Egy ateista tehet róla vajon, hogy atesinta lesz? Nem valószínű. Isten ha akarná egy pillanat allat úgy hogya szabad akaratába ne nyúljon bele megváltoztatja. Jol gondolom?
Az én hitem szerint a hitet is Isten adja.
Engem ateistának neveltek, senki nem volt vallásos a környezetemben, mégis mindig hittem. Nem emlékszem olyanra, hogy ne gondoltam volna biztosra, hogy van Isten.
#11.
Igen,de nincs olyan ember,akinek Isten ne kínálná fel a hitet!
"Ez nem igaz!
Minden ember dönt egyik,vagy mások oldalon.Az nem egy külső erő következménye!"
Hogyne lenne igaz? Mondom, itt vagyok én. Hogy valaki tud-e valamiben hinni, az pont nem döntés kérdése. Én se tudom eldönteni hogy na, akkor most hinni fogok istenben, hisz nem vagyok képes ilyesmire, hisz számomra mese az egész. Maximum annyit tudnék eldönteni, hogy azt hazudom valakinek, hogy persze, hívő vagyok. De ettől még ugyanúgy nem hinném el.
"Egy ateista tehet róla vajon, hogy atesinta lesz? "
Nem.
Ez nem döntés kérdése. Akarhatnék hinni holnaptól például abban, hogy a szomszédom valójában egy jeti de semmi nem utal rá és teljesen nonszensz lenne ezt gondolni. Hasonlóképpen egy ateista is akarhatna hinni akármelyik vallásban ha közben azt valótlannak tartja akkor maximum valami dupla gondolhoz hasonló módszerrel tudná magára erőszakolni ami nem is nagyon lenne valódi hit inkább mentális erőszak lenne maga ellen.
"Isten ha akarná egy pillanat allat úgy hogya szabad akaratába ne nyúljon bele megváltoztatja. Jol gondolom?"
Megtérni Isten által lehet a Biblia szerint is. Nem szeretek idézgetni de úgy látom, hogy itt pár hívő nem ismeri a Bibliát.
Jeremiás 31:18, Jeremiás 24:7, Ezékiel 36:26-27,
János 6:44 itt Jézus mondja, hogy csak akkor térhet meg valaki ha Isten úgy akarja.
2Timóteus 2:25 Itt is egészen konkrétan Isten adja a megtérést "ad nekik az Isten megtérést"
De javaslom például utána nézni annak is, hogy mi az a Pál fordulás. Csak mert ott is Isteni beavatkozásra történt a megtérés.
"János 6:44 itt Jézus mondja, hogy csak akkor térhet meg valaki ha Isten úgy akarja."
Nem, nem ezt mondja.
Hanem ezt:
44 Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya.
Ha úgy érzed vonz valaki pl. mint fiút a lány, azt nem a lány aktív akaratát jelenti. Az, hogy számodra mi vonzó az része az emberi szabad akaratnak.
17
"Ha úgy érzed vonz valaki pl. mint fiút a lány, azt nem a lány aktív akaratát jelenti. Az, hogy számodra mi vonzó az része az emberi szabad akaratnak."
A Bibliának ezen a részén a görög helkō szó szerepel ami nem a vonzalomra, belső vágyra utal hanem Isten cselekedetére.
De a korábbi részek is arra utalnak János 6-ból, hogy Isten akaratáról és kezdeményezéséről van szó.
" Az, hogy számodra mi vonzó az része az emberi szabad akaratnak."
Te valami mesevilágban élsz?
Egyáltalán nem választhatod meg, hogy kihez vonzódsz, melyik étel ízlik neked vagy melyik nem, milyen zenék tetszenek, stb.
Ez nem akarat kérdése.
Ahogyan az sem, hogy egy ateista megtér-e ha egyáltalán nem lát semmilyen bizonyítékot arra, hogy Isten létezik és semmilyen belső kényszere sincsen erre. Egyfajta agymosást kéne csinálnia magán ahhoz, hogy higgyen ami nem lenne valódi hit.
Nem kell velem egyetérteni ahogyan Potyondi Gergely de akkor a Bibliának mondtok ellen (esetedben a valóságnak is). Ti bajotok.
"Egyáltalán nem választhatod meg, hogy kihez vonzódsz, melyik étel ízlik neked vagy melyik nem, milyen zenék tetszenek, stb.
Ez nem akarat kérdése."
Igen, a mai tudati szinten a gyakorlatban ez van. De én azt írtam, hogy a "szabad akarat része". A véleményünket a világról (így ízlésünket, vonzódásainkat is) hatalmunkban áll megváltoztatni. Ezt azonban nem úgy értem, hogy ott helyeben mikor valami hat ránk, hanem az ilyen tapasztalatok tudatos feldolgozásával átalakításával hosszú távon. Röviden: észlelésünk megtisztításával.
"Te valami mesevilágban élsz?"
Nem. Mesevilágban éppen azok élnek, akik nem tudnak különbséget tenni az akarat és a vágyak között.
Igaz, sokat kell dolgozni azon, hogy a gyakorlatban is szabad legyen az "akarat".
Az "Atya vonzása" azokra hat, akik valamennyire tisztán látnak. Erről szól az ige. Jézus tanításainak követése vezet megtisztulásra, és ezzel együtt fejlődik az Atya vonzása.
"A Bibliának ezen a részén a görög helkō szó szerepel ami nem a vonzalomra, belső vágyra utal hanem Isten cselekedetére."
Hát én megnéztem több fordítás, és mind Károlihoz hasonlóan fogalmaz. Én nem tudok görögül, de ihletett fordítók értelmezése többet számít nekem, mint egyes szavak szótári jelentése.
"Az "Atya vonzása" azokra hat, akik valamennyire tisztán látnak. Erről szól az ige. Jézus tanításainak követése vezet megtisztulásra, és ezzel együtt fejlődik az Atya vonzása."
Ezt hogyan is olvastad ki ebből?
"Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya, aki elküldött engem. Én pedig feltámasztom az utolsó napon."
"Hát én megnéztem több fordítás, és mind Károlihoz hasonlóan fogalmaz. Én nem tudok görögül, de ihletett fordítók értelmezése többet számít nekem, mint egyes szavak szótári jelentése."
Nem mondta senki, hogy dobjad kukába a fordítók munkáját.
A vonzza részt lehet úgyis értelmezni, hogy az ember vonzódjon Istenhez de úgy is, hogy az Isten vonzza be az embereket, tehát az Isten részéről egy cselekvés azért, hogy bizonyos emberek hívők legyenek.
A görög szó szótári jelentése azért lényeges mert szépen mutatja, hogy az előbbi két értelmezés közül az utóbbit jelenti. Ez pedig egyáltalán nem mond ellent annak ami a fordítók írtak csak annak ahogyan te azt értelmezni szeretnéd.
"hanemha az Atya vonja azt,"
" ha nem vonzza őt az Atya"
"ha az Atya, aki küldött engem, nem vonzza"
De nézhetjük angolul is.
"44 “No one can come to me unless the Father who sent me draws them, and I will raise them up at the last day. "
Draw : húz, előhúz, előkap, vonz, közeledik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!