Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szeretnék katolikus lenni, de...

Szeretnék katolikus lenni, de a szüleim ellenzik. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Alapjáraton olyan nevelésben részesültem, ami mellőzi a vallást. Utána, ahogy nőttem egyre jobban fel, gondolkoztam, olvasgatva és kíváncsian bújtam az internetet a vallásokkal kapcsolatban, mert úgy gondolom, hogy valami van azon kívül, amit a tudományok magyaráznak. Én Isten úgy fogom fel, hogy Őt és azt, amit alkotott, a tudományok által is magyarázzuk, értelmezzük.

És ugye, most egy katolikus gimiben vagyok(főleg azért, mert magas színvonalú az oktatás), nem vagyok megkeresztelve, de szeretnék keresztelkedni, első áldozni és bérmálkozni is. De, ugye, ezt a szüleim nem díjaznák, mert amikor beszélgetek velük ilyen témákról, akkor édesapám egész ellenző, kritikus és rosszalló. Édesanyámat ez annyira nem zavarná.

Dióhéjban ennyi.

Mit tehetnék azon kívül, hogy várakozok a kirepülésre?

dec. 5. 20:47
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
0%
Fogadj szót a szüleidnek, gyaníthatóan több eszük van, mint az itteni valláskárosult kommentelőknek.
dec. 6. 11:33
 12/14 anonim ***** válasza:

Minden válaszoló önmagát adta. Úgy gondolom, én is ezt fogom tenni, ahogy te is. De a kérdés itt az, mi a jó neked.

Nos mindenekelőtt a tudás, de ez önmagában kevés, kell emberismeret, kapcsolatteremtő képesség és még sok más is. Véleményem szerint a szüleidtől pont ezt kapod. Elgondolkodtál azon, ha nem vallásosak, miért írattak oda, miközben számíthattak rá, hogy hatni fog rád?

Az életben léteznek kényszerhelyzetek, sok tudás bátorság kell ahhoz, hogy ilyenkor a kisebb rosszat válasszuk, még ha utáljuk is.

Hogy téged szüleid nevelése ellenére megfogott a vallás, nem meglepő. Ma már a te korosztályodra jó ha 20%-ban hatnak a szülei nézetei (ritka esetekben, ha a feltételek adottak, kicsit több %). A nagyobb rész a korosztály hatása, és főleg az internet.

Nehéz eldönteni, valamiféle tudatos racionalitás, megtévesztés, tudatos félrevezetés adta-e nézeteidet. Lehet, hogy magad se tudod.

Ami bizonyos, abszolút nem baj, ha sokfelé tájékozódsz, sőt ez előny. Magam például nem vagyok vallásos, de mind az öt világvallás története a könyvtáram része, és kisebb vallásokban is tájékozódom, ha ilyen helyre jutok. Ennek oka az , hogy a vallások az emberi kultúra része. Nem kell valakinek abban elmerülni ahhoz, hogy példát merítsen belőle, mert van ilyen elég sok. Ahogy ellenpélda is. Senki és semmi sem tökéletes.

A vallások kialakulásának elég egyszerű okai voltak, aki ismeri az emberi természetet, a zagy működését, hamar belátja ezt. Ma azért terjednek ismét, mert egyfelől erőszakosan terjesztik, másfelől olyanná vált az általános társadalmi helyzet, hogy az emberek öntudatlanul is igénylik a vallást, mint régen. Magyarország ebben szélsőségesen rossz példa, itt a vallást a bűn kiteljesedése érdekében használja kormány és egyház egyaránt. Ez bonyolult és nem e fórum a megbeszélés helye.

Ami a magyarázatokat illeti. A tudomány a természetet vizsgálja nagyon sokféle módon (itt jegyezném meg, volt idő, és még ma is, számos pap tette, teszi ugyanezt - az egyház által régen elutasított heliocentrikus világképet is pap dolgozta ki, ahogy az elektromosság kidolgozásában is sok ilyen akadt). A természet hatalmas, ezért a tudomány számos dolgot még nem ismer belőle. Főleg nem az emberi agy működését (élő ember agyát vizsgálni kissé nehéz, és bármit tenni nem etikus), márpedig a vallás működése oda tartozik, ahogy az érzelmek, és minden, ami szellemi.

Istennel az a baj, hogy ő a hit világába tartozik. A tudomány nem ismeri el azt, amit nem tud bizonyítani. Viszont éppen emiatt nem is tagadhatja, nem is tesz ilyent. A tudomány úgy fogalmaz, jelen ismereteink szerint ezt és ezt tudjuk (tapasztaltuk, bizonyítottuk). Isten tekintetében sem létezését, sem nem létezését bizonyítani e pillanatban nem tudjuk, tehát ez nem tartozik ránk, a vallás a hit dolga. Tehát elképzeléses erről, attól tartok hibás. Hiheted, hogy van isten, megalkotta az univerzumot vagy bármi mást, de nem tudhatod, mert ilyen információ nem létezik. A biblia szerzőiről van például némi ismeret, forrásaikról semmi. Egyszerűen elhiszed az abban írottakat. Írhatnék egy igényes könyvet én is, vajon elhiszed az ott olvasottakat? Eléggé kizárt, és a tudomány tudja, miért.

Már csak egy apróság. Megfogott a vallás néhány gyakorlati jelensége. Ennek mindenképpen oka az iskola, ahová jársz. Szüleid mégis oda írattak, mert tudják, az ember amit gyermekkorában megtanul, később rendkívül nehezen pótolható. Ha félreért, az még - nehezen, de - korrigálható. És sajnos ma rendkívül kevés az az állami iskola, ahol kellő képzést kaphatsz, számos keményen ateista ismerősöm is oda íratja gyermekét, és összeszorított szájjal tűri a gyalázást, kiröhögést, mindent, még gyermeke kritikáit is. A jó szülők már csak ilyenek. Azt írod, "nem díjazzák", meg hogy "beszélgetsz velük". Nézz utána kérlek, hányan fogalmaznak így. Számíts obszcén kifejezésekre. Nálad az előbb említettek a természetesek, fel sem tűnik, annyira. Nekem feltűnt. És tudd, ez szüleid csecsemőkorodtól való munkájának eredménye. Én kívülállóként nem ellenzem a gondolataidat. De arra kérlek, fontold meg alaposan, tájékozódj sokfelé és objektíven (nem könnyű, ez is az agy tulajdonsága), és cselekedj megfontoltan. A megkeresztelkedés léte vagy hiánya a hétköznapi életedben lényegtelen, bárhogy is alakul életed. Az kizárólag a hited számára fontos és bármilyen hihetetlen, abszolút személyes ügy, senkire nem tartozik, ha te nem akarod. És tartozik, ha akarod. Élj megfontoltan és tiszteletem a szüleidnek. Sok ilyent kívánok az országnak, és akkor jó élet lesz itt.

dec. 6. 12:18
 13/14 anonim ***** válasza:

Csak hogy a konkrét kérdésedre is kapj választ, ne csak fröcsögést:

Én első körben a gimnáziumban tanító hittantanárral beszélnék. Legjobb az lenne, ha pap, de tudom, hogy sok helyen világiak tanítják a hittant. Ha nem szeretnéd így, akkor egy baráttal/osztálytárssal beszélnék, aki jár egyházi ifjúsági közösségbe.

Megkeresztelkedés nem egyből történik, kb egy év a felkészítés. Vannak kifejezetten ilyen csoportok, nem lennél egyedül. Ezért kéne pappal/hittantanárral/hívő korodbelivel beszélni, aki tudna neked ilyen csoportot ajánlani.

Én javaslom a keresztségre való felkészülés elkezdését. Nem kötelező utána egyből megkeresztelkedni, ha aggódsz a családod reakciójától. De engedély a te korodban már nem kell a szülőktől a megkeresztelkedéshez, ha pedig elmúlsz 18, akkor pláne nem szólhatnak bele.

dec. 6. 19:59
 14/14 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy a felkészülési idő a keresztelkedésre jó dolog, vagy sem. Jézus Krisztus idejében csak megkeresztelkedtek, nyíltan odamentek hozzá, és tömegével megkeresztelték őket. Legalábbis az Újszövetség ezt írja. Többet én sem tudok, de ezt írja az Újszövetség. Amennyire a tudásomhoz képest értelmezni tudom. Mert én is csak Isten segítségével értem meg az Újszövetségben leírtakat, és még sokat kell imádkoznom, és kérnem Isten segítségét, hogy megérthessem, és Istennek még sok bölcsességet kell adnia. Isten bölcsessége nem olyan, mint amilyen a tudományokhoz kell. Isten bölcsessége lelki, és Isten segítsége nélkül ezt a lelki bölcsességet nem értheti meg ember. Magamtól nem tudnám értelmezni az Újszövetséget. Csak arról ír, hogy Jézus Krisztus hogyan csinálta, a többi esetben, más vallásban, más személyeknél nem tudom hogy történt, nem érdekel, mert keresztény vagyok, és engem csak az Újszövetség, és Jézus Krisztus szavainak követése érdekel. Az, hogy máshol, mi volt az elfogadott, azon én nem ítélkezem, de nem is tudom, és nem is érdekel, mert keresztényként csak Jézus Krisztus szavainak követése érdekel. A keresztények Jézus Krisztus szavainak követésével De a lényeg, hogy egyszerűen megkeresztelkedtek, különösebb felkészülés nélkül. Lehet, hogy tévedek, nem tudom, akkor bocsánat. Sajnos még nincs olyan nagy tudásom. Igaz, akkor ott volt Jézus Krisztus személyesen, nem tudom, hogy ez mennyit befolyásol azon, hogy hogyan kereszteltek, de a lényeg, hogy akkor nagyon sokan megkeresztelkedtek. Nem kitaláció, tényleg Jézus Krisztusnál így keresztelkedtek, mert amit az Újszövetségben írnak, az igaz. Igaz, itt most nem tudom, gondolom pap végzi a keresztelést, de biztos vagyok benne, hogy Jézus Krisztus csinálja igazából, a pap csak a Földön, mint erre hivatott személy, segít megkötni a kapcsolatot. A lényeg, hogy higgy Istenben, és bánd meg a bűneidet. Igaz, mielőtt megkeresztelkednél, illik valamennyit tudni arról, hogy miben is hiszel. De szerintem ezt az adott személy saját maga, az Újszövetségből tudja megnézni. Amikor imádkozik Istenhez, akkor pedig Isten segít, és ad bölcsességet, ami lelki, és amit az emberek nem érthetnek, csak Isten segítségével, mert ez a bölcsesség lelki. Amikor imádkoztok, mindig kérjetek segítséget Istentől, mert Isten segít. Nem tudom, hogy komolyan gondolod a kérdést, vagy sem, mert sokan kérdeznek, és sok választ is kapnak, de sokan nem igazán úgy állnak hozzá, vagy úgy válaszolnak, mint akik egyáltalán komolyan gondolták. Remélem nem csak szórakozásból tették fel a kérdést. De ezt nem tudhatjuk. Azért nekünk keresztényeknek mindig tisztességesen, a válaszra válaszolva illik válaszolni, ha sokan nem is így állnak a dolgokhoz. De nekünk keresztényeknek így kell, és ha nem is hívő az illető, őszintén, és Isten dicsőségére kell keresztény választ adnunk, követve Jézus Krisztus szavait. Higgyetek Istenben, imádkozzatok Istenhez, kövessétek Jézus Krisztus szavait, és olvassátok az Újszövetséget.
dec. 6. 22:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!