El kell mondanom anyámnak, mit gyóntam?
Azt mondja, sokáig voltam benn a gyóntatószékben, és az elégtétel is sokáig tartott. Most tudni akarja, miért volt, és nem hagy békén.
Hiába emlegetem a gyónási titkot, azt mondja, hogy az a pap dolga, és a tízparancsolatban benne van a szülők tisztelete.
Most ott tart, hogy nem mehetek el a haveromhoz.
16f
Lukács 14:26
Ami közted és Isten között történik, az csak rád tartozik. Anyád talán beszámolt neked minden bűnéről? Aligha hiszem.
De ez a szembenállás teljesen normális:
Jézus ezt mondja:
"Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége." (Máté 10:34-36)
Egyébként nekünk is elmondhatod.
Amúgy is anonim a kérdés.
Senkinek se mondja el, rá, Istenre és a gyóntatóra tartozik.
Dehogy kell elmondani..
Amúgy meg, hogy ki meddig van bent az nem a bűnök számától vagy nagyságától függ, hanem egy csomó mindenen. Pl. van olyan gyóntató, aki sokat beszél, van aki nem.
NEM!
Önálló szuverén egyéniség vagy, jogod van titkaidra!
(Igaz, erre nem ebben a stílusban kéne felhomályosítani...😉 )
Hová vezették a titkok az emberiséget?
Gyalázat, hogy titkok létezhetnek. Csak Istennek lehetnek titkai.
Mit mond erről a Jézus?
"Mert nincs elrejtve semmi, amire fény ne derülne, és nincs titok, amely nyilvánosságra ne jutna." (Márk 4:22)
De azért lehet próbálkozni a titkolózással, de olyan az, mint a terhesség. Egyre inkább növekedni fog, mígnem teljesen tagadhatatlan. Akkor pedig jön a nyilvánvaló kérdés: Kitől származik a titok?
A pap nem Isten. A bűnt pedig nem lehet helyretenni miatyánkokkal és üdvözlégyekkel. A jóvátétel nem ez. Az cselekvés:
"Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy embertársadnak valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki embertársaddal, aztán térj vissza és ajánld fel ajándékodat." (Máté 5: 23-24)
De anyádnak megmondhatod, hogy a te vétkeid csak rád tartoznak, ahogyan anyád vétkei is csak anyára tartoznak. Senki sem felelhet más lelkéért csak egy, a Krisztus. De ahhoz nincs szükség papra, mert már megtörtént.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!