Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hívők! Mi a véleményetek...

Hívők! Mi a véleményetek erről a gondolatról?

Figyelt kérdés

"Nem jobb-e bizonyos értelemben az, aki a rosszat választja, mint akire rákényszerítik a jót?"

/Athony Burgess/

Természetes akármilyen vallású ember véleményét várom, egy katolikusét éppúgy, mint akár egy buddhistáét :)

2010. nov. 1. 20:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
42%

egyszerűen nem is értem a fickó gondolatmenetét...

hogyan lehetne jobb???

2010. nov. 1. 20:10
 2/13 A kérdező kommentje:
Akire rákényszerítik a jót, az csupán tettet és hazudik, aki a rosszat választja, legalább őszinte és felvállalja a dolgot. Az őszinte rossz vagy a hamis jó között kell választani, úgy vélem.
2010. nov. 1. 20:13
 3/13 anonim ***** válasza:
Ki határozza meg a jó és a rossz fogalmát? Mi az, hogy jó, mi az, hogy rossz? Ha a szabad akaratból én a rosszat választom, az neked miért nem jó? Ami neked jó, az nem biztos, hogy nekem is jó. Bizonyos értelemben ami nekem szerinted rossz, az nekem lehet jó. Ha te azt mondod, hogy valami jó, az lehet, hogy csak neked az, nekem pedig rossz. Az ami neked jó, az nekem nem rossz, de nem biztos, hogy nekem is jó. Ne kényszerítsd rám azt, ami neked jó, mert én sem kényszerítem rád azt, ami nekem jó, mert lehet, hogy az neked rossz!
2010. nov. 1. 20:21
 4/13 anonim ***** válasza:
41%

Szerintem mind a kettő rossz. Attól, hogy vállalod, hogy rossz vagy, még nem vagy jó. És persze attól sem vagy jó ha csak úgy csinálsz mintha jó lennél. A képmutatás Isten előtt utálatos dolog, de a bűnt is gyűlöli Isten. Mind a kettő vége a kárhozat. Attól lesz Isten előtt valaki jó ha megéli az első parancsolatot "Szeresd Istenedet teljes szívedből, teljes elmédből, és teljes erődből" és a második parancsolat, Szeresd felebarátodat mit magadat!

És természetesen Jézust Isten fiának a világ Megváltójának valja. De ezt nem csak szájjal kell vallani, hanem az életünknek is ezt kell mutatnia. Nem szabad megjátszani, mert az képmutatás. De Isten minden embert szeret és meg akar menteni a kárhozattol!

Üdv. Lizi

2010. nov. 1. 20:30
 5/13 anonim ***** válasza:
32%
Elég nagy baj lenne ha az emberek döntenék el, hogy mi a jó és mi a rossz. Ha például nekem egy bizonyos ember állandó problémát okoz, mert... és nekem az lenne a jó hogy eltegyem láb alól megtehetem ? Hát persze, hogy nem de nekem az lenne a jó, de neki nem. Én úgy tudom a bibliából,hogy Isten mindenki szívébe beleírta, hogy mi a jó és mi a rossz. Azt kell, hogy tudja az ember. A lelkiismeret az ami jelzi.
2010. nov. 1. 20:39
 6/13 anonim ***** válasza:
0%

A szabad akaratról szól. Elveszted a szabadságot, ha ráderőltetnek valamit, ami mások szerint jó. Ez lehet pl. egy vallás gyakorlása is.

A jó és a rossz szubjektív fogalmak, mindenkinek mást jelentenek. Ami neked rossz, az nekem lehet jó - és fordítva.

2010. nov. 1. 20:43
 7/13 anonim ***** válasza:
34%

természetesen a jó és a rossz nem szubjektív dolgok

ezért is abszurd a fenti kérdés (mmint A B-é)

2010. nov. 1. 21:18
 8/13 anonim ***** válasza:

Szubjektív kinek mi a jó, illetve kívülről hogy látja más választását.

Én magam azt mondom, ha a "jó" csak kényszer útján kapható, egyszerűbb nem tennem érte, és eleve a rosszat útvonalamul jelölni. Magyarul: nem vagyok hívő, és ha lenne is felsőbb hatalom, ami imádatot, szolgálatot vár el tőlem, a szabad akaratom megtagadásával, ellenkeznék, és így végül is fájdalom jutna osztályrészemül, de magam lennék. Pokol-menny vonatkozásra levetítve.

2010. nov. 1. 23:40
 9/13 anonim ***** válasza:

Ha az emberek megértenék,hogy mi a jó és a rossz,akkor nem lenne szükség egyházra sem.persze a jó és a rossz viszonyított fogalmak,tehát azért mert x.egyház ezt meg azt tart jónak,az nem biztos,hogy mindenkinek jó.

Tehát a kényszerítést nem tartom helyesnek,nem kényszerítéssel,kellene hatni más emberekre,hanem PÉLDAMUTATÁSSAL.

közben eszembe jutott egy mondás:"Kit meggyőznek,bár ellenére,mégsem változik véleménye"

2010. nov. 2. 09:07
 10/13 anonim ***** válasza:

egyértelműen jobb, akárhonnan nézzük...mert az ember csak akkor képes tenni a jót, ha már megízlelte a rosszat, és belátta, hogy az a "bűn"...ha erőltetve teszi a jót, akkor tulajdonképpen nem is tudja miért teszi azt, mert nem érti miért jó...mivel még nem tanulta meg a rossz árán azt. :P

egyébként kifejezetten az erkölcsi jó nem feltétlenül relatív...az a jó, ami a közösségért van, és az a rossz, ami a közösség "ellen"...önzetlenség-önzés...elég egyszerű. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 2. 09:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!