Miért van szüksége az emberi elmének istenképre?
Az, hogy kell egy képzeletbeli barát, nem egy kielégítő válasz.
A kisgyerekkori képzeletbeli barátnak is funkciója van a gyermek fejlődésében. Okkal jelenik meg a legtöbbeknél azonos életkorban. Az istenkép felnőttként erősebb lehet, mint gyerekként, és szerintem a funkciója is teljesen más. Azt gondolom, hogy az istenkép semmiképp sem ugyanaz, mint egy képzeletbeli barát.
De azt nem tudom megtippelni sem, hogy mire használja az agyunk? Az emberiség teljes történelmét átszövik a vallások. Talán két évszázada (javítsatok ki) létezhetnek ateisták. Én istenkép nélkül nőttem fel, de a világ összességét tekintve ma sem ez az általános.
Szia
Az, hogy az emberben van egy veleszületett vágy arra, hogy ne pusztán fizikai dolgokkal foglalkozzon, nem lepi meg a Biblia olvasóit. A Mózes első könyvének első fejezeteiből kiderül, hogy miután Isten megteremtette Ádámot és Évát, rendszeresen beszélt velük, és lehetővé tette, hogy kapcsolatot ápoljanak vele, ahogy erről pl. a 1Mózes 3:8–10 is ír. Isten nem úgy alkotta meg az embereket, hogy tőle függetlenül éljenek: igénylik, hogy kommunikáljanak az Alkotójukkal. A Biblia gyakran utal erre a szükségletre.
Jézus például ezt mondta: „Boldogok, akik tudatában vannak szellemi szükségletüknek” (Máté 5:3). Szavai azt mutatják, hogy ha szeretnénk boldog és megelégedett életet élni, létfontosságú, hogy törődjünk ezzel a belénk plántált szükséglettel. Hogyan tehetjük ezt meg? Jézus választ adott erre, amikor ezt mondta: „Ne csak kenyérrel éljen az ember, hanem minden kijelentéssel, amely Jehova szájából származik” (Máté 4:4). De miért kell ismernünk Istennek a Bibliában feljegyzett kijelentéseit – azaz a gondolatait és a tanácsait –, ha szeretnénk boldog és értelmes életet élni?
Erre legalább három érvet tudok írni, de nem ez volt a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!