Az ábrahámi vallásokban létező személyek Belzebub, Mammon, Lilith, Asmodeus és a többi, popkultúra által felkapott démoni lény?
Lilith a zsidó vallás hagyományaiban létezik, de a Tanakhban és újszövetségben, valamint a Koránban és Hadiszokban nem létezik. Lilith a hagyományban nem egy démon, hanem Ádám első felesége aki otthagyta. A popkulturában démon.
A többiek hamis istenekként szerepelnek a bibliában. (Azt nem tudom hogy a vallásom mit mond róluk.)
Pontosabban Mammon csak az új szövetségben szerepel tudtommal, így a zsidok nem fogadják el szerintem.
Belzebub szerepel ószövetségben is, hamis istenként.
Asmodeust nem tudom.
Belzebub a Sátán egyik neve. A farizeusok szóhasználatában Belzebub az ördögök fejedelme. Jézust azzal vádolták meg, hogy Belzebubnak a segítségével űzi ki az ördögöket. "Beelzebul szállta meg és az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket." (Mk 3,22)
Mammon: ez igazából nem egy személy, hanem minden olyan hatalomnak a gyűjtőneve, jelzője, ami Isten hatalmával ellentétes. "Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak." Mammon a földi hatalom, a befolyás, a pénz imádata, ami eltorzítja az embert és aminek az ember Isten helyett szolgál. Átvitt értelemben lehet a Sátán hatalma is, hiszen az ő célja elfordítani minket Istentől és erre jó eszköze a kics, hírnév, gyönyör felkínálása.
Lilith: Az első kettő bibiliai eredetű. Lilith nincs benne a Bibliában. Ő kvázi a teremtéstörténet továbbgondolásából, kibővítésében szereplő zsidó mesei figura. Aki egy ember, Ádám első felesége, tehát nem démon. Én úgy tudom, hogy a sumer mitológiában is szerepel valami hasonló nevű női démon (a sumér mitológiában számos ilyn van amúgy), ez a démoni jelleg innen van.
Asmodeus: Bibliai alapje neki sincs. Én úgy tudom, hogy a keresztény teológiai gondolkodásban régen benne volt, hogyha az angyali karoknak van osztályozása (szeráfok, kerubok, stb.), akkor az ördögöknél is kell ilyennek lennie. Ennek egyik verziója, hogy a hét főbűn alapján van 7 "fődémon", akik az egyes bűnökért felelősek. Így Asmodeus a bujaságért. Ennek nincs komoly teológiai alapja, inkább afféle jámbor magyarázat, kissé népi vallásos gondolkodás. A teológia nem foglal állást, hogy hány bukott angyal van és milyen rangban vannak. Egy bukott angyalt ismerünk, a Sátánt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!