Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha megszakítom a kapcsolatot...

Ha megszakítom a kapcsolatot az anyámmal és a testvéremmel, Isten nem fog nekem megbocsátani?

Figyelt kérdés

Annyi rossz dolgot tettek ellenem, és annyi fájdalmat okoztak nekem, hogy már rájuk sem bírok nézni. Fél éve nem beszélek velük. Egyszerűen nem csak arról van szó, hogy nem tudok nekik megbocsátani, hanem egyszerűen rosszul vagyok tőlük, ha belegondolok, hogy hogy tudtak olyan gyomorforgatóan bánni velem egész életemben eddig, ahogy azt megengedték maguknak.

Soha senki iránt nem szoktam így érezni, próbáltam az ő helyzetükbe is beleélni magam, próbáltam azt is mondogatni magamnak, hogy azért tettek olyan dolgokat, amikkel nekem ártanak, mert gyengék voltak, stb, de egyszerűen ennél tovább nem tudok menni. Megbocsátani csak magam miatt akarnék, hogy én ne hordozzak magamban ilyen érzéseket, de képtelen vagyok rá. Én így egyáltalán nem vagyok egyébként boldog, de ha nyugodt életet akarok magamnak, és nem akarom tovább hagyni, hogy bántsanak, megalázzanak, stb, akkor csak ez az egyetlen megoldás.

Sokszor álmodom anyukámmal, aki részben tehet is erről az egészről, de egy nagyon kis részben nem. Nagyon fáj nekem, hogy így döntöttem, de sajnos tudom, hogy ha újra beszélnék velük, akkor sem értenének, akkor sem kérnének bocsántatot, sem semmi, csak mindenért engem okolnának, és folytatódna a teljes h.lyének nézésem...

Voltam már pszichológusnál, aki szerint nincs velem "probléma", és ő is a kapcsolat megszakítást látja megoldásnak, beszéltem több nálam idősebb emberrel, olyannal is, aki hasonlóan tett, volt, aki bánta, volt, aki nem. Pap segítségért is kértem írásban, de nem válaszolt. :(

Nem akarom magam tovább emészteni, de azt érzem, megrekedtem nagyon érzelmileg, és nem tudom, hova tovább. Szeretném, ha Isten meghallgatna engem, és segítene nekem. Nem akarok úgy élni, hogy harag van bennem, meg ekkora káosz.

ma 19:24
 1/9 anonim ***** válasza:
Ha egyelőre nem bocsátasz meg, mert próbálod, de nem megy, az nem baj. De ne mondj le róluk örökre. Lazítsd a kapcsolatot annyira, amennyire még neked is elfogadható (lásd: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!, tehát önmagadat is szeresd, vedd figyelembe!), de határozd el, hogy soha többet nem akarsz kapcsolatba lépni velük a jövőben sem.
ma 19:50
 2/9 anonim ***** válasza:
NE határozd el! A lényeg kimaradt... :)
ma 19:51
 3/9 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy ismerem őket, és nagyon undorítóan viselkednek, főleg az ember háta mögött. Ha én egyszer csak fognám magam, és felvenném a kapcsolatot, akkor az lenne, hogy egymás közt kibeszélnék, hogy "na, hát ez is előkerült", stb, meg nekem szegeznék, hogy én mit képzelek magamról, stb. Ezekből az emberekből a szeretet legkisebb szikrája is hiányzik... :(
ma 20:02
 4/9 anonim ***** válasza:
Hát akkor ne keresd őket egyelőre.
ma 20:22
 5/9 anonim ***** válasza:
Foglalkozz mással, éld a saját életedet. De azért majd ha ők keresnek meg téged, vagy ha később úgy érzed, hogy most már azért jó lenne megint legalább dumálni velük, akkor ne tartson vissza egy olyan elhatározás, hogy "megszakítottam velük a kapcsolatot". Fogd fel úgy, hogy ez most egy olyan szakasza az életeteknek, amikor nem egymással van dolgotok, hanem neked is másokkal meg nekik is másokkal. De azért mégiscsak a családod...
ma 20:24
 6/9 anonim ***** válasza:
"Ha valaki hozzám jön, és meg nem gyűlöli apját és anyját, feleségét és gyermekeit, fiútestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a saját lelkét is, nem lehet a tanítványom." (Lukács 14:26)
ma 21:22
 7/9 anonim ***** válasza:
Ez az idézet nem arról szól, amiről a kérdés.
ma 21:57
 8/9 anonim ***** válasza:

A megbocsátás és a kapcsolat megszakítása nem zárja ki egymást. Meg tudsz bocsátani, de attól még nem kell a kapcsolatban maradnod, ha bántanak. A megbocsátás mindig egyoldalú, a kapcsolat újraépítéséhez a vétkes fél megtérése is szükséges a Biblia szerint. Amíg a vétkes megtérése nem történik meg, jogod van határokat szabni a kapcsolatban, korlátozni a kapcsolatot a saját védelmed vagy szeretteid védelme érdekében, ha így látod jónak. De megbocsátani meg tudsz egyoldalúan, akkor is, ha nem is kérnek bocsánatot.

Hadd ajánljak ehhez egy éppen ma elhangozott, nagyon jó tanítást egy külföldi keresztény hölgytől, aki sokkal jobban elmondja a lényeget, mint én tenném. A tanítás 2:17 percnél kezdődik:

[link]

üdv, a javuló Stefán

ma 22:00
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
ma 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!