Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ezt jól gondolom?

Ezt jól gondolom?

Figyelt kérdés
Nagyon sokat gondolkozom azon, hogy szerzetes legyek e és az, ami vonz benne, hogy az az elképzelésem van róla, meg úgy tudom, hogy ott mindenki teljesen el van vonulva a világtól, maximum vásárolni járnak ki és egész nap imádkoznak, elmélkdnek Istenről. Valamint Gyászolják a világot. Meg mondjuk kertészkednek, miséket tartanak, gyóntatnak, főznek meg ilyenek... Jól gondolom e tehát és ezek alapján nekem lenne e való a szerzetesi élet?

okt. 29. 15:05
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
76%
Ki kell próbálni. Keress fel egy közösséget és beszéld meg az elöljáróval, hogy mik a feltételek, mi a menete, van-e valami lehetőség egy próbaidőszakra a novíciátus előtt, ilyesmik. Mi nem ismerünk téged, honnan tudnánk, hogy való-e neked? Azon kívül van többféle rend, más-más életmóddal, vannak akik gimnáziumban tanítanak, kórházban dolgoznak, stb. Olyan is van, ahol teljes elvonulás van, szinte semmilyen kapcsolat a külvilággal. Ez a te döntésed kell legyen, innen senki nem tudja megmondani, hogy bencés, ciszterci, jezsuita vagy ferences legyél, mert az a tuti (biztos van más is, ezek jutottak hirtelen az eszembe).
okt. 29. 15:51
 2/31 anonim ***** válasza:
12%

A szerzetesség senkinek sem való. Jézus mindenkit arra hívott, hogy őt kövesse, és ő nem vonult el a világtól. Ő nagyon is aktív és kezdeményező volt, kereste az embereket és lehetőségeket a kapcsolatokra, és nyíltan hirdette Isten Országát mindenfelé, amerre járt.

Tehát ez a bezárkózás és elzárkózés, ez nem jó senkinek sem, és ha erre a túlzott introvertásltságra vagy hajlamos, akkor nem az a megoldás, hogy keresel ezt a személyiségjegyedet kiszolgáló helyet, hanem, hogy megtanulod Jézustól, hogy hogyan legyél kifelé fordulóbb. Valaki ezt így fogalmazta meg, hogy "a befelé fordulás nem segít nekünk, hogy jobb emberré váljunk, és ez részben igaz is, bár szüksége van mindenkinek magányosan töltött időre, bizonyos kritikus időszakokban akár több napra is (Jézus is egyedül volt 40 napig a pusztában, amikor felkészült a missziójára), de rossz, ha egész életre való célként tűzi ki ezt az ember.

Arra kell törekednünk, hogy a gondolkodásmódunkat és életvitelünk értékrendéjét ahhoz igazítsuk, amilyen Jézusé volt, ő pedig nem elvonult a világtól, hanem megváltoztatta a világot, ehhez szükséges volt, hogy nagyon sokat legyen különféle emberek társaságában.

Én komolyan aggódom az üdvösséged iránt is, ha szerzetesrendbe azért akarsz menni, hogy elbújj, és elkerüld a világgal való összeütközést. Ezt írja a Biblia a Zsid 13:12-13-ban: "Ezért Jézus is a kapun kívül szenvedett, hogy megszentelje a népet tulajdon vére által. Menjünk ki tehát őhozzá a táboron kívülre, az ő gyalázatát hordozva." Ez egy parancsolat Istentől, hogy ne bújjunk el a világ támadásai elől, hanem szenvedjünk együtt Jézussal a világ üdvösségégért. Egy másik helyen, 1Pét 4:13-14-ben ez van írva: "Sőt, amennyire részesültök Krisztus szenvedésében, annyira örüljetek, hogy az ő dicsőségének megjelenésekor is ujjongva örülhessetek. Boldogok vagytok, ha gyaláznak titeket Krisztus nevéért, mert a dicsőség Lelke, Isten Lelke megnyugszik rajtatok." Tehát ez az elbújás, és elkülönülés a világtól dicstelen véghez fog vezetni. Nem jó. Remélem, úgy veszed, amit írtam, aminek szántam, hogy szeretettel figyelmeztesselek. Keress egy olyan keresztény közösséget, ahol nem kell egyedül küzdened, hanem ahol testvérekkel együtt, egymással vállvetve küzdötök az evangélium hitéért.

üdv, a javuló Stefán

okt. 29. 18:35
 3/31 anonim ***** válasza:
70%

Egyrészt rosszul gondolod, mert a szerzetesek többsége egyáltalán nem ilyen rendben van. Hanem olyanban, ahol az általános szerzetei lét mellett fő hivatás a tanítás, betegápolás, pasztorálás, misszió, szegénygondozás, stb... Másrészt ha érzel magadban olyan erős elhívást, hogy te vállalni tudod a krisztuskövetés legtökéletesebb módját, a szerzetesi életet, akkor csak bátorítani tudlak. Mit is mondott Jézus?

"Aki nevemért elhagyja otthonát, testvéreit, nővéreit, apját, anyját, feleségét, gyermekeit vagy a földjét, százannyit kap, s az örök élet lesz az öröksége."

A szerzetesek pont ezt teszik.

Persze biztos lesznek olyan gonosz szívű emberek, akik akár vallásos szövegek mögé bújva suttogják füledbe a sátán szavait, de rájuk ne hallgass.

Egyébként örökfogadalmat nem engednek egyhamar tenni, tehát lehet valaki csak néhány évig is szerzetes. Ez idő alatt az ember megtudhatja, hogy Isten valóban erre hívta őt, vagy csak emberi bugalomból fakadó hirtelen fellángolás volt.

A világot nem gyászolják, ezt nem tudom honnan szedted.

okt. 29. 18:47
 4/31 A kérdező kommentje:
2 Jézusnak valóban az igehírdetés volt a fő feladata, de az emberekkel ő neki se volt igazán szerencséje. Gondoljunk csak bele abba, hogy az ő korában ő neki csak 1 szektája volt igazából. És a végső megpróbáltatásnál is láttuk, hogy volt, aki el is árulta, volt aki megtagadta és igazából senki nem tartott ki mellette. És tényleg teljesen magányos próféták is voltak lásd Illést például. És többször ott van a Szentírásba, hogy ne a világ dolgaival foglalkozzunk, hanem az örökkévalóval. Tehát én azt mondom, amit a 3as is, hogy szerintem akiben az megvan, hogy ezt bevallalja az egy különleges, elhívott ember.
okt. 29. 20:51
 5/31 A kérdező kommentje:
3 Úgy értettem, hogy síránkoznak azon, hogy mivé is lett a világ.
okt. 29. 20:53
 6/31 anonim ***** válasza:

Nem tesznek ilyet sem.

okt. 29. 20:57
 7/31 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen rosszul gondolod. :)

Ha itt érdeklődsz, az azt mutatja, hogy nem is élsz vallásosan... Akkor meg hogy lehetnél szerzetes? :)

okt. 29. 21:22
 8/31 anonim ***** válasza:
100%
okt. 29. 21:23
 9/31 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező

Sajnos nem jól gondolod.

(János 15:20) 20 Tartsátok észben, amit mondtam nektek: a rabszolga nem nagyobb az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én szavaimat megfogadták, a ti szavaitokat is megfogadják majd.

A Biblia Isten szava, és ami abban van írva azt kell figyelembe venni.

Ellenben felülírnánk Isten akaratát, Jézus szavait semmisnek nyilvánítanánk, és egyéni akcióba kezdenénk.

A hitehagyásnak pont ez volt a melegágya, ereje. Félre tenni Isten szavát, Jézus parancsait, és azt tenni, amit személyesen egyénileg gondolunk, szelektálni a feladatok közül, és hatalomra jutni a világban, hogy "ne piszkáljanak" bennünket.

Kérlek figyeld meg Jézus szavait:

(Máté 28:19, 20) 19 Menjetek hát, és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket, kereszteljétek meg őket az Atyának, a Fiúnak és a szent szellemnek a nevében, 20 és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek. Én pedig veletek leszek mindennap a világrendszer befejezéséig.”

A Bibliában Jézus a világ rendszer befejezéséig ígérte, hogy támogatja azt a feladatot, amit parancsba adott a követőinek, tanítványainak. Tehát Nem mondta, hogy ha nem sokan fognak meghallgatni, akkor hagyjátok abba ezt a a feladatot. Egyébként pedig soha nem is állította, hogy "világmegtérés" lesz, nagyon kevesen fognak megmenekülni.

Vajon hogyan lehet egy világméretű munkát maradéktalanul elvégezni ha úgy döntünk, hogy semmi értelme.

Ha szeretjük Istent, akkor megtartjuk a parancsait.

A következő Biblia versek határozottan rávilágítanak ennek a munkának a fontosságára.

(1Korintusz 9:16) 16 Ha pedig hirdetem a jó hírt, az nem ok arra, hogy dicsekedjem, mert ez a kötelességem. Igen, jaj nekem, ha nem hirdetem a jó hírt!

(1Korintusz 11:1) 11 Kövessétek a példámat, mint ahogy én is követem Krisztusét.

(1Korintusz 9:23) 23 De mindent a jó hírért teszek, hogy megoszthassam másokkal.

Hogy a világ mivé lett annak oka van, nincs miért beburkolózva siránkozni.

Isten mindenkit tájékoztat arról, hogy mi történik, azért, hogy ne ijedjenek meg, és tartsanak ki.

Jézus elküldött bennünket a "farkasok" közé, itt kell helyt állnunk.

Az első keresztények nem elbujdostak, hanem nyíltan és bátran képviselték Isten érdekeit, és meg kellett tanítaniuk másoknak, hogyan éljenek a Sátán uralta világban, Isten alapelveivel összhangban.

Ezért nem is alapítottak szerzetes rendeket, meg zárdákat.

Így ebben a helyzetben kell a hűséget bizonyítani.

okt. 29. 21:42
 10/31 anonim ***** válasza:
60%

"A Biblia Isten szava, és ami abban van írva azt kell figyelembe venni."

Akkor az őrtorony vallása, amit itt te képviselsz, miért nem veszi figyelembe?

okt. 29. 21:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!