Melyik vallásban van jelen a reinkarnáció?
Bocsi, de a buddhizmusban is van. Buddha célja pontosan az volt, hogy kitörjön a reinkarnáció folyamatából, hogy megállítsa a karma kerekét. A cél a nirvána, de ez nem elérhető mindenki számára. Éppen úgy, mint a kereszténységben a "megváltásért" tenni kell.
Freya
tegnap 18:38
újjászületés=/=reinkarnáció. A buddhizmusban van egy újjászületés nevű fogalom, de az nem reinkarnáció.
A reinkarnáció azt jelenti, hogy van egy 'lélek', legalábbis valami, ami a személyazonosságot hordozza, és ez többször megtestesül (inkarnálódik). A buddhizmusban ez nincs. A buddhizmusban se lélek, se személyazonosság nincs. A buddhizmusban nemhogy egy következő "életed" nincs, de ez az "életed" sincs, mert a buddhizmusban teljes személyi diszkontinuitás van, egyik pillanatbani éned nem azonos a másik pillanatban lévővel (ezért én-"ed"-nek nevezni is bajos. Nincs is én. Nyilván érted, amire célzok).
Gyakori tévedés egyébként azt gondolni, hogy a buddhizmusban reinkarnáció van.
ma 08:19
A hinduk ezt hiszik.
Bhagavad Gita 2:12-13:
"Nem volt olyan idő, amikor Én nem léteztem, s öröktől fogva
vagy te és ezek a királyok is. A jövőben sem fog megszűnni
életünk, létünk végtelen.
Amint a megtestesült lélek állandóan vándorol ebben a
testben a gyermekkortól a serdülőkoron át az öregkorig; a
halál után is egy másik testbe költözik. "
22:
"Miként az ember leveti elnyűtt ruháit és újakat ölt magára,
úgy adja fel a lélek is az öreg és hasznavehetetlen
testeket, hogy újakat fogadjon el helyükbe."
24:
"Az egyéni lélek törhetetlen, oldhatatlan, és sem megégetni,
sem felszárítani nem lehet. "
Mondom: a legtöbb ember össze-vissza keveri a hinduizmust, a buddhizmust és mindenféle néphitekből származó elképzeléseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!