Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egy ateista tehet róla vajon,...

Egy ateista tehet róla vajon, hogy atesinta lesz? Nem valószínű. Isten ha akarná egy pillanat allat úgy hogya szabad akaratába ne nyúljon bele megváltoztatja. Jol gondolom?

Figyelt kérdés
Isten semmiség neki egy ateistát hívőre juttason de azt akarja hagyja hogy a sátán munkálkodjon majd végleg elpusztítja azt

aug. 18. 16:03
1 2 3
 21/23 Potyondi Gergely ***** válasza:
0%

Ezékiel36,26-27

És adok nektek új szívet, és új lelket adok belétek, és elveszem a kőszívet testetekből, és adok nektek hússzívet.

És az én lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolataimban járjatok, és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek.

Ezékiel36,31

És megemlékeztek a ti gonosz utaitokról és cselekedeteitekről, melyek nem voltak jók, és megutáljátok ti magatokat vétkeitek és utálatosságaitok miatt.

A Katolikus Biblia magyarázata:

Ezékiel36,16-32.

A szabadulás másik indítóoka az Úr nevének dicsősége. Ez a felelet a pogányok gúnyolódására, hogy az Úr nem tudja megvédeni a népét.

Ezékiel36,27.

Az Isten Lelke emberfölötti erőt ad az embernek (Ter 41,38; Kiv 31,3; 1Sám 16,13). A messiási idők jellegzetessége lesz a Lélek rendkívüli működése (Zak 4,6; 6,8). A Lélek mindenkinél a belső megújulást munkálja, és alkalmassá tesz a törvény megtartására. Így lesz a Lélek az Újszövetség éltető eleme (Jer 31,31).

Jeremisás24,3

És monda az Úr nekem: Mit látsz te, Jeremiás? És mondék: Fügéket. A jó fügék igen jók, de a rosszak igen rosszak, sőt rosszaságuk miatt ehetetlenek.

Jeremiás24,7

És szívet adok nekik, hogy megismerjenek engemet, hogy én vagyok az Úr, és ők én népemmé lesznek, én pedig Istenükké leszek, mert teljes szívükből megtérnek hozzám.

Jeremiás24,1-10.

A két kosár füge a nép két csoportját jelzi. A jóízű fügék a fogságba hurcoltakat, akik által, ha majd megtisztulnak, Isten biztosítani fogja népe jövőjét. A rossz fügék az otthon maradtakat jelentik.

Jeremiás31,18-19

Jól hallottam, hogy panaszolkodott Efraim: Megvertél engem és megverettetém, mint a tanulatlan tulok; téríts meg engem és megtérek, mert te vagy az Úr, az én Istenem.

Mert azután, hogy megtérítettél engem, megbántam [bűnömet], és miután megismertem magamat, combomat vertem; szégyenkezem és pirulok, mert viselem az én ifjúságomnak gyalázatát.

Jeremiás31,18-22

Efraim elismeri vétkeit, s most kéri Istentől a mégtérés kegyelmét, hogy térhessen vissza hazájába.

Az Ezékiel36,26-27 , Jeremiás24,7 és a Jeremiás31,18-19 Első ránézésre úgy tűnik, mintha Isten elvette volna a szabad akaratukat, de nem ez történt.

A Katolikus Biblia helyesen megmagyarázza: A Lélek mindenkinél a belső megújulást munkálja, és alkalmassá tesz a törvény megtartására.

Isten nem átvette az irányítást felettük, hanem az akaratukat arra terelte, hogy a törvényeit megtartsák, továbbá megvédte őket a sátán kísértéseitől.

A jó pásztor nem átveszi az irányítást a juhok felett, hanem a jó irányba tereli őket.

Például: Van egy bűnös étel, amit nagyon szerettek, és nem akartak róla lemondani. Isten gondoskodott róla, hogy egyáltalán ne vágyjanak erre a bűnös ételre.

A dohányzás nagyon káros és függőséget okoz, emiatt sokan dohányoztak mióta feltalálták, de az elrettentő képek a cigaretta dobozokon és az egézségügyi panaszok arra terelhetik az ember szabad akaratát, hogy hagyja abba a dohányzást.

Az országok vezetői az elrettentő képekkel nem átveszik az irányítást az emberek szabad akarata felett, hanem a leszokás felé terelik az emberek szabad akaratát.

Természetesen Isten sokkal erősebben tudja elvenni a vágyat a bűnös ételektől és a dohányzástól, mint az országok vezetői.

Amikor már Istennel leszünk a mennyben, akkor is megmarad a szabad akaratunk, de akkor már szabad akaratunkból nemet fogunk mondani minden bűnre.

A szkeptikusok nagy eséllyel megkérdeznék az Ezékiel36,26-27-el kapcsolatban, hogy ez miért volt igazságos, és miért nem kapott így a világon mindenki új szívet?

1. Mi nem vagyunk abban a helyzetben, mint ők, és mi nem érdemeljük meg azt, hogy kérés nélkül kapjunk tiszta szívet.

Hatalmas indoknak kellett történnie ahhoz, hogy valaki így kapjon tiszta szívet. Az Ezékiel36,1-32 egy ilyen eset volt.

Isten mindenkinek szabad akaratot adott, de vannak dolgok, amiket nem tűr el.

Figyelembe kell venni a körülményeket. Isten választott népének ellenségei kigúnyolták Istent, továbbá a zsidókat is kigúnyolták és támadták mindenfelől.

Isten megmutatta, hogy Mindenható, és igenis képes megvédeni a népét.

Ezékiel36,6-7

Ez okáért prófétálj Izrael földjéről, és mondjad a hegyeknek és halmoknak, a mélységeknek és a völgyeknek: Így szól az Úr Isten: Íme, féltő szerelmemben és búsulásomban beszélek, mivelhogy a pogányok gyalázását viseltétek;

Ennek okáért ezt mondja az ÚrIsten: Én fölemelem kezemet! Bizonyára a pogányok, kik körülöttetek vannak, ők viseljék a gyalázatukat.

Ezékiel36,20

És bemenvén a pogányokhoz, akikhez menének, megfertőztették az én szent nevemet, mikor ezt mondták róluk: Az Úr népe ezek, és az ő földjéről jöttek ki.

2. Isten a Szent nevéért cselekedett.

Ezékiel36,22

Ennek okáért mondjad Izrael házának: Ezt mondja az Úr Isten: Nem tiértetek cselekszem, Izrael háza, hanem az én szent nevemért, melyet ti megfertőztettetek a pogányok között, akik közé menétek.

3. Nem csak ők kaphatnak tiszta szívet és Lelket, hanem a világon mindenki, aki kéri. Ő a mi Mennyei Atyánk, és ha kenyeret kérünk tőle, akkor nem követ ad. Ha tiszta szívet kérünk tőle, akkor nem kőszívet ad.

Meg van írva: Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek.

4. Istennek joga van ezt cselekedni. Nekünk, bűnös embereknek nincs jogunk eldönteni azt, hogy a bűntelen Isten mit tehet és mit nem.

5. Nem felháborodnunk kell azon, hogy új szívet kaptak, hanem örülnünk kell annak, hogy tiszta szívet kaptak, és hogy elkerülhették a poklot. A sátán egyik kedvenc mondata: "Ha én szenvedek, szenvedjen más is".

Nekünk nem szabad úgy gondolkodnunk, ahogy a sátán, tehát ha szenvedünk, akkor ne azt akarjuk, hogy mások is szenvedjenek, hanem hogy mások elkerüljék azt a szenvedést, amit mi átélünk.

Ha szenvedünk a bűnök elleni harcban, akkor ne azon gondolkodjunk, hogy mi miért nem kapunk automatikusan tiszta szívet, mint ők, hanem kérjük minél többször Istent, hogy adjon nekünk is tiszta szívet.

Van olyan keresztény dal, ahol előfordul ez a kérés: Teremts bennem tiszta szívet.

6. Isten azt akarta, hogy minél több ember üdvözüljön, és ehhez meg kellett tennie ezeket a cselekedeteket is.

7. Attól még hogy valaki nem érti azt, hogy miért volt igazságos az, hogy a zsidók új szívet kaptak, nem jelenti azt, hogy igazságtalan volt.

Isten terve hasonlít egy végtelen és helyes egyenlethez.

Isten ismeri a végtelen egyenletet. Mi ennek az egyenletnek csak egy kis részét ismerjük.

Róma11,33

Oh, Isten gazdagságának, bölcsességének és tudományának mélysége! Mely igen kikutathatatlanok az ő ítéletei, s kinyomozhatatlanok az ő útjai!

Az ellentmondásosnak látszó dolgok és nehezen érthető dolgok megértésében segíthet a tékozló fiú példabeszéd is.

Ott az apa elmagyarázza az idősebb fiúnak azt, hogy miért kell örülni a tékozló fiú visszajövetelének.

Lukács15,31-32

Az pedig monda neki: Fiam, te mindenkor énvelem vagy, és mindenem a tiéd!

Vigadnod és örülnöd kellene hát, hogy ez a te testvéred meghalt és feltámadott, és elveszett és megtaláltatott.

Ahhoz, hogy megértsük a Bibliát, szívből kell kérni Istent, hogy segítsen helyesen értelmezni a Bibliát, és félni kell attól, hogy ellene vétkezünk.

A katolikusok közt is sokan ismerik ezeket az Igéket, és mégis elfogadják azt, hogy minden embernek van szabad akarata.

János6,44

Senki sem jöhet énhozzám, hanemha az Atya vonja azt, aki elküldött engem; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.

1Timóteus2,4

Aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére eljusson.

Amikor értelmezzük a János6,44 Igét, ne felejtsük el, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön.

Egy ateista tehet róla, hogy ateista lesz.

Minden ember szabad akaratából dönthet amellett, hogy hisz-e valakinek, vagy nem.

Képzeljük el hogy van egy Péter nevű ember.

Valaki éjjel nyom nélkül besurran Péter lakásába, és gumikesztyűben ellop egy eszközt, amin rajta van Péter ujjlenyomata.

Másnap máshol Péter beszélget valakivel egy épületben, és az, aki tegnap besurrant a lakásába, megöli ezzel az eszközzel azt, akivel Péter beszélgetett, de Pétert életben hagyja.

Utána gyorsan elmenekül és a gyilkos eszközt ott hagyja, és Péteren kívül nincs másik szemtanú.

A rendőrségnek elmondja Péter, hogy mi történt, de megtalálják a gyilkos eszközt, rajta Péter ujjlenyomataival, és aztán Péter lesz a legfőbb gyanúsított.

Ez a gyilkos eszköz az ujjlenyomataival nem megkérdőjelezhetetlen bizonyíték, hanem egy megkérdőjelezhető bizonyíték.

Péter tudja az igazságot, mégis sokan szabad akaratukból úgy döntenek, hogy nem Péternek hisznek, hanem annak, amit látnak, de lehet hogy vannak olyanok is, akik inkább Péternek hisznek.

Egy átlagos ember a bíróságon azt gondolná, hogy kb. 99% hogy Péter a gyilkos, és kb. 1% hogy ártatlan, de valójából 100% az, hogy nem Péter a gyilkos.

Rengetegszer előfordult már, hogy megkérdőjelezhető bizonyítékok miatt a bíróság igazságtalan ítéletet hozott.

Ha pedig a megkérdőjelezhető bizonyíték miatt a Péter szerettei mondják azt neki, hogy ő a gyilkos, az jobban fáj neki, mintha egy vadidegen ember mondaná.

Azonban nagy esély van rá, hogy a szerettei szabad akaratukból inkább Péternek hisznek, és nem a megkérdőjelezhető bizonyítéknak.

Senki sem fog megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot találni arra, hogy Péter volt a gyilkos, és senki sem fog megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot találni a Biblia ellen.

Jézus, aki Isten, és aki végtelenül szeret minden embert, hatalmas fájdalmat okozott neki az, hogy azok az emberek, akik őt keresztre feszítették, nem hittek neki.

Jézus annyira szerette őket, hogy amikor keresztre feszítették, azt kérte az Atyától hogy: Bocsájtsd meg nekik, nem tudják mit tesznek.

Ha én kiások ezer követ, amire azt vésték körülbelül 2000 évvel ezelőtt, hogy Jézus feltámadt, azt a hitetlenek valószínűleg nem fogadnák el megkérdőjelezhetetlen bizonyítéknak, és ha valaki kiás ezer követ, amire azt vésték körülbelül 2000 évvel ezelőtt, hogy "Jézus nem támadt feltámadt", azt én se fogadnám el megkérdőjelezhetetlen bizonyítéknak.

Ha megjelenne egy ember, aki természet feletti dolgokat tesz, és azt állítja, hogy a Biblia téves, az sem lenne számomra megkérdőjelezhetetlen bizonyíték.

Az antikrisztus fog majd kísérletet tenni arra, hogy hamis bizonyítékokkal és természetfeletti jelek mutatásával eltaszítsa az embereket a Bibliától, de ő se lesz képes megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot felmutatni.

Az igazság hiteltelenítésére nincs megkérdőjelezhetetlen bizonyíték.

Lukács15,4-7

Melyik ember az közületek, akinek ha száz juha van, és egyet azok közül elveszt, nem hagyja ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy az elveszett után, mígnem megtalálja azt?

És ha megtalálta, felveti az ő vállára, örülvén.

És hazamenvén egybehívja barátait és szomszédait, mondván nekik: Örvendeztetek énvelem, mert megtaláltam az én juhomat, amely elveszett vala.

Mondom nektek, hogy ily módon [nagyobb] öröm lesz a mennyben egy megtérő bűnösön, hogynem kilencvenkilencet igaz [ember]en, akinek nincs szüksége megtérésre.

Máté18,12-14

Mit gondoltok? Ha valamely embernek száz juha van, és egy azok közül eltévelyedik, vajon a kilencvenkilencet nem hagyja-e ott, és a hegyekre menvén, nem keresi-e azt, amelyik eltévelyedett?

És ha történetesen megtalálja azt, bizony mondom nektek, inkább örvend azon, mint a kilencvenkilencen, amely el nem tévelyedett.

Eképpen a ti mennyei Atyátok sem akarja, hogy egy is elvesszen e kicsinyek közül.

János10,3-4

Ennek az ajtónálló [ajtót] nyit; és a juhok hallgatnak annak szavára, és a maga juhait a nevükön szólítja, és kivezeti őket.

És mikor kiereszti az ő juhait, előttük megy, és a juhok követik őt, mert ismerik az ő hangját.

A jó pásztor amikor otthagyja a kilencvenkilencet, és elindul az egyetlen után, akkor a keresés közben hangosan hívogatja.

Ezekben az Igékben a jó pásztor az Isten, és mi vagyunk a juhok. A jó pásztor hangja olyan, mint az Isten hangja.

A lelkiismeretünk Isten hangja bennünk, és lelkiismerete minden embernek van, de vannak, akik annyira elfojtják a lelkiismeretüket, hogy nem hallják meg.

Minél közelebb megy a juh a jó pásztorhoz, annál hangosabban fogja hallani a hangját, és minél távolabb megy a jó pásztortól, annál halkabban fogja hallani a hangját.

Mi is, minél közelebb megyünk Istenhez, annál hangosabbnak fogjuk hallani a hangját a lelkiismeretünkön keresztül, és minél távolabb megyünk Istentől, annál halkabban fogjuk hallani Isten hangját a lelkiismeretünkön keresztül.

Nem Isten hagyja el az embert, hanem az ember hagyja el Istent azzal, hogy bűnt követ el.

Természetesen nekünk van szabad akaratunk, és tudunk dönteni amellett, hogy közelebb megyünk Istenhez, vagy eltávolodunk tőle.

Ha a juh túl messze megy, akkor a farkasok elragadhatják őt, és akkor már sohasem lesz esélye visszajutnia a jó pásztorhoz.

Mi is, ha olyan messze megyünk Istentől, hogy még életünk végén sem vagyunk hajlandóak szívből megbánni a bűneinket, akkor eljön értünk a sátán.

A jó pásztorról szóló példabeszédet, és a János6,44-et úgy lehet összeegyeztetni, hogy a jó pásztor példabeszédben az elveszett juh nem képes magától haza találni, de ha a jó pásztor utána megy, akkor az ő segítségével haza fog jutni.

Mi is Isten segítsége nélkül sohasem leszünk képesek eljutni a mennyországba, de ha Isten utánunk jön, szólít minket, és mi meghalljuk őt, és utána megyünk, akkor Ő elvisz minket a mennyországba.

Isten segítsége nélkül Pál apostol sem tudott volna megtérni.

Mivel Isten minden ember üdvösségét akarja, ezért minden embert hív a lelkiismeretükön keresztül, de azok akik szabad akaratukból túl messzire elmentek, nem fogják őt meghallani.

Amikor Jézus másodszorra eljön, akkor már minden igaz keresztény ember szabad akaratából fog tudni nemet mondani a bűnre.

aug. 22. 15:30
 22/23 anonim ***** válasza:
39%

#20.

"Ezt hogyan is olvastad ki ebből?"

Ezt nem ebből olvastam ki. Ez az általam tanulmányozott szakrális iratokra és egyéb tapasztalataimra alapozott tudásom. Mint ahogy mindenki, minden teológus és laikus is a világképe alapján ítél meg bármit, amivel találkozik. Nincs objektív olvasat. Csak vélemények vannak.

Az igaz tudás, azaz a helyes értelmezés az összefüggésekben igazolódik. Működésben láthatő és felismerhető. Akár a tudomány sokszorosan alátámasztott világlátása.

Pl.:#21 számtalan idézetében is ott van az Úr hangjának hallására vonatkozó körülmények leírása. Van amelyikben szó szerint ott a tisztaság.

aug. 23. 13:22
 23/23 anonim ***** válasza:

22

Nem vagy te véletlenül jehova tanúja?

aug. 23. 17:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!