Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tényleg akkora bűn, ha nem...

Tényleg akkora bűn, ha nem vesz részt valaki minden szentmisén a hívők közül? (Gondolom, hogy akit megkereszteltek, leginkább azoknak szól.)

Figyelt kérdés

Volt nemrégiben egy beszélgetésem egy római katolikus pappal. Azt mondtam, hogy azért nem járok minden vasárnap szentmisére, mert nem tudnék koncentrálni, más dolgok járnának a fejemben. Szerintem meg ez a bűn.

Nem eléggé "felkészült" lelkiállapotban résztvenni szentmisén.

Szerintetek?

#prédikáció megszívlelése
aug. 4. 07:56
1 2
 1/19 Prókátor ***** válasza:
47%
Csak akkora bűn, hogy a tizparancsolatban van benne, hogy a hetedik nap az Úr napja legyen, és ezért ne dolgozzon senki és semmi. Ezt az egyház annyival pontosította, hogy az Úr napja a hét első napja (vasárnap) legyen, és hogy a nap megszentelésének része legyen a szentmisén való részvétel.
aug. 4. 08:28
 2/19 anonim ***** válasza:
17%
Isten szemében biztos, hogy nem bűn.
aug. 4. 08:31
 3/19 A kérdező kommentje:

Az idáig rendben is van 1-es válaszoló. De mivel rendkívül felgyorsult világban élünk, a megélhetéssel törődni kell!

De lehet, hogy ez az aggodalom még a nagymamámtól ered, aki nem tudta ezeket a rossz érzéseit elengedni. Idén hunyt el áprilisban és még viszonylag új nekem ez a helyzet.

Köszönöm az elgondolkodtató választ!

aug. 4. 08:32
 4/19 A kérdező kommentje:
Talán inkább a SZERETETADÁS HIÁNYA lehet bűn nem? Látom, hogy jött közben még egy másik válasz is, aminek örülök.
aug. 4. 08:34
 5/19 anonim ***** válasza:
23%

Jézus nem járt szentmisére, s nem tartott szentmisét.

Ő személyesen ment el az emberekhez, s adta át nekik az Atyja, a Teremtő Isten üzenetét.

aug. 4. 09:16
 6/19 anonim ***** válasza:
9%
Mi van? Soha életemben nem voltam misén, konkrétan l3sz4rom. És igy is egészséges vagyok és teljes az életem.
aug. 4. 09:27
 7/19 anonim ***** válasza:
68%
#5: Jézus nem nagyon misézhetett, mert még nem volt eucharisztia. Azt az utolsó vacsorán alapította meg, ami éppen az első mise volt.
aug. 4. 10:04
 8/19 anonim ***** válasza:
17%

Nekem ez mindig kicsit érthetetlen volt. Isten nem egy nagy könyv fölött ül, hogy húzza a strigulát, hogy ki van ott a misén, meg ki nincs.

Nekem egy szerzetes azt mondta, hogy a hívők belső igénye kell legyen, hogy közösségben is megéljék a hitet, de csak azért senki nem kerül pokolra, mert nincs ott minden héten (lelkileg pont egy mélyponton voltam, véletlenül adódott a lehetőség, mindig is érdekelt ez a kérdés, gondoltam, ő már csak kompetens).

Mondjuk nekem a katolikus mise nem a hit közös megéléséről szól. Mondd ezt, mondd azt, ülj le, állj fel, énekeld ezt. Sablonos. Arról nem is beszélve, hogy bibliai szöveg alig kerül elő, van egy lista és azon mennek végig egy három éves ciklusban.

aug. 4. 11:21
 9/19 Prókátor ***** válasza:
36%

A megélhetésre hivatkozni a vasárnapi mise kihagyása miatt egyszerre jogos, és mégsem jogos. Jogos, mert manapság valóban sok az olyan munkahely, ahol a dolgozók csak számok, és semmi sem érdekli a vezetést, mint kizárólag a számok a bevételi oldalon. Viszont mégsem jogos, mivel vannak olyan munkahelyek is, ahol tiszteletben tartják a vasárnapot. Elvileg megoldható lenne, hogy akinek fontos a hite, az olyan munkát keres, ahol ez utóbbi működik.

De nagyobb méretekben is tehetnek róla az emberek! Magyarország sokáig vt egy ateista-kommunista vezetés alatt, ami igyekezett csúcsra pörgetni a kizsákmányolást. És ennek a rendszernek még ma is visszhangja van, például az ünnepek meghatározásában. És ezt a rendszert eddig senki se akarta elkergetni.

aug. 4. 12:21
 10/19 anonim ***** válasza:
21%

Nem bűn, ha valaki nem vesz részt minden szentmisén, mivel legtöbb helyen minden nap van. Viszont a Biblia alapján bűn, ha valaki nem vesz részt a vasárnapi (szombati) szentmisén.

"De mivel rendkívül felgyorsult világban élünk, a megélhetéssel törődni kell!"

Erről is beszél Jézus, de heti 1 órán senki megélhetése nem múlik. Ha igen, akkor valamit nagyon rosszul csinál és szakember segítségére lehet szükség.

aug. 4. 13:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!