Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten bünteti a maszturbációt?

Isten bünteti a maszturbációt?

Figyelt kérdés
2010. nov. 6. 11:47
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:
2010. nov. 6. 17:56
 32/59 anonim válasza:
de van róla szó a bibliában. azt írja magod kárba ne vesszen. magodat a földre ne húllajtsd. bár a nőkről nem emléxem ír e valamit.
2010. nov. 6. 17:58
 33/59 anonim ***** válasza:

"Arról van szó, hogy amit a Bibliában Onan ténykedéséről tudunk, azt sokáig a tudomány maszturbációnak tartotta."

Milyen tudomány tartotta annak? Semmilyen! A történetben világosan le van írva, hogy Onan akkor hullajtotta földre a magját, amikor a sógornőjével hált együtt. Tehát akárhogy próbálja az ember, sehogy nem tudja ráhúzni, hogy itt maszturbációról lenne szó.

Ezt nem lehet máshogy értelmezni, maga a történet egyértelmű. Ami értelmezés kérdése lehet, az a történet mondanivalója. A vallástörténészek szerint Onan halála azt a korabeli (jóval kereszténység és annak a szexualitáshoz való hozzáállása előtti) tanítást szimbolizálja, hogy ha nem űzik a levirátus házasságot (a sógori kötelességet), akkor az a nemzetség, sőt, a törzs kihalásához vezethet. Ez egy gyakorlati megközelítés.

Az egyházi értelmezés kevésbé praktikusan fogja fel a történetet, ők valami miatt kijelentették, hogy biztos nem azért érdemelt halált Onan, mert konkrétan a sógori kötelezettségét nem teljesítette (talán az játszhatott közre, hogy Európában ez akkoriban nem volt szokás, nem is ismerték ezt a "barbár" szokást, és így gázos lett volna magyarázgatni, hogy mit keres ilyen paráznaság a Bibliában, ami alapján üldözik a paráznaságot), az Úr konkrét parancsát, hanem mert úgy általánosságban a magját a földre hullajtotta - tehát ez az értelmezés figyelmen kívül hagyja a körülményeket, és egyedül a 'mag földre hullajtására' koncentrál, ezt állítja a középpontba, mint főbűnt. Ebből a kiinduló pontból aztán már következik, hogy ha úgy általában tilos a 'földre hullajtani a magjaidat', akkor az azt jelenti, hogy bármiféle szexualitás csak gyereknemzés céljából történhet, és így többek között önkielégíteni sem szabad. De ettől még a történetben továbbra sem fog szó esni az önkielégítésről, csak lehet adni olyan értelmezését a történetnek (bár szerintem elég erőltetett értelmezését), amiből levezethető, hogy tilos maszturbálni

-----------

"Szakirodalomnak nem a Bibliát tartom, hanem mondjuk a Magyar értelmező kéziszótárt, vagy egy szexológus véleményét. "

A Bibliát pont releváns itt, mert pont arról vitatkozunk, hogy az abban szereplő Onan történetében szerepel-e a maszturbáció bármiféleképpen.

Magyar Értelmező Kéziszótár max azt írja, hogy az onanizáció kifejezés a bibliai Onan nevéből jön - ami teljességgel igaz, csak semmi köze a dologhoz, hogy nevezetesen az adott történet valóban a maszturbációról szól-e, vagy csak egyszerűen később a keresztény kultúrkörben erről a történetből vezették-e le a maszturbáció (és a védekezés) tilalmát, és emiatt erről nevezték el a cselekvést. Két teljesen különböző dologról beszélünk. Én Onan történetéről és a Bibliáról, az írott, konkrét történetről, ami adott és egyértelmű, te meg egyrészt a Biblia lehetséges értelmezéseiről + ezzel kapcsolatos nyelvészeti dolgokról

Ha szexológus véleményére vagy kíváncsi, akkor példának álljon mondjuk Hevesi Krisztina, aki az ELTEn többek között a szexuálpszichológia c. kurzus oktatója, és aki a kurzus során valahányszor valaki onanizációt mondott, kijavította, hogy inkább ne legyünk szemérmesek, mondjunk ki: maszturbáció, mert Onan történetének köze nincs a maszturbációhoz, az egy későbbi belemagyarázás.

2010. nov. 6. 19:17
 34/59 anonim ***** válasza:

Pardon idegen szavak és kifejezések szótára a helyesebb, nem a MÉK.

[link]

[link]

[link]

Idemásolhatnék még egy valag linket, de te úgyis hajtod a magadét Ha tetszik neked ha nem, legtöbben az onanizálás kifejezést maszturbálásként értelmezik.

2010. nov. 6. 20:27
 35/59 anonim ***** válasza:

17:44

Tudom melyik mondatra írtad a kéz dolgot,csak azt nem,hogy most ezzel mégis mit akartál megmagyarázni,kb.olyan volt ez a kijelentésed,hogy kék az ég,na mindegy hagyjuk.

a szakirodalmas dumát,meg amit utána írsz,azt nem én írtam,összekeversz egy másik válaszadóval.

Nem azt mondta,hogy Józsi,mert nem úgy hívnak,de ez téged ne izgasson,mert úgyis a Bibliában hiszel.15:55

2010. nov. 6. 20:33
 36/59 anonim ***** válasza:

"17:44

Tudom melyik mondatra írtad a kéz dolgot,csak azt nem,hogy most ezzel mégis mit akartál megmagyarázni,kb.olyan volt ez a kijelentésed,hogy kék az ég,na mindegy hagyjuk."

Azért írtam a kezes dolgot, mert úgy adtad elő, mintha az embernek azért lenne a keze, hogy maszturbáljon. Mi a f@szt nem lehet ezen érteni?

"a szakirodalmas dumát,meg amit utána írsz,azt nem én írtam,összekeversz egy másik válaszadóval."

Nem is neked írtam, hanem a 14:18-as kommentelőnek. Ezt sem értem, hogy mi nem volt világos benne.

"Nem azt mondta,hogy Józsi,mert nem úgy hívnak,de ez téged ne izgasson,mert úgyis a Bibliában hiszel.15:55"

Én nem tudom, hogy te milyen Istenben hiszel, de ha a "keresztény" Istenben, akkor el kell, hogy keserítselek, de nem hagyhatod ki a Bibliát a dologból.

Nem azt mondta,hogy Józsi,mert nem úgy hívnak,de ez téged ne izgasson,mert úgyis a Bibliában hiszel.15:55

2010. nov. 6. 20:43
 37/59 anonim ***** válasza:

"Idemásolhatnék még egy valag linket, de te úgyis hajtod a magadét Ha tetszik neked ha nem, legtöbben az onanizálás kifejezést maszturbálásként értelmezik."

És én ezt mégis mikor tagadtam, he??

Komolyan ennyire nehéz felfogni, amit írok?

Az onanizáció persze, hogy maszturbációt jelent, és persze, hogy Onan nevéből ered. Most hiába fogod nekem felsorolni az összes értelmező kéziszótárt, hogy tessék, az onanizáció maszturbálást jelent, ha egyszer ezt soha nem tagadtam, és marhára nem erről írtam. (de most már legalább értem, hogy mit akartál az értelmező kéziszótárral bizonygatni meg szexológussal...)

Azt írtam, hogy hiába Onanról nevezték el a maszturbálást, ettől még a bibliai Onan történetében sehol nem szerepel maszturbáció. Hogy kis nyelvjátékkal éljek, Onan nem onanizált, legalábbis a Biblia ilyet egyszer sem említ.

Amit én írtam, az az, hogy amit te nagy bőszen beírtál, hogy a 'Biblia tiltja a maszturbálást, ez tény', az egyszerűen nem igaz, a Bibliában szó sem esik a maszturbálásról, onanizációról, akárhogy nevezed, nem szerepel benne. Nem hogy nem tiltja, nem is említi.

Nem elnevezésekről vitatkozunk (legalábbis én nem, de ezek szerint eddig a falnak írtam a dolgaimat), hanem arról az irodalmi és bibliai kérdésről, hogy szerepel-e bármi egyértelmű utalás, tiltás a Bibliában a maszturbációra? Nem.

2010. nov. 6. 21:08
 38/59 anonim ***** válasza:

"szerepel-e bármi egyértelmű utalás, tiltás a Bibliában a maszturbációra? Nem."

Az a kifejezés utal rá, hogy Onan "földre szórja magját".

2010. nov. 6. 22:17
 39/59 anonim ***** válasza:

"Az a kifejezés utal rá, hogy Onan "földre szórja magját"."

Most már sokadszorra: Onan akkor "szórta a magját a földre", amikor éppen a sógornőjét dugta (bocs az erősebb megfogalmazásért, de láthatóan a körülírásosat, hogy együtt háltak, nem vagy képes felfogni), mert nem akart beleélvezni, mert nem akart a bátyja helyet gyereket nemzeni. Az Onan sztoriban közösülés megszakításása, megszakításos védekezés szerepel, maszturbációról szó sem esik. Könyörgöm, hányszor tisztázzuk még ezt, amíg eljut az agyadig?

MOnd, most komolyan, olvastad egyáltalán Onan történetét, de komolyan? Világosan le van benne írva, hogy Onan nem magának verte egyedül a sátor sarkában, hanem sógornőjével hált, csak nem beleélvezett, ahogy azt kellett volna, mert nem akart neki gyereket nemzeni a bátyja helyett, hanem a megszakította a közösülést, és rajta kívül élvezett el, a 'földre szórta magját'. Még csak nem is virágnyelven írja le, feketén-fehéren ott van a sztoriban, bármely fordításban, hogy hált az asszonnyal és akkor történt a dolog.

2010. nov. 6. 23:07
 40/59 anonim ***** válasza:
Ismerem a történetet, nem érted? Onan cselekményét mégis masztiként vette át a köztudat. Azt próbálom elmagyarázni, hogy valamiért Onan megszakításos közösülését maszturbációnak tartották. Miért róla nevezték el? A "világi" emberek nem olyan bigottak, mégis egyből ez jutott eszükbe Onanról.
2010. nov. 6. 23:28
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!