Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nincs közvetlen bizonyít...

Miért nincs közvetlen bizonyíték Isten létezésére? Miért tartja Isten kétségek közt az embereket a létézésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Nem értem, hogy miért nem adja egyértelmű, hétköznapi jelét Isten, hogy létezik, van. Mi a célja ezzel a bizonytalanságban tartással? Minden racionális érv csak elbizonytalanítja az embert, és egyedül csak a hit az, ami létezik. A fizika törvényeivel minden megmagyarázható, egyszerűen nincs szükség Istenre. De miért? Miért nincsenek egyértelmű jelek, egyértelmű, kézzel fogható bizonyítékok, miért csak olyanok, amit vagy elhisz az ember vagy nem. Mi a célja ezzel Istennek?

És kérlek, ne azt írjátok, hogy de hát a biblia, mert az nem bizonyíték, az ateisták mindent meg tudnak benne cáfolni és a hitelessége is rettentően kérdéses, ráadásul az nem kézzel fogható, egyértelmű bizonyíték, hogy egy könyvben valami le van írva.

Ha Isten akarná, adhatna egyértelmű jelét a létezésének, de valamiért mégsem teszi. Miért?

dec. 5. 13:19
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
47%
Ha azt akarod, hogy Isten segítsen, akkor imádkozz hozzá, és kérd a segítségét. Ha bizonyítékot akarsz arról, hogy segít, akkor imádkozz hozzá, és kérd a segítségét. Ne tedd próbára Istent, hanem őszintén, saját kéréseid, jószívűen, tedd fel, ne haraggal, bosszúvággyal, ne önzésből, hanem őszintén, jószívűséggel, szeretetből. Kérj Istentől segítséget, és Isten segíteni fog. Ennél nagyobb bizonyíték nem kell. Kérj Istentől jelet, és azt is fog adni. De fontos, hogy őszintén bánd meg bűneidet, bocsáss meg másoknak, és kövesd Jézus Krisztus szavait. ha nem tudod követni Jézus Krisztus szavait, milyen segítségre vársz. Ha őszintén kéred, segít akkor is, de elsőként azon kell segítenie, hogy legyél jószívű, és kövesd Jézus Krisztus szavait. Ha te ezt nem akarod, akkor úgy nagyon nehezen tud segíteni, vagy sokszor nem is tud, hiszen rossz dolgokra vágysz, nem Istenre, vagy a segítségére. Higgy Istenben, imádkozz Istenhez, kövesd Jézus Krisztus szavait, és olvasd az Újszövetséget.
dec. 6. 03:21
 22/27 A kérdező kommentje:
#21: Már megtettem, de semmi jelét nem kaptam, hogy létezne, segíteni meg egyáltalán nem segített, csak rontott. Ettől függetlenül vallom, hogy élj úgy, hogy ne árts másoknak, és nagyon örülnék, ha minél többen így gondolkodnának, különösen a politikusaink és a világ gazdasági vezetői, akik viszont úgy tűnik, hogy a sátán irányítása altt állnak, mert ilyen szintű gonoszságot koncentrálni nehéz egy embernek.
dec. 6. 11:22
 23/27 anonim ***** válasza:
25%

Nem Isten tartja kétségben az embereket.

Ez nem teológiai kérdés. Ez az emberi működés sajátja.

Az egész pedig arra jó, hogy az ember szabadon dönthessen mit kezd az életével és hogyan viszonyul a "környezetéhez". Ez alapján ismerheti megsaját lelkének működését és viszonyát Istenhez.

dec. 6. 11:50
 24/27 anonim ***** válasza:
55%

#15 vagyok.

Hány könyvet olvastál, ahol az író direkt bemutatkozik a karaktereinek? Valószínűleg nem sokat. Mert gondolj bele: J.K. Rowling is beírhatta volna Tom helyett a naplóba, hogy „szervusz Harry, lelövöm a poént, itt a teljes vázlat az elkövetkezendő iskolaéveidről, ez meg az fog történni. Ja, és bocs a szüleidért, meg Siriusért előre is.” De mi történne akkor? Az izgalom, a karakterek önállósága, a felfedezés öröme azonnal eltűnne. A történetből egy rideg kinyilatkoztatás maradna, amelyben nincs helye a meglepetésnek vagy a valódi érzelmeknek.

Ha lekicsinyítjük emberi aggyal felfogható méretűre a dolgot, egy író is egyfajta isten a saját univerzumában. A fejében létezik egy világ, benne karakterekkel, történésekkel, szabályokkal – mindez az ő irányítása alatt. Az író fonja a szálakat, ő ruházza fel személyiséggel a karaktereket, gyakorlatilag a lényének egy-egy darabkáját ülteti beléjük. Vegyük például az én karaktereimet: az egyik az életvidámságomat örökölte, egy másik a magabiztosságomat, míg egy harmadik pont a bizonytalanságomat, felnagyítva. Ők az én szilánkjaim, de a saját világukban autonóm lények, és az ő szemszögükből nézve semmi értelme, hogy én, a „teremtő,” megjelenjek. Nekik a saját sztorijuk, saját döntéseik és saját fejlődésük a lényeg.

Az író mindig ott van a világában, csak nem közvetlenül. Ott van a karakterek döntéseiben, a környezetben, a párbeszédek mögötti érzelmekben. Ha viszont fizikailag megjelenne a szereplők előtt, minden megváltozna. Gondolj bele: mi lenne, ha az író odalépne a főszereplőkhöz, és elmondaná nekik, hogy mi vár rájuk? Teljesen felborulna a történet dinamikája. A karakterek talán nekiállnának vitatkozni vele, hogy miért pont ezt a sorsot kapták. Vagy minden döntésük előtt az írót faggatnák, hogy „na, most mit tegyek?” Ez nemcsak elvonná a figyelmüket a saját útjukról, hanem megfosztaná őket attól, hogy önálló lényekként tapasztalják meg a világukat.

És itt jön a képbe egy érdekes analógia: gondolj Jézus történetére. Tegyük fel, hogy te, mint író, megalkotod önmagad karakterét, és belehelyezed a saját világodba, ahol ő képes módosítani a történetet. Mi történne? Valószínűleg pontosan az, amit az előbb leírtam. A karakterek egy része nem hinné el, hogy ő az író. A másik része meg minden problémájával hozzá fordulna, imádná, utálná, kérdőre vonná, hogy miért úgy alakította a világukat, ahogy. És mi lenne azokkal, akik megtudnák, hogy csak háttérkarakterek, akiket pusztán a díszlet kitöltése miatt teremtettél? Teljes káoszba fulladna az egész. Nem lenne idejük, energiájuk vagy motivációjuk arra, hogy a saját sztorijukat végigvigyék, hiszen folyton az írót figyelnék. Pedig pont az a lényeg, hogy ők vigyék végig a történetet, amit nekik szántál.

Az író tehát ott van, de a háttérben marad. Nem azért, mert nem akar segíteni, hanem mert ezzel segít igazán: hagyja, hogy a karakterek a saját útjukat járják be, hogy a döntéseik által váljanak azzá, akiknek lenniük kell. És talán így működik a mi világunk is.

dec. 6. 12:25
 25/27 anonim ***** válasza:
100%

Mivel nyilván nem vagyok Isten, csak egy történetíró, így történetíró szemmel válaszolok.

Van olyan karakterem, nem is egy, akire bőven rájár a rúd. Hogy miért? Nincs konkrét válaszom rá. Igen, szórakoztat. Egyrészt önös érdek, mert rávetítem a saját problémáim egy részét. Másrészt ezzel előkészítem a szerepét a Történetben. Formázom a Történetet, a többi karaktert, önmagát. Igyekszem logikus történetet írni, és emiatt bizony pofonokat kell osztogatnom, mert anélkül nem megy. (Plusz nincs szivárvány eső nélkül, így nincs jó sors bukkanók nélkül sem.)

Másrészt de, segítek. Nem vagyok felhők fölött dörgő hang, hogy „Hé, menj oda és csináld azt!” Én vagyok a karakter barátja, aki bátorítja. Én vagyok az a tárgy, ami pont jókor van jó helyen, vagy az elsóhajtott pletyka, nyitva maradt ajtó, ami titkot árul el. Én vagyok a jutalom és/vagy tét, ami miatt mozdulnia kell. Én vagyok maga a karakter is, benne a bátorsággal, ami nem feltétlenül van jelen, hanem elő kell hívni.

És bizony én vagyok az ellenség is, akin felül kell kerekedni. Esetedben ezek a gazdasági vezetők. Ők is emberek, mint te, akik olyan személyiséggel és értékrenddel rendelkeznek, aminek hála a csúcsra tudtak kapaszkodni, valószínűleg mások hátán.

Az én történetemben az uralkodó amúgy törődik a népével, őt meg pont ez a nagy szeretet fogja rossz döntésre sarkallni. (Vicces, pont egy démon fogja ezt fokozni – aki szintén én vagyok. Kellett a sztoriba egy negatív erő, rugónak. De ő is része a Történetnek, és nem mondanám az ellenségemnek. Ő is csak egy szilánk, ugyanúgy, mint bármelyik másik.)

A Történet pedig épp ettől működik: minden szál, minden szereplő része valaminek, amit végig kell vinniük. A pofonok, a nehézségek, a bukások mind azért vannak, hogy valamit formáljanak – legyen az a világ, a többi karakter vagy épp maga az, aki átéli.

dec. 6. 12:58
 26/27 anonim ***** válasza:
0%
Amikor valami baj ér, az nem Isten miatt van, hanem a bűneid miatt. Nem tudom mik a bűneid, nem is ítélhetem meg őket, nem ismerhetem, hogy más miket csinált, nem is akarom tudni. Egy keresztény nem ítélkezik, hanem Jézus Krisztus szavait követve szól, ha valaki bűnt követ el. De csak, ha nem árt vele. A legfontosabb imádkozni Istenhez, és kérni, hogy segítsen. Nem ismerlek, és a bűneidet sem, de az ember nem bűntelen. Isten a legnagyobb, tőle van minden, ami jó, és nincs tőle rossz. Az ember nem lehet bűntelen, Isten a bűntelen. Van, aki nem követ el olyan bűnt, amivel árt másoknak, vagy amivel büntetést érdemel. De itt most nem olyan bűnökről van szó. Az önzőség, a rossz, önző érzések, rossz vágyik, paráznaság, ezek mind bűnök. És nem az összeset, de valamelyiket, általában az önzőséget, az összes ember elköveti. vagyis nem vagyunk bűntelenek, még ha nagyon jó életet élünk is. Ilyen értelemben értettem, hogy az ember nem bűntelen. Értékelni kell, ha valaki nem bűnöz, és jószívű. De az ember nem bűntelen, csak Isten a bűntelen. Imádkozni kell, meg kell bánni Istennek a bűneinket. És kérni kell Istent, hogy segítsen, hogy tudjunk jószívűek lenni, és követni Jézus Krisztus szavait. A bűneid miatt ért baj, nem azért, mert Isten nem segít. Isten segít, és ha imádkozol hozzá, meg kell bánni a saját bűneidet őszintén. Az embereknek sokféle bűneik lehetnek, nekem is vannak, valószínű nagyobbak, mint itt sok embernek. Nem tudom ki mennyire bűnös, nem is tudhatom, nem is érdekel, keresztényként nem ítélkezhetek, és nem is akarok. Én Jézus Krisztus szavait követve próbálok jó életet élni, és Isten segít ebben. Neked is imádkoznod kell, és kérned Isten segítségét, még akkor is, ha nagyon jó életet élsz, mert csak Isten a bűntelen, és csak Isten tud segíteni. Nem hiszem, hogy mindenki a gonosz hatása alatt lenne. Biztos minden emberre hat a gonosz, de Isten segítségével, nem mindenkire van olyan hatással. Ezen csak Isten segít, és csak akkor, ha hiszel benne. Akárhányszor olvasod az Újszövetséget, a lényeg, hogy higgyél, mert Isten akkor tud igazán segíteni. Hogy kire milyen hatással van, az nem ítélhetem meg. Szerintem sok keresztény, és jószívű ember van, ne ítéld meg őket a pénzük miatt. A keresztények csak Jézus Krisztus szavait követve mondhatják, ha valaki nem keresztényként viselkedik, és bűnt követ el, de nem ítélkezhetnek. Imádkozhatnak viszont Istenhez, mert Isten mindig segít.
dec. 6. 20:57
 27/27 anonim ***** válasza:
0%

*vágyak

Lehet, hogy te még önző sem vagy. Nem tudhatom, nem is mondom, hogy az lennél. Isten tudja, és ez a lényeg. De attól, hogy nagyon jó vagy, még nem vagy olyan jó, mint Isten. Az ember nem lehet olyan jó, mint Isten.

dec. 6. 21:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!