Ha megszakítom a kapcsolatot az anyámmal és a testvéremmel, Isten nem fog nekem megbocsátani?
Annyi rossz dolgot tettek ellenem, és annyi fájdalmat okoztak nekem, hogy már rájuk sem bírok nézni. Fél éve nem beszélek velük. Egyszerűen nem csak arról van szó, hogy nem tudok nekik megbocsátani, hanem egyszerűen rosszul vagyok tőlük, ha belegondolok, hogy hogy tudtak olyan gyomorforgatóan bánni velem egész életemben eddig, ahogy azt megengedték maguknak.
Soha senki iránt nem szoktam így érezni, próbáltam az ő helyzetükbe is beleélni magam, próbáltam azt is mondogatni magamnak, hogy azért tettek olyan dolgokat, amikkel nekem ártanak, mert gyengék voltak, stb, de egyszerűen ennél tovább nem tudok menni. Megbocsátani csak magam miatt akarnék, hogy én ne hordozzak magamban ilyen érzéseket, de képtelen vagyok rá. Én így egyáltalán nem vagyok egyébként boldog, de ha nyugodt életet akarok magamnak, és nem akarom tovább hagyni, hogy bántsanak, megalázzanak, stb, akkor csak ez az egyetlen megoldás.
Sokszor álmodom anyukámmal, aki részben tehet is erről az egészről, de egy nagyon kis részben nem. Nagyon fáj nekem, hogy így döntöttem, de sajnos tudom, hogy ha újra beszélnék velük, akkor sem értenének, akkor sem kérnének bocsántatot, sem semmi, csak mindenért engem okolnának, és folytatódna a teljes h.lyének nézésem...
Voltam már pszichológusnál, aki szerint nincs velem "probléma", és ő is a kapcsolat megszakítást látja megoldásnak, beszéltem több nálam idősebb emberrel, olyannal is, aki hasonlóan tett, volt, aki bánta, volt, aki nem. Pap segítségért is kértem írásban, de nem válaszolt. :(
Nem akarom magam tovább emészteni, de azt érzem, megrekedtem nagyon érzelmileg, és nem tudom, hova tovább. Szeretném, ha Isten meghallgatna engem, és segítene nekem. Nem akarok úgy élni, hogy harag van bennem, meg ekkora káosz.
A megbocsátás és a kapcsolat megszakítása nem zárja ki egymást. Meg tudsz bocsátani, de attól még nem kell a kapcsolatban maradnod, ha bántanak. A megbocsátás mindig egyoldalú, a kapcsolat újraépítéséhez a vétkes fél megtérése is szükséges a Biblia szerint. Amíg a vétkes megtérése nem történik meg, jogod van határokat szabni a kapcsolatban, korlátozni a kapcsolatot a saját védelmed vagy szeretteid védelme érdekében, ha így látod jónak. De megbocsátani meg tudsz egyoldalúan, akkor is, ha nem is kérnek bocsánatot.
Hadd ajánljak ehhez egy éppen ma elhangozott, nagyon jó tanítást egy külföldi keresztény hölgytől, aki sokkal jobban elmondja a lényeget, mint én tenném. A tanítás 2:17 percnél kezdődik:
üdv, a javuló Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!