Miért van szüksége az emberi elmének istenképre?
Az, hogy kell egy képzeletbeli barát, nem egy kielégítő válasz.
A kisgyerekkori képzeletbeli barátnak is funkciója van a gyermek fejlődésében. Okkal jelenik meg a legtöbbeknél azonos életkorban. Az istenkép felnőttként erősebb lehet, mint gyerekként, és szerintem a funkciója is teljesen más. Azt gondolom, hogy az istenkép semmiképp sem ugyanaz, mint egy képzeletbeli barát.
De azt nem tudom megtippelni sem, hogy mire használja az agyunk? Az emberiség teljes történelmét átszövik a vallások. Talán két évszázada (javítsatok ki) létezhetnek ateisták. Én istenkép nélkül nőttem fel, de a világ összességét tekintve ma sem ez az általános.
Felpontoztam minden választ, ami bármilyen oldalról megközelítette a kérdést. Le nem pontoztam senkit, azt se aki értetlenkedni jött, meg azt se akit én értettem meg kevésbé. Ti se pontozzátok egymást a sárga földig, rossz nézni ezt a sok piros kört. Nem azért tettem fel a kérdést, hogy elrontsam vele mindenki százalékát. Ez csak egy elmélkedés.
Természetesen az emberi elme nem az embertől független entitás, de nagyon sok funkcióját látja el úgy, hogy nem tudjuk akarattal befolyásolni. Nem csak a testünk irányítására gondolok, hanem a tudat alattinkban lezajló folyamatokra is, amik mind azért alakultak ki, hogy a fejlődésünket vagy a mindennapjainkat szolgálják. Az istenkép kialakulása mögött is ilyen folyamatokat sejtek, így született a kérdés. Remélem ennyi magyarázat elég hozzá.
A kerdesed azt feltetelezi, hogy nincs Isten, hanem az emberi elme kitalalja maganak, es aztan valamire hasznalja.
Ez nem biztos, hogy igy van. Nem bizonyitott es nem cafolt Isten (vagy mas kozmikus intelligencia, amit mi mondjuk Istennek nevezunk) lete.
A termeszettudomany tobb fajtaja kutatja ezt a temat, mondjuk neurologia, de ezt nem egyszeru. A termeszettudomany pl. csak nagyon konkret, leszukitett kerdesekre kereshet valaszt. Masreszt egy kutato nem indulhat ki sem abbol, hogy van Isten, sem abbol, hogy nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!