Mi a győri cirkusz háttere? Valaki ismer részleteket, hátteret mondani? Biztos hogy homlokegyenest más a leányzó fekvése mint amit a médiában látunk.
A hívek tüntetnek egy papért. Oké, ez nagyon jó dolog, legalább nem utálják a papot mint sok helyen.
Viszont érveket nem hallottam senkitől. 75 évesen felmászott a barackfára, ennyi volt a legkomolyabb érv.
Hallgat mindenki aki konkrétumot tudna mondani.
Biztos vagyok benne hogy valami sokkal komolyabb dolog van a háttérben mint amit elmondanak.
A Szombathelyről oda került "Véres" András püspök eléggé öntörvényű "kocka" ember. Nem ez az első konfliktusa egyik egyházmegyéjével sem, de politikailag jól fekszik.
Többet ne akarj róla tudni.
Ezt felkapta valamelyik média, de nem tűnik egy olyan különleges esetnek.
Nálunk is volt ilyen pár éve: egy kedvelt papot áthelyezett a püspök, aki új püspök volt az egyházmegyében és nagyon sok papot elhelyezett. A hívek írtak petíciót a püspöknek, hogy ezt a szeretett plébánost ne helyezze el, de nem volt eredménye. Ez már lassan szokás lesz, hogy népszerű pap esetén a hívek tiltakoznak.
Győrben ráadásul úgy tudom, hogy nyugdíjkort elért papról van szó, ezért indokolt a nyugdíjazás. Tehát úgyis jönne fiatalabb plébános, és ilyenkor nem feltétlen a legjobb otthagyni a nyugdíjas előző papot, mert beleszólhat.
Persze, nem vagyok győri és nem ismerem az ottani körülményeket.
Az áthelyezésnek a hívek általában nem örülnek, viszont a püspöknek az egész egyházmegye szintjén kell gondolkodnia. Veres püspök meg amúgy is az a fajta, aki beleáll a konfliktusokba, ezért többen nem szeretik. Ez a médiafelhajtás inkább a püspök személyének szólt.
Nálunk Váci Egyházmegyében szerintem ennél jóval neccesebb áthelyezést is csinált korábban még Beer püspök, csak ő egy népszerű személy, így nem volt belőle nyilvánosság.
Utódja meg még többet és több áthelyezés teljesen indokolatlan is volt...
Mármint Váci Egyházmegyében.
Úgy érzem, tán nem kéne egyértelműen elkalapálni az egyházi felső vezetést, hadd szóljak kicsit mellettük - ami konkrétan erre az esetre nem vonatkozik:
- Szinte minden katolikus egyházmegyében a "pap testvérek" ... hát nem éppen jó testvérek! Ebben a marakodó hordában igenis kell egy alfa hím, aki rendet tesz köztük, és tőle telhetően igazságot szolgáltat.
- Egy igazságos püspök úgy gondolkodik, hogy úgy tíz-húsz év alatt egyszer minden egyházközség megérdemel egy jó lelki vezetőt! Ezért aztán az ilyeneket jobbra-balra elhelyezgeti az augusztusi dispozíciók alkalmával. Hát naná, hogy konfrontálógik mind a hívekkel, mind a papsággal. Sorry, az egyházi hierarchia nem ismeri a de3mokráciát... Igaz, ami igaz, idősebb papokat általában békén hagynak, és ha kérik AKÁR Ő MAGA, AKÁR A HÍVEK, bizony nem küldi papi otthonba őket.
"Utódja meg még többet és több áthelyezés teljesen indokolatlan is volt...
Mármint Váci Egyházmegyében."
Persze, azért írtam, hogy igazából amikor a hívek petícióban kérik a plébánosuk maradását a püspöktől, az nem egy olyan kirívó és ritka dolog. Ezt a győri esetet kicsit úgy állítják be, mintha ilyen tiltakozás még soha nem lett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!