Áldozás előtt gyónás. Szükséges egy papnak meggyónni vagy elég mise előtt Istennek meggyónnom ?
Nem rég kezdtem templomba járni, majdnem 9 év kihagyás után. Ezért sok minden kiesett. Próbáltam utána olvasni, de ezt a két álláspontot sokan vitatják. Szóval mielőtt áldoznék gyónnom kell, viszont szükséges a papnak meggyónni a bűneim vagy jobb mise előtt, imádság közben Istennek meggyónnom buneim?
Bocsánat ha túl nagy butaság amit kérdeztem, de köszönöm, ha valaki elmagyarázza:)
1Korintus11,27
Azért aki méltatlanul eszi e kenyeret vagy issza az Úrnak poharát, vétkezik az Úr teste és vére ellen.
Próbálja meg azért az ember magát, és úgy egyék abból a kenyérből, és úgy igyék abból a pohárból,
Mert aki méltatlanul eszik és iszik, ítéletet eszik és iszik magának, mivelhogy nem becsüli meg az Úrnak testét.
1.-2. köszönöm szépen:)
3.- Ismerem a Bibliát, természetesen tisztában vagyok vele. Habár tényleg sokáig hanyagoltam a hitem és megtagadtam magamtól Istent, de újra rám talált, és mostmár komolyan gyakorlom a hitem. Próbálok fejlődni.:) Természetesen, nem akarok méltatlanul áldozni. Viszont szívből bánom a bűneimet, főleg, hogy megtagadtam Istent, és szeretném minél előbb meggyónni őket, akkor is, ha ezzel továbbra is méltatlan maradok.
A gyónás, a mise és a templom nem krisztusi. Nem is bibliai.
Isten elítéli.
Nem tudom, hol vitatkoztak ezen. Az Anyaszentegyház tanítása itt elég egyértelmű. (A lényeget leírom, ha valakit érdekel, hozok szentírási igéket is, de ezt előttem sokan megtették, helyesen).
Ha a legszentebb Eucharisztiát akarod magadhoz venni, gondold végig, nyomja-e halálos bűn a lelked. Ha igen, ne menj áldozni azon alkalommal. Szentségek méltatlan vétele = szentségtörés.
A halálos bűnök — normál esetben — csak a szentgyónásban nyernek bocsánatot. Tehát ilyen esetben menj el gyónni.
A bocsánatos bűnöket a (tökéletes) bűnbánat eltörli. A misén a Confiteor imádság (= a bűnbánati ima) alatt ezek eltöröltetnek.
“ Ahhoz, hogy egy bûn halálos legyen három dolog együttes megléte szükséges: halálos mindaz a bûn, "melynek tárgya súlyos anyag, és teljes tudatossággal és megfontolt beleegyezéssel követik el."” (KEK 1857 [link] )
De te voltál elsőáldozó? Mert tudtommal elsőáldozásnál Krisztus testét és vérét veszed magadhoz, a többbinél csak Krisztus testét.
Tehát nem úgy működik, hogy egyszer gondolsz egyet és beállsz a sorba és az fura is, ha áldoztál már, de nem tudod ennek a menetét. Kb egy szöveget kellett gyerekkorodban betanulnod, ha voltál elsőáldozó és azt a szőveget kellett elmondanod minden gyónásnál.
A gyónásnál meg azt is mondanod kell, hogy mikor volt az előző. Ha kitalálsz egy ramdom dátumot, az szebtségtörés. Ha meg bemondod, hogy ez az első, nem tudom mit reagálnak rá, ha előtte nem egyeztettél.
Az első gyónás ugyanis felkészüléssel jár, általában hittanórákra kell járnod 1-2 évig és amikor készen állsz, akkor felkészítenek a gyónásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!