Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tudod e,hogy mit jelent a...

Tudod e,hogy mit jelent a sokat hallott mém a Dux mea lux?Mert én igen,és ha teheted írd meg e szó jelentését.

Figyelt kérdés

#latin #mém #DuxMeaLux
nov. 19. 02:54
 1/7 anonim válasza:
72%
Ügyes gyerek vagy Marcika
nov. 19. 05:03
 2/7 IstenGyermeke1 ***** válasza:
90%

Tudom. A Szent Benedek medál két részimádságának a latint nem értő ember által való félrehallása.

Az eredeti részimádság két részlete: “Crux sacra sit mihi lux.” és “Non draco sit mihi dux.”

Magyarul: “A szent kereszt legyen fényem” és “Ne a sárkány legyen vezérem”

A teljes a medál hátoldalának a szegélyén lévő imádság egy régi magyar verziója így hangzik: “A szent kereszt legyen fényem, ne az ördög a vezérem! Gonosz szellem hordd el magad, ne tukmáld rám hívságodat! Elém ne tedd étked, magad idd meg mérged!”

Ezt mémként nem láttam, és mélységesen elszomorít, hogy a tudatlan ember egy ördögűző imádságból viccet csinál.

nov. 19. 07:02
 3/7 anonim ***** válasza:
10%
Babonákat kicsúfolni érthetö dolog
nov. 19. 08:19
 4/7 IstenGyermeke1 ***** válasza:
34%

Rosszul írtam. Utánanéztem, s azt látom, hogy Mussolinivel kapcsolatos mémről van szó.

Bár a vicc részét nem nagyon értem.

nov. 19. 16:33
 5/7 anonim ***** válasza:

Ez inkább történelmi vagy politikai kategória. Vallásnak ehhez nincs sok köze. Hacsak nem tekintjük egyfajta már-már vallási jellegű fanatizmusnak a diktatúrákban a diktátorokat övező rajongást, kultuszt.

Az olasz fasizmusnak volt ez egy szlogene.

A dux azt jelenti vezető. Eredetileg a Római Birodalom katonai vezéreit hívták így. De később úgy tudom innen jön az angol duke szó is. Meg persze az olasz duce, ami nagybetűvel (Duce) az olasz fasizmus idején Mussolini megnevezése volt.

A lux azt jelenti, hogy fény, világosság.

Magyarán: a Duce (vagyis Mussolini) az én világosságom.

nov. 19. 21:29
 6/7 A kérdező kommentje:
Hékás,én is tudom ezen latin szó eredetét.Mivel nagyon megtetszett ez a szó,elneveztem az egyik játékost a multiplayer Ninja.io-ban DuxMeaLux-nak.Mondhatni nagy siker volt ez nekem,ebből a "tiszteletbeli mém".Nem akarok rosszat.Mint mondtam tudom mit jelent,de 2/5 szépen elmagyarázta.
nov. 20. 02:39
 7/7 A kérdező kommentje:
Akarom mondani 2/6,de ezután már 2/7!🤣🤣
nov. 20. 02:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!