Bűnt követtem el, ha kifejtettem Isten legszentebb nevét?
Nagyon megbántam... Szükséges volt, mert egy bibliai szöveget olvastam úgy, hogy benne az istennevek eredetiben voltak.
Tudom, hogy a babiloni fogság előtt kimondták simán, de nekem mégis bűntudatom van. Mit tehetek? Nemrég gyóntam...
Egyes rabbiktól azt hallottam, hogy ez csak sejtés, nem tudjuk biztosan, hogy hogy hangzott, így nem bűn. Keresztény filozófusok és pap szerint nem bűn, mert Isten közelebb kerül, hozzánk, ha kimondjuk a nevét.
De mégis bűntudatom és lelkiismeret-furdalásom van... Nagyon erősen... Elsírnám magam...
"Keresztény filozófusok és pap szerint nem bűn"
Akkor miért gondolod, hogy bűn, ha a papok és keresztény teológusok szerint se az?
Bár kicsit kamu szagú a kérdés. (Nem kicsit.)
Nem követtél el bűnt.
Jézus megismertette az emberekkel Isten nevét, és annak jelentését, ezért használta is. Sőt imádkozni tanította a követőit Isten nevének megszenteléséért, tisztázásáért.
Az Izraeliták egy idő után, babonás félelemből kezdték el elhagyni Isten nevének használatát. Félre értették azt a törvényt, hogy Isten nevét hiába ne vegyék a szájukra.
Vagy is szentségtelen, és illetlen dolgokkal ne említsék együtt.
Káromkodást a Biblia becsmérlő, ocsmány beszédnek nevezi.
(Kolosszé 3:7, 8) . . .. 8 Most azonban hagyjatok fel az indulattal, haraggal, gonoszsággal, becsmérlő beszéddel, és ne hagyja el a szátokat ocsmány beszéd.
(Efézus 4:31) 31 Szabaduljatok meg minden rosszindulatú keserűségtől, haragtól, indulattól, ordítozástól, becsmérlő beszédtől, és mindentől, ami ártalmas.
Ha szabadjára engednénk a ’rosszindulatú keserűséget, haragot és indulatot’, akkor bánatot okoznánk Isten szellemének.
Ha fokról fokra figyelmen kívül hagyjuk a Biblia tanácsait, helytelen jellemvonások alakulhatnak ki bennünk, és ez odavezethet, hogy bűnt követünk el a szellem ellen.
Aki pedig a szellem ellen vétkezik, annak nincs megbocsátás.
Ha bűn lenne kifejteni akkor Isten miért íratta volna le?
Egyszerűbb lett volna kihagyni a bibliából és akkor nincs kísértés sem.
Amúgy szerintem is kamu a kérdés 😇
Primo, szeretném tisztázni, hogy a “hiába ne vedd” nem egyenlő avval, hogy sose mondd ki.
Secundo, látok itt egy kis ellentmondást. Olyan héber szöveget, amiben a JAHVE helyes pontozással van leírva.
A fogság után terjedt el a pontozás használata a héber nyelvben. És amikor az Úr nevét akarták pontozni, azt gondolták, hogy valaki biztos ki fogja olvasni, evvel szerintük vétkezik. Ezért többségében a JHVH-t az ADONAI ( = Úr) szó magánhangzóival pontozták, ebből lett a Jahova(h), amiből a Jehova (ugye jod alá alapesetben nem kerülhetne hatapf patach, mert nem torokhang). Egyes helyzetekben az ELOHIM (= Isten) magánhangzóit használták (ott sem szabályos a hatapf segol pont).
Szóval így biztos nem mondtad ki az Úr nevét, de ha így is tettél volna, az sem bűn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!