Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a jelentése a tíz szűz...

Mi a jelentése a tíz szűz példázatának a Bibliában?

Figyelt kérdés

Örök életről vagy kárhozatról szól? Esetleg valami másról? Miről?

Sohasem értettem ennek a példázatnak a jelentését, mivel:

-mindegyik szűznek volt lámpása - kaptak Jézus életéből, hiszen Ő a világ világossága

-mindegyik szűznek volt olaja - az olaj általában a Szentlelket jelenti

-mindegyik szűz volt - vagyis tiszta/megtisztított

-mindegyik elaludt - ez mit jelent?, mert nem azt, hogy vétkeztek, mert akkor már nem lettek volna szűzek

-mindegyiknek égett a lámpása - ti vagytok a világ világossága

A különbség tehát abban volt, hogy az okosoknak volt tartalék olaja.

Mit jelent a ebben az esetben a menyegző? Miért este volt a menyegző?

Hogyan függenek össze ezzel a példázattal a köv. igék:

"aki elkezdte bennetek a jó dolgot, be is végzi a Krisztus Jézus napjára" - a bolond szüzeknél miért nem végezte be?

"ismeri az Úr az övéit." Itt miért nem ismerte őket, ha volt olajuk (Szentlélekbe merítettek voltak)?

2022. jún. 26. 07:46
 1/4 anonim ***** válasza:

Bevallom korábban ezt nem ismertem, most elolvastam (Máté 25. fejezet.).

Számomra ez azt jelenti, hogy nem elég tudni hogy kell szépen élni (Jézus által átadott tanítások) és majd ráérek "később" eszerint élni, mert most még fiatal vagyok, majd később, öreg koromban "utolérem" magam....mert nem tudod mennyi időd van, lehet csak egy pillanatod, de lehet 90 éved is még hátra.

Csak ez a pillanat létezik, itt és most kell rendelkezned minden erénnyel, ami a "bebocsátáshoz" szükséges.

Nem vagyok keresztény, de a jézusi utat, a tanításait hiteles útnak ismerem el, és biztatatok mindenkit a követésére, és Jézusban való hitre.

Adonai 🙏

2022. jún. 26. 09:35
 2/4 anonim ***** válasza:
#1 ön elemebetegnek tetszik lenni?
2022. jún. 26. 19:49
 3/4 anonim ***** válasza:

Ennyire mellé ment az értelmezésem?!? 😀

Bevallom nem vagyok elmebeteg 😊

2022. jún. 26. 19:51
 4/4 anonim ***** válasza:

Szia!

"Örök életről vagy kárhozatról szól? Esetleg valami másról? Miről?"

Máté 24-25 végig az utolsó időkről és az ítéletről szól. Vedd végig egyébként Jézus példázatait, kevés kivétellel szinte mindegyik az üdvösségről szól!

"Sohasem értettem ennek a példázatnak a jelentését, mivel:

-mindegyik szűznek volt lámpása - kaptak Jézus életéből, hiszen Ő a világ világossága"

A lámpás mint jelkép több helyen is megjelenik a Bibliában. A Jelenések könyve a hét gyülekezetnek szóló üzenettel kezdődik. Egyesek szerint ez 7 korszakokat jelképez, de inkább igaz, hogy ez 7 különböző hívőről szól. Mind a 7-nek van gyertyatartója, de csak 2 az, aki ellen Jézusnak nincs semmi panasza, a többiek gyertyatartója, ha meg nem térnek, ki lesz mozdítva a helyéről. Érdekes, hogy a 2 gyertyatartó (illetve 2 olajfa) később a 2 prófétaként megjelenik. Ez az egyházról, a valódi hívőkről szól. A 10 szűz példázata az Urukat váró hívőkhöz szóló üzenet.

"-mindegyik szűznek volt olaja - az olaj általában a Szentlelket jelenti"

Igen, valóban azt jelenti. De nézzük mondjuk a tékozló fiú példázatát. Mit mondott róla az atyja, mikor hazatért? Ez az én fiam meghalt, és feltámadott... A fent említett egyik gyülekezetről (hívők egy csoportjáról) ezt mondta Jézus: az a neved, hogy élsz, és halott vagy. Az, hogy valaki ismeri az igazságot, még semmire sem garancia. Nem csak a kapu szoros, amin be kell mennünk, az út is keskeny, amin járnunk kell. A Szentlélekről Jézus azt mondta, hogy eszünkbe juttatja majd mindazokat, amiket Ő parancsolt. Ez fontos dolog, és fontos, hogy hallgassunk rá.

"-mindegyik szűz volt - vagyis tiszta/megtisztított"

Ha egy ház megtisztul, de üres marad (elfogy az olaj), meg fogja más tölteni azt.

"-mindegyik elaludt - ez mit jelent?, mert nem azt, hogy vétkeztek, mert akkor már nem lettek volna szűzek"

Akár a halált is jelentheti, és az első feltámadást. Vagy utalhat arra, amit Jézus mondott, hogy addig munkálkodjunk, amíg világosságunk van, mert eljön az idő, amikor senki se munkálkodhatik. De nem ez a példázat fő üzenete, hanem az, hogy késznek kell lennünk mindig. Az alvás a lehető legváratlanabb időpont, amikor Jézus visszajöhet, vagy meghalhatunk. Ha ekkor történik, akkor nincs lehetőség a készülődésre. Vagy felkészültünk előre, vagy ilyenkor már késő.

"-mindegyiknek égett a lámpása - ti vagytok a világ világossága"

"A különbség tehát abban volt, hogy az okosoknak volt tartalék olaja."

Honnan volt az okosok olaja? A bolondok az árusokhoz mentek az olajért, de az kevésnek bizonyult. Kik az árusok, akik pénzért adják az olajat? Költői kérdés. Az okosoknak volt saját olajuk. Miből lesz az olaj? Az olajfa terméséből. Kik az olajfa, és hol van az olajfa? Csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy Jézus az Olajfák hegyén mondta el ezt a példázatát. Az Olajfák hegyén vitetett fel a mennybe, és ide fog visszatérni.

"Mit jelent a ebben az esetben a menyegző?"

Az Úrral való találkozást. Lásd a királyi menyegzőről, a nagy vacsoráról szóló példázatot.

Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.

"Miért este volt a menyegző?"

Elég nagy (szellemi) sötétség lesz a földön.

"Hogyan függenek össze ezzel a példázattal a köv. igék:

"aki elkezdte bennetek a jó dolgot, be is végzi a Krisztus Jézus napjára" - a bolond szüzeknél miért nem végezte be?"

Ne akarj Pálnak egy fél mondatába belemagyarázni olyat, ami nincs ott. Ugyanebben a levelében ezt is írta:

...félelemmel és rettegéssel vigyétek véghez a ti idvességteket; Mert Isten az, a ki munkálja bennetek mind az akarást, mind a munkálást jó kedvéből. Mindeneket zúgolódások és versengések nélkül cselekedjetek; Hogy legyetek feddhetetlenek és tiszták, Istennek szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, kik között fényletek, mint csillagok e világon.

""ismeri az Úr az övéit." Itt miért nem ismerte őket, ha volt olajuk (Szentlélekbe merítettek voltak)?"

Lemaradt a mondat vége: "álljon el a hamisságtól mindenki, aki Krisztus nevét vallja". Ez a kettő együtt az erős fundamentum és pecsét, amiről Pál írt (a szintén lemaradt mondat elején).

2022. júl. 5. 22:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!