocsássak a földre; s mennyire szeretném, ha már fellobbanna! Keresztséggel kell megkeresztelkednem, és mennyire vágyom utána, amíg be nem teljesedik! Azt gondoljátok talán: azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek: nem, hanem széthúzást. Mert mostantól fogva ha öten lesznek egy házban, meghasonlanak, hárman kettő ellen, és ketten három ellen. Meghasonlik az apa a fiával és a fiú az apjával; az anya a lányával és a lány az anyjával; az anyós a menyével és a meny az anyósával"

Tehát mondhatni ez normális. Van, aki komolyabban veszi, van aki lazábban, és van, aki egyáltalán nem veszi be. Ez a szabad akarat lényege.

tegnap 22:16
 2/4 Jégszív ***** válasza:
100%
Erre a kérdésre egész biztosan van racionális -bibliafüggetlen! - magyarázat, de erre pszichológus adhatna választ.
tegnap 22:30
 3/4 anonim ***** válasza:
Hat erre a te csaladodban mondasz peldakat, ez lehet anyukad reszerol siman a minta, amit a sajat edesanyjan latott.
ma 00:27
 4/4 anonim ***** válasza:

A szexuális hiány, öregedés és az elfojtás lehet az egyik oka.

Én két olyan embert ismertem, akiknek ez okozta. Egyiket elhagyták,utána nem lett senkije,mert az anyjával kellett,hogy éljen.Férfi az illető.

Másik pedig titokban leszbi volt,ötvenes nő.

Mind a kettő a vallásba menekült és állandóan azt fújták mindenre,mindenkinek.Biblia, idézetek stb.

A végén mind a kettő magányos lett, mert elkerülték őket ,éppen ezért a magatartásért !

ma 07:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!